«Όσο οδηγείς μια Βέσπα, τόσο αυξάνεται η εξάρτησή σου»

Το να πας από την Κύπρο στη Γαλλία, είναι κάτι που φαντάζει πολύ εύκολο. Το να ξεκινήσεις όμως με προορισμό το St Tropez, διανύοντας μια απόσταση της τάξης των 2.500 km πάνω σε μια Vespa των 150cc είναι, όπως και να το κάνουμε, ένα παράτολμο αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Λούης Λοΐζου, Πρόεδρος του «Vespa Club di Famagusta» και ο Κυριάκος Τσιηφτές, εκπρόσωπος του «Vespa for Life Cyprus», θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά, το Σάββατο 28 Μαΐου, μαζί με τα αντίστοιχα ελληνικά Vespa Club και, διασχίζοντας Ελλάδα και Ιταλία, θα φτάσουν στη Γαλλία και το θέρετρο St Tropez στις 2 ή 3 Ιουνίου.

Σκοπός του ταξιδιού τους, να συμμετάσχουν στο «Vespa World Days 2016», μαζί με άλλους φαν της συλλεκτικής μοτοσικλέτας από όλο τον κόσμο, το οποίο θα διοργανωθεί από τις 2 μέχρι και τις 5 Ιουνίου.

Η CITY, ως χορηγός επικοινωνίας, θα ακολουθεί τους δύο Κύπριους «καβαλάρηδες» και τις Vespa τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.



Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

Ευχαριστίες στο Goumenos Jwellery & Watches για την παραχώρηση της Vespa για τις ανάγκες της φωτογράφησης


 

Πρώτη φορά πάνε οι κυπριακές Vespa στο event, σωστά; Τι προσδοκίες έχετε;

Κυριάκος: Ως Κύπρος, πρώτη φορά συμμετέχουμε με δικές μας Βέσπα, όπου δυο μηχανές, μια κλασσική PX της δεκαετίας του ‘80 και μια σύγχρονη του 2012, ξεκίνησαν ήδη το ταξίδι τους από τις 17 Μαΐου ατμοπλοϊκός προς Ελλάδα. Να τονίσουμε πως, η κυπριακή αποστολή συμμετέχει για πρώτη φορά σε αυτό το φεστιβάλ και αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη της αποδοχής των ελληνικών Vespa Club στο να μας φιλοξενήσουν στην αποστολή τους. Το υπέροχο ταξίδι προς το Saint Tropez αρχίζει επίσημα το Σάββατο 28 Μάιου και η αποστολή μας θα περάσει μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ στις 2-3 του Ιουνίου αναμένεται να βρισκόμαστε εκεί!


Αποτελεί πλέον την πιο επίσημη παγκόσμια συνάντηση και η πόλη η οποία αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το γεγονός προετοιμάζεται τουλάχιστον δυο χρόνια πριν!




Τι πρέπει να έχει οπωσδήποτε κάποιος μέσα στο σακίδιό του σε ένα τέτοιο ταξίδι;

Λούης: Αν ταξιδεύεις με Vespa PX ή μια Vespa που χρονολογείται από το 1980 και πριν, σίγουρα η προετοιμασία του ταξιδιού, πέραν των απολύτως απαραιτήτων για ατομική χρήση, επιβάλλεται ιδική προετοιμασία και κατάλληλος εφοδιασμός αναφορικά με τα χρειώδη  της Vespa. Η κλασική Vespa έχει τις ιδιαιτερότητες που έχει μια γυναίκα, δεν ξέρεις ποτέ τη στιγμή που θα σου ιδιοτροπιάσει ούτε πότε θα κάνει τα νάζια της. Για αυτό το λόγο πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα και καλά προετοιμασμένος. Επιβάλλεται να έχεις μαζί σου 2-3 spark, λαμπτήρες για το πίσω και το μπροστά φανάρι, πολύ καλής ποιότητας 2 strok (Motorex full synthetic), συρματόσκοινα για ταχύτητες, συμπλέκτη βενζίνης και ένα σετ κλειδιών. Την τρίτη ημέρα του ταξιδιού θα πρέπει να προβείς σε γενικό έλεγχο κυρίως στις βίδες τροχών και του τιμονιού γιατί λόγο του vibration υπάρχει πιθανότητα να χαλαρώσουν κάποιες.  Αναφορικά με τον αποθηκευτικό χώρο δεν θα πρέπει να σε απασχολεί κάτι. Με βάση την εμπειρία μου στην Πανελλήνια Συνάντηση, με δικάβαλο και 25 Kg αποσκευές δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. 

2 χιλιάδες χιλιόμετρα δεν είναι πολλά για να τα διανύσει μια μικρή μοτοσικλέτα όπως η Vespa;

Κ: Η απόσταση υπολογίζεται πως θα αγγίξει τις 2,500km και είναι πάντα ένα από τα θέματα που μας προβληματίζει στα μακρινά ταξίδια, ακόμα και στην Κύπρο, λόγω του μικρού κυβισμού των Βέσπα μας (150cc), των ημερών συνεχούς οδήγησης αλλά και της μορφής της μοτοσυκλέτας. Ας μην ξεχνάμε πως οι Βέσπα είναι αξιόπιστα οχήματα, φτιαγμένα για περιπέτειες χαμηλών ταχυτήτων και εύκολες στην λειτουργία, συντήρηση και επιδιόρθωσή τους, όμως πρέπει να τονιστεί πως ειδικά για το συγκεκριμένο ταξίδι της Παγκόσμιας Συνάντησης Βέσπα στο Saint Tropez, η προετοιμασία άρχισε εδώ και πέντε μήνες, τόσο όσο αφορά την μηχανική κατάσταση του οχήματος, αλλά ειδικότερα στον εφοδιασμό με σωστό εξοπλισμό για αυτό το ταξίδι, αφού θα πρέπει να κουβαλήσουμε από την πρώτη μέρα όλο το αναγκαίο εξοπλισμό για το ταξίδι. Το βασικότερο θέμα, όμως, δεν είναι η ίδια η Βέσπα, αλλά η δική μας σωματική προετοιμασία, αφού απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και αντοχή καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Εδώ και βδομάδες γυρίσαμε πραγματικά όλη την Κύπρο, ώστε να αποκτήσουμε φυσική αντοχή και να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας στο δρόμο.

 


Το βασικότερο θέμα δεν είναι η ίδια Βέσπα, αλλά η δική μας σωματική προετοιμασία, αφού απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και αντοχή καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.


Τι θα κάνετε στο St Tropez; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του event;

Κ: To Vespa World Days είναι μια πρόκληση για τους απανταχού λάτρεις των Βέσπα. Να πούμε πως, κάθε χρόνο η συνάντηση γίνεται σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης, και σε αυτή συμμετέχουν χιλιάδες οχήματα Βέσπα, από τα πιο κλασικά μέχρι και τελευταία μοντέλα. Αποτελεί πλέον την πιο επίσημη παγκόσμια συνάντηση και η πόλη η οποία αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το γεγονός προετοιμάζεται τουλάχιστον δυο χρόνια πριν! Φέτος, στο Saint Tropez υπάρχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού των 70χρονων της Βέσπα που κλείνουν φέτος με την πρώτη παραγωγή τον Απρίλιο του 1946! Εκεί λοιπόν θα βρίσκεται η καρδιά των βασικών εκδηλώσεων εορτασμού για αυτό το σημαντικό γεγονός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνει το Vespa Club της Γαλλίας, με επίκεντρο την ιστορία, εξέλιξη και ανάπτυξη των αγαπημένων μας Βέσπα. Θα υπάρχουν εκθέσεις ειδικών μοντέλων Βέσπα ιστορικής σημασίας, αλλά και πλήθος εκδηλώσεων και διαγωνισμών. Ταυτόχρονα, οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην γνωριμία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και επισκέπτες, ένας αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τα 15.000 άτομα, και περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στις ομορφιές της πόλης και της περιοχής ευρύτερα. Για εμάς, ως κυπριακή αποστολή, είναι επίσης σημαντικές οι επαφές σύσφιξης των σχέσεων με τους φίλους Ελλαδίτες που μας φιλοξενούν στην ομάδα τους.

 


Η κλασική Vespa έχει τις ιδιαιτερότητες που έχει μια γυναίκα, αφού δεν ξέρεις ποτέ τη στιγμή που θα σου «ιδιοτροπιάσει» ούτε πότε θα κάνει τα νάζια της.


Τι είναι η Vespa πέραν από ένα μεταφορικό μέσο;

Κ: Η Βέσπα, πέραν από ένα κλασικό σκούτερ, είναι πάνω από όλα τρόπος ζωής. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένας μεγάλος έρωτας, ένα πάθος που όσο οδηγείς μια Vespa, τόσο αυξάνεται η εξάρτησή σου. Κάποτε, μια διαδρομή μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, πχ. Λευκωσία - Πρωταράς, έμοιαζε ως ένα μακρινό ταξίδι! Πλέον, τέτοιες αποστάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο για εμάς, για αυτό και τολμούμε να συνταξιδέψουμε προς την Γαλλία. Όλοι οι συμμετέχοντες αναβάτες είμαστε έμπειροι στην οδήγηση και χρησιμοποιούμε την Βέσπα μας στις καθημερινές διακινήσεις, ενώ ο Κυριάκος εδώ και ένα χρόνο περίπου δεν έχει οδηγήσει καν αυτοκίνητο, διανύοντας πέραν των 2,000 km κάθε μήνα, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών. Είναι αλήθεια πως, κατά το στάδιο οδήγησης τακτικά συναντάμε βλέμματα άλλων οδηγών και κόσμου να μας παρακολουθούν και θαυμάζουν, ειδικά όταν κινούμαστε ως ομάδα-αγέλη. Εδώ να τονίσουμε πως το όνομα Βέσπα προέρχεται από τους σφήκες. Δικαίως χαρακτηριζόμαστε πολύχρωμοι σφήκες, αφού η πολυχρωμία των Βέσπα μας δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση ομορφιάς. Στις ομάδες μας, εύκολα συναντά κανείς Βέσπα δεκαετιών διαφοράς ηλικίας και χρωμάτων, ενώ καμιά Βέσπα ίδιου μοντέλου δεν είναι τελικά ίδια με κάποια άλλη, λόγω της πολυχρωμίας, αλλά και των σχημάτων-χρωμάτων που εφαρμόζονται σε αυτές.

 




 

Έχουμε εικόνα για το πόσες Vespa κυκλοφορούν στην Κύπρο ή έστω πόσες από αυτές είναι γραμμένες στους διάφορους συνδέσμους;

Λ: Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε τις Vespa γιατί τα τελευταία 3 με 4 χρόνια κυκλοφορούν νέα μοντέλα με αποτέλεσμα ο αριθμός να έχει αυξηθεί κατά πολύ. Στα διάφορα τοπικά club είναι εγγεγραμμένα γύρω στα 500 μέλη. Σε όλες τις επαρχίες του νησιού υπάρχουν τοπικά club κάποια εκ των οποίων είναι αρκετά οργανωμένα με έντονο κοινωνικό έργο, διοργανώνουν εκδρομές και λαμβάνουν μέρος σε διάφορους εράνους και άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.


Καμιά Βέσπα ίδιου μοντέλου δεν είναι τελικά ίδια με κάποια άλλη, λόγω της πολυχρωμίας, αλλά και των σχημάτων-χρωμάτων που εφαρμόζονται σε αυτές.  




Που μπορεί να αποταθεί κάποιος αν θέλει να μπει σε μια ομάδα και τι έχει να κερδίσει;

Λ: Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να εγγραφεί στο Club της επαρχίας που διαμένει μπορεί να το πράξει με δυο τρόπους: Είτε στο Facebook αναζητώντας για παράδειγμα Vespa Club και το όνομα της επαρχία του, είτε να μεταβεί στην αντιπροσωπία της Vespa της περιοχής που διαμένει όπου θα εξασφαλίσει τηλέφωνο επικοινωνίας του εκάστοτε Club. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από φέτος και η Πάφος έχει δημιουργήσει το δικό της Vespa Club.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ