«Καταστρέφουν την Αγλαντζιά στον βωμό ενός κονδυλιού» [πώς απαντά ο Δήμαρχος;]

Τι συμβαίνει επιτέλους με τις λεωφόρους στην Αγλαντζιά;

 


Article featured image
Article featured image

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για την επιτροπή των Αγλαντζιωτών που διαμαρτύρεται για την επέκταση της λεωφόρου Ακαδημίας μέσα από το δάσος της Αθαλάσσας.

Τώρα, μια άλλη ομάδα, διαμαρτύρεται για τις λεωφόρους Αγλαντζιάς, Λάρνακος και Αμμοχώστου.

Η «Επιτροπή για τις Λεωφόρους Αγλαντζιάς, Λάρνακος και Αμμοχώστου» καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές, που είναι ο Δήμος και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, πως στον βωμό ενός ευρωπαϊκού κονδυλιού καταστρέφουν την Αγλαντζιά.

«Είμαστε θυμωμένοι γιατί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Πρώτοι από όλους εμείς είμαστε που θέλουμε έργα στην Αγλαντζιά, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο» δηλώνουν αναστατωμένοι στη CITY.

Oι πολίτες εναντιώνονται στη μετατροπή των πιο πάνω λεωφόρων σε αυτοκινητόδρομο τετραπλής κατεύθυνσης, αφού «θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα χτυπήσει τους βιοπαλαιστές επιχειρηματίες της περιοχής και το χειρότερο από όλα, θα καταστεί επικίνδυνος λόγω του ότι έχει αποφασιστεί ως λεωφορειολωρίδες να χρησιμοποιούνται οι δύο στη μέση του δρόμου και όχι οι δύο ακρινές».

Ο υπό σχεδίαση αυτοκινητόδρομος θα ξεκινά από το ύψος του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία και θα φτάνει μέχρι την καινούρια πανεπιστημιούπολη. Πρόκειται για ένα έργο που γίνονται προσπάθειες για την προώθησή του εδώ και …25 χρόνια.

«Για χρόνια προσπαθούσαν να πιάσουν κονδύλια από την Ευρώπη αλλά δεν τα κατάφερναν, αφού είναι παράλογο να ζητάς αυτοκινητόδρομο για οικιστική περιοχή. Με δόλιο τρόπο τελικά τα κατάφεραν, μέσω ενός προγράμματος που προωθεί τα μέσα συγκοινωνίας. Όλοι είμαστε υπέρ της δημόσιας συγκοινωνίας, αυτό όμως είναι ένα έργο τσαπατσουλιά. Κρατούν τον δρόμο περίπου ως έχει και ονομάζουν τις δύο μεσαίες λωρίδες ως λεωφορειολωρίδες. Αυτό όμως είναι εγκληματικό και επικίνδυνο» καταγγέλλουν.


Όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί τι; Η κίνηση των αυτοκινήτων και τα λεφτά των εργολάβων;


Θέλουμε επανασχεδιασμό και εξωραϊσμό, θέλουμε μια ευρωπαϊκή Αγλαντζιά αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζουν οι πολίτες που πιστεύουν πως στον βωμό ενός κονδυλιού θα καταστραφεί η Αγλαντζιά.

«Διακόσιες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των έργων θα υποφέρουν και μετά θα υπάρξει μαρασμός, ρύπανση, θόρυβος και καυσαέρια. Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί τι; Η κίνηση των αυτοκινήτων και τα λεφτά των εργολάβων;» διερωτώνται.

 

Εμείς βλέπουμε το συνολικό καλό και όχι το ατομικό, απαντά ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας.

«Εδώ και μήνες είναι που καλλιεργείται ένα κλίμα από κάποιους πολίτες, εγώ συστήνω να κάνουν υπομονή μέχρι να τελειώσουν οι τροποποιήσεις των σχεδίων στην κατακυρωμένη προσφορά. Ούτε εμείς έχουμε δει τα τελικά σχέδια ακόμα, όταν θα είναι έτοιμα θα παρουσιαστούν και μετά ας κριθούν. Ας μη λέει ο καθένας αυθαίρετες κουβέντες» σημειώνει ο Δήμαρχος προσθέτοντας πως σχετικά με τις λεωφορειολωρίδες «ούτε ειδικός είμαι, ούτε συγκοινωνιολόγος για να τις κρίνω».

«Ότι και να πούμε δεν βγαίνουμε από μέσα. Το απόλυτο ποτέ δεν το πετυχαίνουμε, εμείς όμως βλέπουμε το συνολικό και όχι το ατομικό καλό. Εδώ και τρία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να βελτιώσει τα σχέδια που είναι κατακυρωμένα από το 2010 προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας».


Πολύ απλά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο


Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών, χωρίς λωρίδες που θα μπουν τα λεωφορεία, διερωτάται ο Δήμαρχος, ο οποίος μας υπενθυμίζει πως οι υφιστάμενοι δρόμοι στην Αγλαντζιά είναι αυτοί που υπάρχουν από το 1974 που είχαμε 5,5 χιλιάδες κατοίκους και 1 δημοτικό σχολείο.

«Σήμερα η Αγλαντζιά έχει οκτώ δημοτικά, δύο γυμνάσια και μία πανεπιστημιούπολη που έφερε δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες επιπλέον πληθυσμό. Σύνολο 40 χιλιάδες σχεδόν και αν ανοίξει και το οδόφραγμα του Πυρογιού μιλάμε για πολύ περισσότερο κόσμο. Εκτός και αν δεν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό»

Πολύ απλά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο, τονίζει ο δήμαρχος, ο οποίος δηλώνει, ωστόσο, αισιόδοξος, πως η τελική πρόταση θα είναι προς όφελος και των πολιτών που αντιδρούν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ