Δεν είναι μόνο το νερό στον Άρη [παίζουν και άλλα πολλά]

Η φαντασμαγορική ανακοίνωση παύλα επιβεβαίωση της ΝΑΣΑ για τρεχούμενο νερό στον κόκκινο πλανήτη έχει εκστασιάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία και με τον πιο επίσημο τρόπο, η ύπαρξη εξωγήινης ζωής παρουσιάζεται ως κάτι αρκετά παραπάνω από πιθανή.

 


Article featured image
Article featured image

Η χθεσινή είδηση, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη συνταρακτική που μας κατεβαίνει από το σύμπαν τα τελευταία λίγα χρόνια.

Με μια ακόμη και επιδερμική παρακολούθηση του διαστημικού ζητήματος, εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί πως τόσο η «ηγέτιδα» ΝΑΣΑ όσο κι άλλα σχετικά agencies, όπως το European Space, έχουν αναπτύξει πρόσφατα μια εξωστρέφεια που «προβληματίζει».

Σαφώς, οι διαχρονικά καχύποπτοι με τους πάντες και τα πάντα συνωμοσιολόγοι συναντώνται και σε αυτά τα χωράφια και αρκετά είναι που αμφισβητούνται ή αφήνονται να νοηθούν και να αναγνωστούν εναλλακτικά και διαφορετικά.

Η ανακοίνωση για το νερό στον Άρη, καλή ώρα, έχει ήδη συνδεθεί με την πρεμιέρα του χολιγουντιανού μπλοκμπάστερ με τον Ματ Ντέιμον που αναμένεται να σπάσει τα ταμεία «The Martian». Μια υπερπαραγωγή που έχει ήδη προβληθεί στον … Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με κοινό αστροναύτες που είδαν την ταινία αιωρούμενοι μπροστά σε μια πρόσφατα εγκατεστημένη υψηλής ευκρίνειας οθόνη.

Οι πιθανότητες, πάντως, σύνδεσης των χολιγουντιανών σεναρίων με τις ανακοινώσεις της ΝΑΣΑ δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, τούμπαλιν θα λέγαμε. Το όλο σκηνικό, για παράδειγμα, στο αριστουργηματικό Interstellar, που προβλήθηκε στις αίθουσες πριν ένα χρόνο, ομοιάζει εξαιρετικά με την επίσης πρόσφατα ανακοινωθείσα μαγευτική ιστοριούλα του πλανήτη Kepler 452B.

Σε κάθε περίπτωση, η κοινή λογική επιτάσσει πως στον κόσμο αυτό μόνο μόνοι δεν είμαστε και πως τα μάτια μας έχουν να δουν ακόμα πολλά και συναρπαστικά και, όπως όλα δείχνουν, όχι και στο τόσο μακρινό μέλλον.

Από τα αστρικά ταξίδια της Ροζέτα μέχρι τον εντοπισμό ενυδατωμένων αλάτων στον Άρη, συγκεντρώσαμε μερικές από τις σημαντικότερες ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τις μοιραζόμαστε μαζί σας με χρονολογική σειρά:

 

 

26/5/2014        Υπάρχουν εξωγήινοι 100% δηλώνουν, όχι εγώ και εσύ -που μπορεί να είμαστε περισσότερο και από 100% σίγουροι- αλλά ο Dan Werthimer και ο Seth Shostak, δύο από τους διασημότερους Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι ενώπιον μάλιστα του αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την ύπαρξη ζωής στο διάστημα.

 

 

13/11/2014      Μετά από μια οδύσσεια δέκα ετών, το μικρό διαστημικό σκάφος «Philae» (του European Space Agency) προσεδαφίζεται με επιτυχία σε κομήτη που απέχει μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη

Το μικρό σκάφος «Philae» αποκολλήθηκε από το θυγατρικό «Ροζέτα» και σχεδόν επτά ώρες μετά, προσεδαφίστηκε στον κομήτη με την ονομασία «67P Tchourioumov-Guerassimenko».

Στην αίθουσα ελέγχου στο Ντάρμασταντ της Γερμανίας οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα. «Πετύχαμε ένα τεράστιο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Ζαν Ζακ Ντορντέν. 

 

 

24/12/2014      H NASA «κτίζει» μια πόλη στα σύννεφα της Αφροδίτης

Επιστήμονες της NASA προτείνουν τη δημιουργία μίας «πόλης» πάνω από τα σύννεφα της Αφροδίτης. Η «πόλη» θα αποτελείται από τεράστια μπαλόνια – αερόπλοια που θα βρίσκονται περίπου 30 μίλια πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η Αφροδίτη, μας εξηγούν οι επιστήμονες, έχει τεράστια ηφαίστεια, όξινο στρώμα νεφών, ατμοσφαιρική πίεση 92 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και θερμοκρασία περίπου 462 βαθμών Κελσίου. Παρόλο όμως που η επιφάνεια του πλανήτη είναι αφιλόξενη, η ανώτερη ατμόσφαιρά του θεωρείται σχεδόν ιδανική.   

 

 

19/02/2015      Ανακοινώνονται τα 100 ονόματα των πρώτων ανθρώπων που θα ταξιδέψουν με one-way εισιτήριο στον Άρη

Η αποστολή Mars 1 προσπαθεί να κάνει το όραμα πραγματικότητα και επιλέγει τους ανθρώπους που πρόκειται να μεταναστεύσουν στον Άρη μέσα στην επόμενη δεκαετία για να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μόνιμης αποικίας. 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε το 2013 και οι αρχικές αιτήσεις ήταν 202.000. 

 

 

14/07/2015      Το διαστημόπλοιο «New Horizons» προσεγγίζει τον Πλούτωνα

Έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου εννέα ετών και την κάλυψη μιας απόστασης σχεδόν τριών δισ. μιλίων -δηλαδή 4,8 δισ. χλμ.- από τη Γη, το διαστημόπλοιο «βλέπει» από κοντά τον πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ. Το υλικό που αποστέλλεται τις επόμενες μέρες στη Γη θεωρείται εξέχουσας σημασίας για την παρατήρηση και τη μελέτη του παγωμένου μακρινού πλανήτη.

 

 

24/07/2015   Η ΝΑΣΑ ανακοινώνει πως εντόπισε έναν πλανήτη που θυμίζει τη Γη

Ο πλανήτης Kepler 452B βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Κύκνου. 

Σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, είναι κατά 60% μεγαλύτερος σε διάμετρο από τον δικό μας πλανήτη και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο.

Προκαλεί δέος το γεγονός ότι αυτός ο πλανήτης έχει περάσει έξι δισεκατομμύρια χρόνια στην ζώνη του άστρου του, περισσότερο από τη Γη, πράγμα που σημαίνει πως εάν υπάρχει εκεί ζωή παρόμοια με τους ανθρώπους, θα είναι έξι δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερη!

Η αποστολή Kepler ξεκίνησε το 2009 με αντικείμενο την αναζήτηση πλανητών παρόμοιων με τη Γη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

 

 

31/08/2015      Eξωγήινοι στον Πλούτωνα;

Την ύπαρξη εξωγήινης ζωής κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα υποστηρίζει ο αστροφυσικός Μπράιν Κοξ, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η επιφάνεια του πλανήτη καλύπτεται από τεράστια βουνά πάγου πάνω στα οποία είναι απίθανο να ζει το οτιδήποτε, κάτω από την επιφάνεια είναι πιθανό να υπάρχουν αρκετά ζεστοί ωκεανοί που είναι σε θέση να στηρίξουν διάφορες μορφές ζωής.

 

 

28/9/2015    Tρεχούμενο νερό στον πλανήτη Άρη ανακοίνωσαν ερευνητές στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη NASA.

Ο πλανήτης Άρης έχει νερό και οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το υλικό της μακροχρόνιας μελέτης τους και τις φωτογραφίες.

Στην ιστορική συνέντευξη Τύπου ένας από τους οικοδεσπότες ήταν ο Jim Green, διευθυντής του τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στην έδρα της NASA, τον οποίο πλαισίωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας για το πρόγραμμα Mars Exploration της NASA.

Οι επιστήμονες που κάνουν τις ανακοινώσεις δήλωσαν αρχικά πως είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα και τόνισαν πως αναμένεται να διοργανωθεί άμεσα νέα εξερευνητική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ