Μαγεία το hip-soul

Article featured image
Article featured image

Επάγγελμα μουσικός… Είναι λίγο tricky, πόσω μάλλον σε ένα μικρό νησί. Ξέρεις εκ των προτέρων πως δεν έχεις και το τεράστιο ακροατήριο ή τη ραδιοφωνική βοήθεια που θα αγκαλιάζει το κάθε σου εγχείρημα, ειδικά αν υπηρετείς και ένα διαφορετικό απ’ τα πολυπαιγμένα και της εποχής είδος.

Από πωλήσεις, ούτε συζήτηση. Γι’ αυτό θέλει μαγκιά. Βουτάς στα δύσκολα, το κάνεις για την τέχνη σου, για το «αυτό αγαπώ ρε φίλε», ίσως εδώ βρίσκεται και ο τρόπος που ξεχωρίζει κανείς τον καλλιτέχνη απ’ τον επαγγελματία. Από αυτό το «γιατί το κάνεις»… Κι όπου βγει.

Το Τrio Frisson το ανακαλύψαμε τυχαία (αυτά δεν είναι συνήθως που σου κινούν το ενδιαφέρον;) σ’ ένα μπαράκι, παραμονή Χριστουγέννων.

Τα παιδιά το ‘χουν! Πολύ καλή χημεία on stage, τα δικά τους κομμάτια είναι εξαιρετικές παραγωγές και τέτοια μουσική στάνταρ δεν ξανάκουσες αλλού, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως τους ακούς σ’ ένα κυπριακό στέκι. Αν και αυτό θα πρέπει κάποτε να το ξεπεράσουμε αφού έχουν πολλαπλασιαστεί οι φορές που «δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε», αλλά το ταλέντο είναι εκεί.

Αλλά στ’ αλήθεια, σε οποιαδήποτε σκηνή του εξωτερικού, που να ταιριάζει στο στυλ τους, θα μπορούσαν να σταθούν, θα έλεγα με αξιοπρέπεια αλλά είναι λίγο. Θα ήταν και «γαμώ»! Είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον frontman του συγκροτήματος, Jamie Paul και να μάθουμε πέντε πράγματα παραπάνω για αυτή την ωραία μπάντα.


Επειδή δεν φαινόταν να κολλάμε σε κανένα από τα εκατοντάδες music genres που υπάρχουν, έτσι κάναμε το δικό μας μικρό mash up και το ονομάσαμε «hip-soul».




H ονομασία λίγο περίεργη. Γιατί Trio Frisson;

Η ζωντανή μουσική έχει να κάνει με μια ξεχωριστή στιγμή στο χρόνο, είναι όλα για ένα συναίσθημα, το τώρα, αυτό που συμβαίνει, αφού η κάθε ζωντανή εμφάνιση είναι μοναδική, υποβλητική. Δανειστήκαμε την λέξη frisson από την γαλλική γλώσσα, γιατί δεν βρίσκαμε αγγλική ή ελληνική που να περιγράφει με τον τρόπο που θέλαμε αυτή τη συναισθηματική φόρτιση, τον ενθουσιασμό.

Ποια η ιστορία πίσω από την απόφαση να σχηματίσετε αυτό το συγκρότημα; Γνωρίζεστε από πριν ή τυχαία;

Όταν γνώρισα τον Στυλιανό Πουργούρη, τον προηγούμενο μας drummer, ήμουν resident DJ στο Sousami στη Λεμεσό. Μια νύχτα αρχίσαμε να μιλάμε για το βινύλιο που έπαιζα εκείνη την ώρα, συνεχίσαμε ανακαλύπτοντας πολλές κοινές μας μουσικές αγάπες και τελικά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το live project together. Γι’ αυτό και εισηγηθήκαμε στον Βύρωνα (Βύρωνας Αθηνοδώρου) να παίζει το μπάσο, δέχθηκε και ξεκινήσαμε το νέο «δικό» μας ήχο. Οι τρεις μας, φαινόταν σωστό, δεν θέλαμε άλλους παίκτες. Και έτσι γεννήθηκε το τρίο.

Χαρακτηρίζετε την μουσική σας ως «hip-soul». Δηλαδή;

Όσο πρωτότυπο και μοναδικό είναι το στυλ μιας μπάντας τόσο πιο δύσκολο είναι να το περιγράψεις. Επειδή δεν φαινόταν να κολλάμε σε κανένα από τα εκατοντάδες music genres που υπάρχουν, έτσι κάναμε το δικό μας μικρό mash up και το ονομάσαμε «hip-soul». Πιστεύαμε πως είναι καλύτερο απ’ το «soul-hop»!

 


Ελπίζουμε πως το να ακούς κάτι νέο, το να προκαλείσαι απ’ αυτό, είναι μια εμπειρία που οι Κύπριοι θ’ αγκαλιάζουν πιο συχνά. Η Κύπρος έχει πολλούς δημιουργικούς μουσικούς και καλλιτέχνες και ο κόσμος θα πρέπει να τους ενθαρρύνει.


Σε ποιους χώρους σας πετυχαίνουμε συνήθως;

Αυτό το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε σε πολλά venues, μερικά εκ των οποίων πολύ αγαπημένα όπως το «Library» και το «Sousami» στη Λεμεσό και τα «Moondogs», «Γρανάζι» και «Παλιά Ηλεκτρική» στη Λευκωσία. Συνήθως τα gigs που θυμάσαι είναι και τα πιο περίεργα, το να είσαι κομμάτι ενός fashion show ήταν σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία, ενώ μια άλλη νύχτα έβρεχε… Περάσαμε πολύ ωραία και στον περσινό «Φέγγαρο», αυτή θα χαρακτήριζα και ως την πιο αγαπημένη μας.

Λίγο δύσκολο δεν είναι στην Κύπρο να δοκιμάζεσαι και να δοκιμάζεις πολύ διαφορετικούς ήχους και μουσικές απ’ ότι έχουμε συνηθίσει;

Έχει να κάνει με την αντιμετώπιση που έχει το ακροατήριο. Όλοι θέλουν να ακούν κάτι οικείο, κάτι που ξέρουν όταν βρίσκονται σ’ ένα live event,  έτσι είναι ευκολότερο γι’ αυτούς να το απολαύσουν. Ελπίζουμε πως το να ακούς κάτι νέο, το να προκαλείσαι απ’ αυτό, είναι μια εμπειρία που οι Κύπριοι θ’ αγκαλιάζουν πιο συχνά. Η Κύπρος έχει πολλούς δημιουργικούς μουσικούς και καλλιτέχνες και ο κόσμος θα πρέπει να τους ενθαρρύνει. Το ίδιο και τα venues, για να μπορέσουν να δείξουν αυτό που μπορούν και ξέρουν να κάνουν.

 



Ποιες οι δικές σας επιρροές, ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε;

Δύσκολη ερώτηση. Έχουμε τόσες κοινές επιρροές, από Erykah Badu μέχρι Red Hot Chili Peppers, ενώ ο καθένας μας έχει τους δικούς του ήρωες. Εγώ προσωπικά πρέπει να συμπεριλάβω την Nina Simone και τον Stevie Wonder, αλλά και σύγχρονους καλλιτέχνες όπως οι Madlib και The Roots. Τελικά, μάλλον μας εμπνέει κάθε ήχος που πιστεύουμε πως μπορεί να πάρουμε απ’ αυτό λίγο… «frisson»!


Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε με τα νέα μας κομμάτια, να βγούμε λίγο έξω απ’ τα κυπριακά σύνορα και να δούμε πως το εκεί κοινό ανταποκρίνεται σε αυτό που κάνουμε.


Από το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφορεί και το debut album σας, «Great Escapes». Ποια κομμάτια ξεχωρίζετε από το δίσκο;

Το debut album μας «Great Escapes» είναι πιο chilled, deep, πιο «ωμό» και ρεαλιστικό θα έλεγα. Θέλαμε να πετύχουμε ένα ήχο που να έχει στοιχεία της κλασσικής hip-hop όπως την ξέρουμε, αλλά με λίγο old jazz και soul. Έχω κάποια αγαπημένα κομμάτια, το «For You To Hold» είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να μας ακούς ζωντανά! Μ' αρέσει επίσης το «Not Coming Back» επειδή «φιλοξενεί» πολλούς guests, έχει πολλά έγχορδα και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ορχηστρικό. Νομίζω πως το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και αυτό είναι που κάνει το άλμπουμ ενδιαφέρον στην ολότητα του.

 



Ποιο το επόμενο βήμα;

Αυτή τη στιγμή κάνουμε πολλές πρόβες, δουλεύουμε πολύ στο δεύτερο μας άλμπουμ και κάνουμε ένα μικρό… update σε παλιά κομμάτια για το live set. Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως ο ήχος μας έχει γίνει πιο… φυσικός τώρα που ο Alex Παπαδόπουλος (ο νέος μας drummer) έχει δέσει τόσο καλά με το συγκρότημα. Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε με τα νέα μας κομμάτια, να βγούμε λίγο έξω απ’ τα κυπριακά σύνορα και να δούμε πως το εκεί κοινό ανταποκρίνεται σε αυτό που κάνουμε. Ελπίζουμε να προσελκύσουμε μια σημαντική μερίδα κόσμου που θα ενθουσιαστεί με τη μουσική μας.

 

Μείνε updated για περισσότερα στην σελίδα του band στο facebook: www.facebook.com/TrioFrisson

Φωτογραφίες: Craig Wilson Photography

Φωτογραφία live: Ελένη Οικονομίδου

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ