H ανθρωπότητα γράφει ιστορία στο διάστημα [βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Ένα τεράστιο βήμα μπροστά πέτυχε η πορεία του ανθρώπου στο διάστημα με τη χθεσινή, επιτυχή προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα» σε κομήτη που απέχει μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

 

Το μικρό σκάφος «Philae» αποκολλήθηκε από το θυγατρικό «Ροζέτα» και σχεδόν επτά ώρες μετά, και συγκεκριμένα στις 18:07 ώρα Κύπρου, προσεδαφίστηκε στον κομήτη με την ονομασία «67P Tchourioumov-Guerassimenko».

Στην αίθουσα ελέγχου στο Ντάρμασταντ της Γερμανίας οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα.

«Πετύχαμε ένα τεράστιο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Ζαν Ζακ Ντορντέν.

Λίγα λεπτά μετά την επιβεβαίωση της προσεδάφισης ο επικεφαλής της αποστολής, Στεφάν Ουλαμέκ είπε: «Το Philae μάς μιλάει… είμαστε στον κομήτη».

Οι επιστήμονες με τη βοήθεια του Philae θα φωτογραφίσουν τον κομήτη και θα αναλύσουν τη χημική του σύνθεση.

To «Ροζέτα» είναι το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που ύστερα από μια Οδύσσεια δέκα ετών προσέγγισε κομήτη στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τον ήλιο.

Το σκάφος «Ροζέτα» θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον προσεχή Αύγουστο. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ