Ξύλινα γυαλιά και παπιγιόν... made in Cyprus

Βρήκαμε έναν τύπο ο οποίος, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του γνωρίζει το ξύλο απ' έξω κι ανακατωτά.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου

GIFs: Ελένη Νικολάου


 

Ο Άγγελος Χριστοφή σπούδασε Σχεδιασμό Επίπλου και μπορεί να σου φτιάξει με ξύλο, από κουζίνες, μέχρι ερμάρια, τραπέζια καρέκλες, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστείς.

«Δώσε μου ξύλο και σου φτιάχνω οτιδήποτε θες» μας είπε χαρακτηριστικά όταν συναντηθήκαμε.

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάει στην οικογενειακή του επιχείρηση. Ένα εργαστήρι επιπλοποιίας στη Λεμεσό, όπου εδώ και περίπου ένα χρόνο, εκτός από έπιπλα, αποφάσισε να πρωτοτυπήσει φτιάχνοντας και κάτι διαφορετικό.

Με την επωνυμία ANJO δημιουργεί αυθεντικά χειροποίητα ξύλινα γυαλιά ηλίου και οράσεως, καθώς και ξύλινα παπιγιόν, με σκοπό να μετατρέψει το ξύλο στο απόλυτο υλικό για τη δημιουργία αξεσουάρ για τον άνθρωπο.


Το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό, γι’ αυτό τα γυαλιά τα φτιάχνω πάνω στο πρόσωπο του κάθε πελάτη ξεχωριστά.


Από σχεδιαστής επιπλών πώς προέκυψε να ασχοληθείς με το σχεδιασμό αξεσουάρ;

Σπούδασα στην Καρδίτσα, στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Επαγγέλλομαι σχεδιαστής επίπλων -το πελεκάνος είναι λίγο παρεξηγημένο στην Κύπρο. Όταν έπρεπε να κάνω την πτυχιακή μου εργασία, ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό που να μην υπάρχει στην Κύπρο και σκέφτηκα τα ξύλινα γυαλιά. Στην Κύπρο φέρνουν μερικοί ξύλινα γυαλιά από το εξωτερικό, δεν υπάρχει όμως κάποιος άλλος που να φτιάχνει. Έτσι, όταν επέστρεψα στην Κύπρο από τις σπουδές, αποφάσισα να το συνεχίσω.

 



 

Είναι πιο επικερδές να ασχολείσαι με τα γυαλιά παρά με τα έπιπλα;

Το καθένα έχει τη δική του αξία και τη δική του χάρη. Εγώ είμαι της άποψης πως, όταν ενδιαφέρεσαι για κάτι και ασχολείσαι πολύ μαζί του, τότε θα είναι κερδοφόρο.



Σκέφτεσαι να ασχοληθείς και με τα έπιπλα στο μέλλον;

Ασχολούμαι ήδη με τα έπιπλα. Έχει ο πατέρας μου μια οικογενειακή επιχείρηση επίπλων στη Λεμεσό και εργάζομαι εκεί. Από εκεί πήρα γερές βάσεις.

 

Γιατί να αγοράσω ξύλινα γυαλιά; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους;

Αρχικά, επειδή το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και προσφέρει μια φυσική ομορφιά. Δεν είναι όπως το πλαστικό, το οποίο είναι κάτι νεκρό. Επίσης, είναι κάτι μοναδικό και ποτέ δεν θα βρεις κάτι ξύλινο να είναι ακριβώς το ίδιο με το άλλο. Το χρώμα πάντα θα είναι διαφορετικό, καθώς και τα «νερά» του ξύλου θα διαφέρουν, ενώ όταν αγοράσεις κάτι πλαστικό, ξέρεις πως θα έχουν το ίδιο κι άλλα άτομα. Το ξύλο, επίσης, με τον καιρό αλλάζει. Είναι λες και έχεις ένα μωρό το οποίο μεγαλώνει μαζί σου, έτσι το βλέπω εγώ. Να πούμε επίσης πως οι φακοί ηλίου μας, είναι οι ιταλικοί Centro Style, οι οποίοι έχουν 100% uv protection.


Ο κόσμος πλέον έφυγε από το κλασικό παπιγιόν, το οποίο ήταν φτιαγμένο από ρούχο και προτιμάει το ξύλινο.




 

Οι Κύπριοι τα αγοράζουν;

Μερικοί Κύπριοι είναι λίγο ξενομανείς και προτιμούν να αγοράζουν μάρκες του εξωτερικού. Κάποιοι άλλοι, όμως, όταν βλέπουν πως τα γυαλιά μου είναι made in Cyprus και πως τα έφτιαξε κάποιος στην Κύπρο, ανταποκρίνονται περισσότερο.

 

Τι έχουν πάθει όλοι φέτος με τα ξύλινά παπιγιόν;

Ούτε εγώ δεν ξέρω. Ο κόσμος πλέον έφυγε από το κλασικό παπιγιόν, το οποίο ήταν φτιαγμένο από ρούχο και προτιμάει το ξύλινο επειδή είναι κάτι διαφορετικό. Με το ξύλο μπορείς να κάνεις πολύ διαφορετικά μεταξύ τους παπιγιόν, δεν είναι μόνο ένα το ίδιο.

 



 

Πιστεύεις πως τα ξύλινα γυαλιά είναι μια μόδα που θα περάσει;

Να σου πω την αλήθεια; Ναι, πιστεύω πως τα ξύλινα γυαλιά είναι μια μόδα που θα περάσει. Είναι σαν μια φούσκα που φουσκώνει και σε κάποια στιγμή θα σπάσει. Γι’ αυτό εγώ ως επωνυμία Anjo δεν θα μείνω αποκλειστικά πάνω στο ξύλο, θα προσθέσω κι άλλα υλικά μαζί με το ξύλο, τα οποία θα κάνουν ένα συνδυασμό. 

 

Γενικά τα ξύλινα αξεσουάρ είναι άνετα στη χρήση;

Εξαρτάται από το αξεσουάρ. Δεν μπορείς να φτιάξεις οποιοδήποτε αξεσουάρ με ξύλο. Τα γυαλιά και τα παπιγιόν πάντως είναι άνετα. Είναι ακριβώς όπως και τα άλλα αξεσουάρ, τα οποία είναι φτιαγμένα με πλαστικό και άλλα υλικά. Συγκεκριμένα, αυτά που φτιάχνω εγώ είναι άνετα ελαφριά και ελαστικά.


Όταν ενδιαφέρεσαι για κάτι και ασχολείσαι πολύ μαζί του, τότε θα είναι κερδοφόρο!




 

Εκτός από γυαλιά τι άλλο φτιάχνεις και που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Μέχρι στιγμής, ως Anjo, φτιάχνω μόνο ξύλινα γυαλιά και παπιγιόν. Μπορείτε να τα βρείτε στο υπόγειο του City Plaza, μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και σε διάφορα οπτικά καταστήματα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου (δείτε ΕΔΩ τα καταστήματα), ενώ μπορείτε να τα παραγγείλετε και μέσω τις ιστοσελίδας μας ΕΔΩ.

 

Οι δημιουργίες σου είναι χειροποίητες ή μαζικής παραγωγής;

Οι δημιουργίες μου είναι όλες χειροποίητες. Τα χειροποίητα έχουν πιο σωστή εφαρμογή και είναι μοναδικά, σε σχέση με τα μαζικής παραγωγής, τα οποία είναι όλα τα ίδια. Επίσης, το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό, γι’ αυτό φτιάχνω το κάθε γυαλί πάνω στο πρόσωπο του κάθε πελάτη ξεχωριστά.

 

Ποιο άλλο αξεσουάρ έχει περάσει από το μυαλό σου να φτιάξεις με ξύλο;

Σύντομα θα φτιάξω κι άλλα αξεσουάρ με ξύλο, τα οποία όμως θα προτιμήσω να τα κρατήσω για έκπληξη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ