Κυπριακή εφαρμογή για τον καρκίνο, σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ

Εδώ και 13 χρόνια ο ετήσιος φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup, της Microsoft, προωθεί τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

 


Article featured image
Article featured image

Μια φανταστική εμπειρία για όσους συμμετέχουν, αλλά και μια εξαιρετική προβολή τεχνολογικών ιδεών σε όλο τον κόσμο. 

Μέσα από τον διαγωνισμό, η Microsoft επιδιώκει να δώσει τις σωστές βάσεις στους φοιτητές τόσο στο σωστό τρόπο υλοποίησης μιας εφαρμογής -μέσα από τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και υπηρεσιών, αλλά και να εισαγάγει έννοιες όπως έρευνες αγοράς, έρευνες ανταγωνισμού, στρατηγικές μάρκετινγκ και πολλά άλλα, ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να προωθήσουν ως εργασία τους πλέον την προώθηση κάποιας από τις ιδέες τους. 

Ο Ιωάννης Σταυρινίδης, εκπρόσωπος της Microsoft Κύπρου, και μέλος της κυπριακής αποστολής στις ΗΠΑ, γράφει στη CITY για τον διαγωνισμό, την φετινή κυπριακή συμμετοχή, αλλά και την εμπειρία του από την περσινή διοργάνωση.



Η Κύπρος η μικρότερη χώρα που βρίσκεται ανελλιπώς στον τελικό

Για  την Κύπρο ο διαγωνισμός έχει γίνει θεσμός. Παρόλο που διοργανώνεται μόλις τα τελευταία έξι χρόνια, η Κύπρος είναι η μοναδική μικρή χώρα παγκόσμια η οποία εκπροσωπείται από ομάδα στους παγκόσμιους τελικούς ανελλιπώς. Το κατόρθωμα αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό τα τελευταία τρία, εφόσον έχει γίνει μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του παγκόσμιου τελικού. 

Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, όπου μια ομάδα από κάθε χώρα (μετά από επιλογή σε τοπικό τελικό) εκπροσωπούσε την χώρα στον παγκόσμιο τελικό, τα τελευταία τρία γίνεται μια επιλογή μόλις 34 χωρών για να συμμετέχουν στον παγκόσμιο τελικό, στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Είναι σίγουρο ότι αυτό μας γεμίζει με εθνική υπερηφάνεια, καθώς και μας δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ταλέντο στις νέες μας γενιές.

 

Μια μοναδική εμπειρία ζωής

Για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω την κυπριακή ομάδα στον τελικό πέρυσι. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick «S.E.C.S», που διαγωνίστηκε κάτω από την κατηγορία «World Citizenship», είχε δημιουργήσει ένα DIY σύστημα αυτοματοποίησης της καλλιέργειας λαχανικών, με σκοπό να την προωθήσει σε εργαζόμενους που θα θέλανε να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά.

 



Η ιδέα είχε ως στόχο τόσο την αυτοματοποίηση της διαδικασίας καλλιέργειας (πότισμα, λίπανση, ρύθμιση θερμοκρασίας κλπ) όσο και της παρακολούθησης της καλλιέργειας από έξυπνα κινητά. Ως δεύτερο βήμα η ιδέα θα μπορούσε να βρει εφαρμογές και σε επαγγελματίες του χώρου όπως γεωργούς και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων. 

Η ομάδα της Microsoft στις ΗΠΑ που διαχειρίζεται τον διαγωνισμό, έχει ως σκοπό την δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας για τους διαγωνιζόμενους. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην παρουσίαση μπροστά σε ειδικούς του χώρου, ώστε να μπορέσουν μέσα από τα σχόλιά τους να αποδώσουν καλύτερα. 

Μέσα από δευτερεύουσες δραστηριότητες, όπως το HoloLens academy, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω στη νέα τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας της Microsoft, το HoloLens, ως οι πρώτοι φοιτητές παγκοσμίως με αυτήν τη δυνατότητα. 

Επιπλέον συμμετείχαν στο εταιρικό πάρτη με όλους τους υπαλλήλους της Microsoft, παρουσίασαν την ιδέας τους σε όλους τους παρευρισκόμενους σε ένα εσωτερικό συνέδριο της Microsoft, αλλά και γενικότερα είχαν επαφή με άλλους φοιτητές από όλες τις γωνίες της γης, κάνοντας την όλη εμπειρία αξέχαστη. 

Ξεκινώντας το ταξίδι προς της ΗΠΑ -εμπειρία που όλη η ομάδα δεν είχε ξαναζήσει- όλα τα παιδιά ήταν τόσο ενθουσιασμένα όσο και ανυπόμονα για την εμπειρία. Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στις εστίες του Washington University, όπου θα μέναμε, τα παιδιά ξεκίνησαν το πρόγραμμα.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι, οι ομάδες παρουσιάζουν σε κριτές παγκόσμιας εμβέλειας. Η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μπροστά στην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού των ΗΠΑ, τον πρόεδρο του «Melinda and Bill Gates Foundation», ένα από τα πιο ενεργά φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο, αλλά και δύο υψηλά ιστάμενα στελέχη του Microsoft Research. 

Μετά από μια πάρα πολύ καλή παρουσίαση, που πήρε απίστευτα σχόλια από τους κριτές, ακολούθησε την επομένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες επιλέγονταν τρεις νικητές, με τον πρώτο να κερδίζει $50,000, ενώ είχε την ευκαιρία να κερδίσει ακόμη $50,000 στον μεγάλο τελικό. 

Παρόλη την προσπάθεια δεν καταφέραμε να κερδίσουμε, όπως τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα, χειροκροτώντας και συγχαίροντας τους συμφοιτητές τους, με τους οποίους είχαν ήδη χτίσει σχέσεις φιλίας. Στον μεγάλο τελικό, οι τρεις πρώτες ομάδες των κατηγοριών παρουσίαζαν για 3 λεπτά η κάθε μια μπροστά σε ένα κοινό των 5,000 ατόμων, και το βραβείο του νικητή παρουσίασε ο Πρόεδρος της Microsoft, Satya Nadella. Ο τελικός αναμεταδίδεται και μέσω διαδικτύου, με πέραν των 50,000 ατόμων να παρακολουθούν την εξέλιξη.

 

Η Κύπρος φέτος πάει με τους Derma Track

Φέτος την Κύπρο εκπροσωπεί η ομάδα «DermaTrack» και πάλι κάτω από την κατηγορία «World Citizenship», αποτελούμενη από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. 

Η εφαρμογή τους προσφέρει μια μέθοδο αυτοεξέτασης, για εντοπισμό της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, χωρίς την ανάγκη ο χρήστης να πηγαίνει σε γιατρό ή να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις, καθώς και την δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης δερματικών στιγμάτων και ελιών. Μέσα από αυτήν την έγκαιρη και εύκολη διάγνωση, η εφαρμογή μπορεί να σώσει ζωές. 

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην κυπριακή συμμετοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι η μικρή μας πατρίδα μπορεί να εκπροσωπείται σε διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας και αίγλης, αφού έχουμε το ταλέντο, την διάθεση και τις ικανότητες. Δεδομένο είναι ότι τα παιδιά θα ζήσουν εμπειρίες που θα τις θυμούνται όλη τους την ζωή.

 

Η CITY στο πλευρό της κυπριακής συμμετοχής στην Αμερική

Μαζί με τους DermaTeck, Ανδρέα Πογιατζιή και Νίκο Μούζουρα και ολόκληρη την αποστολή που θα βρεθεί στο Imagine Cup 2016 στο Seattle των ΗΠΑ, θα ταξιδέψει και η CITY Free Press. Με συνεχή κάλυψη και follow up, θα σας ενημερώνουμε για την πορεία και την εξέλιξη της κυπριακής αποστολής, μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ