Τραμ Λευκωσίας: Από πού θα ξεκινά, ποιες περιοχές θα διασχίζει και που θα καταλήγει;

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αν παρθεί η πολιτική απόφαση σύντομα, μέχρι το 2019 η πρωτεύουσα θα έχει το δικό της δίκτυο τραμ. Συγκεκριμένα, θα ζητηθούν προσφορές προς τα τέλη του χρόνου, ενώ αρχές του 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση η οποία θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Το τραμ της Λευκωσίας θα ξεκινά από την περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου, θα εισέρχεται στη λεωφόρο Λεμεσού, θα διασχίζει τη λεωφόρο Μακαρίου, θα διέρχεται από τις οδούς Λεωνίδου και Ομήρου, θα μπαίνει στον οδό Κωστή Παλαμά, θα περνά από τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, θα συνεχίζει στη λεωφόρο Στροβόλου και θα καταλήγει στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λακατάμια.

Συνολικά, το μήκος υποδομής δικτύου του τραμ θα είναι 14 χιλιόμετρα, η συχνότητα διέλευσης θα είναι ανά 10 λεπτά, κάθε μέρα θα διανύει 3.091 χιλιόμετρα με 216 διαδρομές, θα διαθέτει 18 βαγόνια, ενώ θα αναπτύσσει μέση ταχύτητα 22,9 χλμ/ω.

Το κόστος εφόσον παρθεί η πολιτική απόφαση το επόμενο διάστημα, θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από κρατικούς πόρους και κονδύλια της ΕΕ. Το υπόλοιπο ποσό υπολογίζεται να καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω ανοικτού διαγωνισμού.

 



To Aluminium Tower, μέσα της δεκαετίας του '80

 

Γιατί τραμ και όχι μετρό;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το τραμ, ως κύριο μεταφορικό μέσο αντί του μετρό, αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση για πόλεις του μεγέθους της Λευκωσίας για δύο βασικούς λόγους. Πρώτο, το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρότερο, ενώ στον άξονα από τον οποίο διέρχεται το τραμ δίνεται μια πνοή αναζωογόνησης. Παράλληλα, αναμένεται βελτίωση της προσβασιμότητας και του περιβάλλοντος, αύξηση της εμπορικής κίνησης και προσέλκυση νέων επενδύσεων σε αστικές περιοχές.



Πηγή: ANT1

Πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Τμήματος Δημοσίων Έργων

Κεντρική φωτογραφία: Η Λεωφόρος Λεμεσού στα 80s


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ