Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, οι γάτες την φέρνουν (σύμφωνα με έρευνα)

Σύμφωνα με την έρευνα η ανθρώπινη ευτυχία πέρα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες συνδέεται και με τις γάτες.

Article featured image
Article featured image

Ο δείκτης εθνικής ευτυχίας επηρεάζεται από πολύπλοκες σχέσεις που υπερβαίνουν τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες, σύμφωνα με μια μελέτη του Χαβιέρ Ι. Μποράζ-Λεόν από τη Γραμματεία Επιστημών, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Πόλη του Μεξικούκαι των συνεργατών του.

Η εθνική ευτυχία σχετίζεται όχι μόνο με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, αλλά και με βιολογικούς και οικολογικούς παράγοντες όπως υποστηρίζει η μελέτη. Αυτή η οικολογική συσχετιστική μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της εθνικής ευτυχίας, της πυκνότητας των γατών, της έκθεσης στο Toxoplasma gondii και των κοινωνικοοικονομικών δεικτών σε 93 χώρες.

Στην έρευνα τίθεται η υπόθεση ότι οι χώρες με υψηλότερους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες (π.χ. ΑΕΠ, δαπάνες για την υγεία, επίπεδο εισοδήματος) θα παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Αντίθετα, προβλέψαμε ότι η υψηλότερη έκθεση στον Toxoplasma gondii, τόσο οξεία (IgM) όσο και χρόνια (IgG), θα συσχετιζόταν αρνητικά με την εθνική ευτυχία.

Τα δεδομένα σχετικά με τα μέτρα ευτυχίας, την πυκνότητα γατών, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την κατάταξη εισοδήματος, τις δαπάνες για την υγεία και τον οροεπιπολασμό του τοξοπλάσματος σε εγκύους γυναίκες (ως δείκτης για την έκθεση του ευρύτερου πληθυσμού) προήλθαν από δημόσια διαθέσιμες πηγές.

Ευθέως ανάλογη η ευτυχία με τις γάτες

Η γενική ευημερία του πληθυσμού μιας χώρας εκφράζεται συχνά μέσω ενός δείκτη εθνικής ευτυχίας. Είναι γνωστό ότι οι δείκτες αυτοί συνδέονται με οικονομικούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό εισόδημα και το κόστος υγείας, αλλά άλλοι παράγοντες έχουν ελάχιστα διερευνηθεί.

Σύμφωνα με την υπόθεση των ερευνητών, διαπιστώθηκε ότι η εθνική ευτυχία συσχετιζόταν θετικά με την πυκνότητα γατών και ορισμένους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και αρνητικά με τον οροεπιπολασμό σε οξεία έκθεση στο τοξόπλασμα. Στις πολυπαραγοντικές αναλύσεις, ο αριθμός γατών ανά 10.000 κατοίκους και η οροεπιδημιολογία IgM παρέμειναν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες.

Συνολικά, αυτές οι διερευνητικές αναλύσεις υποδηλώνουν ότι βιολογικοί και οικολογικοί παράγοντες συσχετίζονται με κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές στον προσδιορισμό της εθνικής ευημερίας.

Μελλοντικές μελέτες σχετικά με την ευτυχία σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ενσωματώνουν τόσο κοινωνικοοικονομικές όσο και βιολογικές προοπτικές και να περιλαμβάνουν διαχρονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις για τη διαλεύκανση των υποκείμενων μηχανισμών και διαδικασιών.

Το τοξόπλασμα αντίθετα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα εθνικής ευτυχίας

Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από 93 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, των δαπανών για την υγεία, του ΑΕΠ, της πυκνότητας των οικιακών γατών και της επικράτησης του τοξοπλάσματος, ενός παρασίτου που μπορεί να μεταδοθεί από τις γάτες στους ανθρώπους.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός γατών συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα εθνικής ευτυχίας — κάτι που συνάδει με μελέτες σχετικά με τα οφέλη της κατοχής κατοικίδιων ζώων — αλλά επίσης ότι η μεγαλύτερη επικράτηση του τοξοπλάσματος συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα εθνικής ευτυχίας, παρά το γεγονός ότι το παράσιτο μεταδίδεται από τις γάτες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς που μίλησαν για την έρευνά τους, «ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι οι χώρες με περισσότερες γάτες δεν παρουσίαζαν μεγαλύτερη έκθεση στο τοξόπλασμα, στην πραγματικότητα η συσχέτιση ήταν αντίστροφη. Αυτό υπογραμμίζει ένα σημαντικό σημείο: η σχέση μεταξύ ανθρώπων, ζώων και μολυσματικών ασθενειών δεν εξαρτάται απλώς από την παρουσία των ζώων, αλλά και από τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνουν χώρα αυτές οι αλληλεπιδράσεις».

Οι ερευνητές μας καλούν να κοιτάξουμε τους βιολογικούς παράγοντες, λέγοντας ότι «αυτό που μας φαίνεται πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά συνδυάζουν παράγοντες που συνήθως μελετώνται ξεχωριστά: τον πλούτο, την υγεία, τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων και τις μολυσματικές ασθένειες. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι, για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι πληθυσμοί αναφέρουν μεγαλύτερη ευημερία, ίσως χρειαστεί να λάβουμε υπόψη βιολογικούς και οικολογικούς παράγοντες, παράλληλα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες παραδοσιακά έχει δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Ανακαλύφθηκε ένας νέος φτερωτός δεινόσαυρος

Article featured image

Ένα νέο είδος πιγκουίνου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα

Article featured image

Ένα χαμένο μεσαιωνικό κάστρο βρέθηκε «κρυμμένο» μέσα σε πανεπιστημιακό κτήριο