13 κυπριακές ταβέρνες με παράξενα ονόματα [και γιατί ονομάστηκαν έτσι]

Ταβέρνες στην Κύπρο υπάρχουν πολλές, λίγες όμως είναι αυτές που θα σε κάνουν να τις θυμάσαι.

 


Article featured image
Article featured image

Μερικές δεν σου «επιτρέπουν» να τις ξεχάσεις λόγω του καλού φαγητού που προσφέρουν, ενώ είναι και οι άλλες που θα μείνουν στο μυαλό σου ακόμα και λόγω του παράξενου ονόματός τους. Υπάρχουν φυσικά και αυτές που συνδυάζουν και τα δύο!

Η περιέργεια μας, πάντως, μας έκανε να σηκώσουμε το ακουστικό του τηλεφώνου και να τηλεφωνήσουμε σε κάθε μία από αυτές τις ταβέρνες με τα παράξενα (ή απλώς ιδιαίτερα) ονόματα για να μάθουμε τι είναι αυτό που έκανε τους ιδιοκτήτες να τις βαφτίσουν έτσι.

Διάβασε πιο κάτω τους λόγους που ονομάστηκαν έτσι 13 ταβέρνες με τα πιο παράξενα (κατά την άποψή μας) ονόματα σε όλη την Κύπρο.

Φυσικά, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες ταβέρνες με ιδιαίτερα ονόματα (οι οποίες μας διαφεύγουν στην παρούσα φάση), οπότε δεν αποκλείεται να επανέλθουμε με συμπληρωματικό άρθρο.



 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Απάντηση

Γιατί: Η γνωστή κυπριακή ταβέρνα «Η Απάντηση» στη Λακατάμια, ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της, άνοιξε με έναν και μοναδικό σκοπό: Να δώσει απάντηση στην πείνα των πελατών της.

Εκεί θα βρεις ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της πρωτεύουσας, βραβευμένο μάλιστα και από τα Time Out Eating Awards, καθώς και διάφορα άλλα είδη σχάρας.

Βρίσκεται στη Λεωφόρο Μακαρίου 98 στη Λακατάμια και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 και από τις 17.00, μέχρι τις 23.00. Τις Κυριακές ανοίγει μόνο βράδυ. Για Delivery, Take Away, καθώς και για κρατήσεις, τηλεφώνησε στο 22382933. Μπορείς μάλιστα να παραγγείλεις σουβλάκια και online, πατώντας ΕΔΩ.



 

Γραβέλλα τζιαι καπνιά

Γιατί: Όλα τα φαγητά της ταβέρνας «Γραβέλλα τζιαι καπνιά» είναι φτιαγμένα στη σχάρα και στα κάρβουνα, εξού κι η ονομασία της. Οι ιδιοκτήτες της, χρησιμοποίησαν όμως τη λέξη “Γραβέλλα” κι όχι “Γραδέλλα”, όπως είναι ορθό, επειδή έτσι την έλεγε ο παππούς τους.

Στην κυπριακή ταβέρνα «Γραβέλλα τζιαι καπνιά», η οποία είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 18.00, μέχρι αργά το βράδυ, θα βρεις υπέροχους σχαρομεζέδες.

Βρίσκεται στη Λεωφ. Αρχ. Μιχαήλ 41Ε στον Παρισινό. Για κρατήσεις ή και για Take Away, τηλεφώνησε στο 22358060.



 

Το Σουβλάκι του Πούπα

Γιατί: Το απόλυτα κυπριακό σουβλατζίδικο «Το Σουβλάκι του Πούπα», που βρίσκεται στη Λεωφόρο Τσερίου στη Λευκωσία, ονομάστηκε έτσι, λόγω του επιθέτου του ιδιοκτήτη του. Ξέρουμε, όμως, και την ιστορία του επιθέτου: Ο προπάππος του ιδιοκτήτη, όταν ήταν μικρός, ρωτούσε συνεχώς την μητέρα του όταν έφευγε απ’ το σπίτι, «πού πας;», κι από εκεί βγήκε το επίθετο.

Το σουβλατζίδικο φτιάχνει στη σχάρα, μεταξύ άλλων, ωραιότατο σουβλάκι, μπριζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα και παστουρμά.

Είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 12.00, μέχρι τις 14.30 και από τις 18.00, μέχρι τις 22.30. Για Take Away και Delivery, τηλεφώνησε στο 22422477.



 

Σιηστρής

Γιατί: Ο πατέρας του ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Σιηστρής», στη Λευκωσία, έπαιζε χαρτιά και συγκεκριμένα το παιχνίδι με την ονομασία «σιήστρα» και ήταν αρκετά καλός παίχτης. Έτσι πήρε το παρατσούκλι Σιηστρής, εξ ου και δόθηκε το όνομα στην ταβέρνα.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή ταβέρνα, που εδώ και 42 χρόνια προσφέρει ποιοτικό μεζέ στους θαμώνες της.

Θα τη βρεις στη Λεωφόρο Αγλατζιάς 20, καθημερινά εκτός Δευτέρας και Κυριακής, από τις 19.00, μέχρι αργά το βράδυ. Για κρατήσεις: 22335460.



 

Τρία συν ένα

Γιατί: Οι ιδιοκτήτες του εν λόγω οικογενειακού κέντρου έχουν τέσσερα παιδιά. Τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Έτσι, ονόμασαν το μαγαζί τους «Τρία συν ένα», χάρη στα παιδιά τους.

Η ταβέρνα που λειτουργεί από το 1996, είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Κυριακής και προσφέρει ζουμερό σουβλάκι και όλα όσα αφορούν στη σχάρα.

Βρίσκεται στην οδό Δημήτρη Σταύρου 24 στα Λατσιά. Ώρες λειτουργίας: 12.00-15.00 & 18.00-24.00 Για κρατήσεις, καθώς και για Take Away: 22485930



 

Φόκλας

Γιατί: Η ταβέρνα «Φόκλας» στη Δευτερά πήρε το όνομα της από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη της. Ονομάζεται Αγαθοκλής και όταν ήταν μικρός, οι φίλοι του τον φώναζαν Φόκλα για συντομία, επειδή όπως έλεγαν το όνομα του ήταν μεγάλο.

Η κυπριακή ταβέρνα που προσφέρει όλα τα είδη σχάρας, βρίσκεται στη Λεωφόρο Μακαρίου 96 στη Λευτερά και είναι ανοιχτή από Τρίτη, μέχρι Σάββατο. Ώρες λειτουργίας: 11.00-15.00 & 18.30-22.30. Για παραγγελίες: 22622233.



 

Όμορφος (Κάτω Μόνη)

Γιατί: Ο πρώτος ιδιοκτήτης της ταβέρνας ήταν… όμορφος. Έτσι, στα νιάτα του, όλοι οι χωριανοί τον φώναζαν ο «Αντρέας ο όμορφος», με αποτέλεσμα, να ονομάσει έτσι και την ταβέρνα του.

Η ταβέρνα με τους πλούσιους κυπριακούς μεζέδες, βρίσκεται στην Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην Κάτω Μονή, (επ. Λευκωσίας) και λειτουργεί μόνο με κρατήσεις. Τηλέφωνα: 22822689, 99468015.



 

ΛΕΜΕΣΟΣ

Ωραίος τρελός

Γιατί: Ο «Ωραίος τρελός» είναι μια κυπριακή ταβέρνα που άνοιξε αρχικά για πλάκα, μόνο για τους φίλους και τους γνωστούς του ιδιοκτήτη. Για την πράξη του αυτή, όλοι τον φώναζαν τρελό και επειδή ήταν και ωραίος, σκέφτηκε να τα συνδυάσει. Λογικό!

Το μαγαζί που προσφέρει μεταξύ άλλων κυπριακούς μεζέδες, ποικιλίες και είδη σχάρας, βρίσκεται στην οδό Καλλικράτη 14 στη Λεμεσό.

Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 10.00, μέχρι τις 15.00 και από τις 17.30, μέχρι τις 00.00. Για κρατήσεις: 25331803.



 

Σκουρουβίνος

Γιατί: Η κυπριακή ταβέρνα «Σκουρουβίνος» στη Λεμεσό, λειτουργεί σε ένα χτίσμα του 1990, το οποίο παλαιοτέρα αποτελούσε το σπίτι του παππού του ιδιοκτήτη. Σκουρουβίνος ήταν το παρατσούκλι του παππού και όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Γιάννης, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, σημαίνει πειραχτήρι.

Αν επισκεφτείς τη δημοφιλή αυτή ταβέρνα, που λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 18.00, μέχρι τις 00.00, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τους ξακουστούς παραδοσιακούς μεζέδες της.

Βρίσκεται στην οδό Ανοικοδομήσεως, στον Άγιο Αθανάσιο, στη Λεμεσό. Τηλέφωνο: 25 720692.



 

ΠΑΦΟΣ

Επτά Αϊ Γεώργηδες

Γιατί: Η ταβέρνα «Επτά Αϊ Γεώργηδες», στη Γεροσκήπου, προκαλεί πολλά ερωτήματα σε όσους ακούσουν το όνομα της για πρώτη φορά. Ο λόγος που η ταβέρνα ονομάστηκε έτσι, είναι επειδή στην περιοχή υπάρχουν συνολικά επτά εκκλησάκια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο.

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες ταβέρνες της Πάφου και εκεί θα βρεις μεζέδες, καθώς και διάφορα μαγειρευτά φαγητά, όπως ταβά, στιφάδο και αφέλια. Βρίσκεται στην οδό Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Μ.Σάββα 37, στη Γεροσκήπου και είναι ανοιχτή από Τρίτη, έως Κυριακή, από 12.00, μέχρι 15.00 και από 19.30, μέχρι 23.00. τηλέφωνο: 26963176



 

Καρνάβαλος

Γιατί: Ένα μαγαζί με πολύ περίεργο όνομα είναι και ο «Καρνάβαλος» στην Πάφο. Το σουβλατζίδικο από το οποίο προμηθεύονται σουβλάκια οι κάτοικοι της Πάφου και συγκεκριμένα της Γεροσκήπου, πήρε το όνομα του... από το επίθετο του ιδιοκτήτη. Περίμενες να ακούσεις άλλα, σωστά;

Προσφέρει σουβλάκια, μιξ, μπριζόλες, κοτόπουλο, λουκάνικα, παστουρμάδες και λούντζα.

Αν θέλεις να κάνεις κράτηση σε ένα από τα 7 μικρά τραπέζια του μαγαζιού, ή να παραγγείλεις για Take Away, τηλεφώνησε στο 26960114. Λεωφόρος Μακαρίου 14, Γεροσκήπου. Ώρες και μέρες λειτουργείας: Δευτέρα με Σάββατο, 16.30-23.30



 

ΛΑΡΝΑΚΑ

Μιλλώσιας

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτηρίου, όπου βρίσκεται η κυπριακή ταβέρνα είχε κτήματα και έπαιρνε κάθε μέρα στους εργάτες του φαγητό. Όσο λίπος (μίλλα) έμενε στα δοχεία των εργατών, αυτός το έτρωγε κι από εκεί του έμεινε το παρατσούκλι «Μιλλώσιας», από όπου και πήρε το όνομα της η ταβέρνα.

Η οικογενειακή κυπριακή ταβέρνα που προσφέρει κυρίως μεζέδες, είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 11.00, μέχρι τις 14.00 και από τις 16.00, μέχρι τις 00.00.

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 62, Αραδίππου. Τηλέφωνο: 24534060.



 

 Φωλιά του κόκορα

Γιατί: «Στεκόμασταν πάνω από το γουμά του αδερφού μου και σκεφτόμασταν τι να ονομάσουμε την ταβέρνα μας. Όταν είδα τον κόκορα, τότε εμπνεύστηκα και είπα να το ονομάσω Φωλιά του κόκορα». Αυτό μας είπε ο ιδιοκτήτης όταν τον ρωτήσαμε γιατί έδω το συγκεκριμένο όνομα στην ταβέρνα του.

Εκεί θα βρεις κυπριακούς και ελληνικούς μεζέδες, τους οποίους μπορείς να απολαύσεις συντροφιά με live μουσική, τις Παρασκευές και τα Σάββατα, από τις 20.00, μέχρι και τις 02.00.

Αγίου Λουκά 1, Κελιά, Λάρνακα. Τηλέφωνο: 99654594.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ