Μία φούσκα για κάθε πόλη

Ένα τεράστιο φουσκωτό σε δημόσιο χώρο με κάμποσο κόσμο μέσα να συμμετέχει σε παραστάσεις, να κάνει skateboarding και γιόγκα, να εκθέτει, να μαγειρεύει και να πουλά (ethnic) φαγητό και να παίζει μουσική.

Όχι, δεν μιλάμε για την Κριστιάνια στη Δανία ούτε για κανένα φεστιβάλ τύπου Burning Man ή BOOM.


Article featured image
Article featured image

Ο λόγος για το «ΦουσκόPolis» που προετοιμάζουν οι Urban Gorillas σε συνεργασία με τους Plastique Fantastique από το Βερολίνο, το Αρχιτεκτονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την εταιρεία Δένδρος.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «το ΦουσκόPolis είναι μια σειρά από προσωρινές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις σε μορφή φουσκωτών, τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο».

Μετά από διεξαγωγή ανοικτής πρόσκλησης προς το κοινό, επιλέχθηκαν διάφορες ομάδες για να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις». 

Το ΦουσκόPolis προσκαλεί το κοινό και τους περαστικούς να συμμετέχουν και να βιώσουν την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία.

«Πειραματιζόμαστε με προσωρινές αρχιτεκτονικές κατασκευές για να ‘παίξουμε’ σε δημόσιους χώρους μέσα και έξω από το φουσκωτό. Διεξάγουμε έτσι και έρευνα για την αντίληψή του κοινού ως προς τους δημόσιους χώρους στις πόλεις μας» δηλώνει η Βερόνικα Αντωνίου από τους Urban Gorillas.

 «Με τις εφήμερες εγκαταστάσεις ελπίζουμε να αγγίξουμε τον κόσμο και να τους επηρεάσουμε θετικά. Η επιλογή των χώρων είναι σημαντική για το έργο μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε το τμήμα Αρχαιοτήτων που μας στήριξε με την επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μνημεία όπως τα κάστρα στις τρεις κύριες πόλεις για δημόσια χρήση και αναζωογόνηση».

Το ΦουσκόPolis θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Λάρνακας στις 25 Μαρτίου, στο Κάστρο της Λεμεσού στις 27 Μαρτίου, στο Κάστρο της Πάφου την Πρωταπριλιά και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στη Φανερωμένη στη Λευκωσία στις 4 Απριλίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ