4 εκδηλώσεις για να απολαύσεις τη βροχή των Περσείδων

Διάλεξε από πιο σημείο και πως θες να παρακολουθήσεις την εντυπωσιακή βροχή των Περσείδων και να απολαύσεις τη σημερινή πιο εντυπωσιακή νύκτα του καλοκαιριού.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και φέρουν το όνομα Περσείδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φροντιστηρίων Φάκα, το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016, με  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης τη σημερινή, Παρασκευή 12 Αυγούστου, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Αν λοιπόν αρέσκεσαι στο φαινόμενο και το παρατηρείς διαχρονικά ή αν απλά είσαι τύπος ρομαντικός, μάθε που μπορείς να πας με το «αίσθημα» ή και μόνος για να το απολαύσεις!

Η City μάζεψε και σου προτείνει 4 ωραίες εκδηλώσεις για να απολαύσεις τα πεφταστέρια!

 

Αστρονομική Βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας

Τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου, κατά τις ώρες 21.00-23.00 και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

Φέτος, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή η εκδήλωση καθότι θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια, για τον σκοπό αυτό.

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος  θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Άρη, Κρόνο, τη Σελήνη και διάφορους άλλους αστερισμούς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες: Τηλ. 22-432219, 25-532757, 99-131405, 99-643212 και τηλέφωνο Νοσοκομείου Κυπερούντας 25-806700.

 

 

Music n Stars 2016 στον Βοτανικό Κήπο Τροόδους

Μια απίστευτα ατμοσφαιρική βραδιά, σε έναν χώρο που κατακλύζεται από μυρωδιές βοτάνων, για παρακολούθηση των Περσείδων σε συνδυασμό με χαλαρή μουσική από την «BOOM my party».

Σε μια  προσπάθεια ανάπτυξης της Αστρονομίας στην Κύπρο, η Κοινότητα Αστρονόμων Κύπρου σε Συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Τμήμα Δασών και υπό την Αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, διοργανώνει μία φαντασμαγορική αστρονομική και μουσική εκδήλωση σε συνδυασμό με το φαινόμενο των Περσίδων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον Βοτανικό Κήπο Αμιάντου, στο Τρόοδος, την Παρασκευή 12 Αυγούστου και ώρα 22:00.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν διαθέσιμα τηλεσκόπια για παρατήρηση.

 

 

Νυκτερινή Πεζοπορία και Παρατήρηση Διαττόντων Αστέρων

Την Παρασκευή 12/08, πριν από τις 19:20, οι Φίλοι της Γης θα μαζευτούν στην έξοδο για Αλμυρολίβαδο και Λούματα των Αετών (πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/xGpDEo), δίπλα από τον κύριο δρόμο Καρβουνά - Τροόδους, (5,5km από τον Καρβουνά).

Θα ξεκινήσουν περπάτημα μόλις βραδιάσει (περίπου 19:30), σε μια εύκολη διαδρομή συνολικού μήκους (με την επιστροφή) τεσσάρων χιλιομέτρων. Στο μισό της διαδρομής σταματάμε, ξαπλώνουμε, κλείνουμε όλους τους φακούς, και κοιτάμε ψηλά για τις Περσείδες (διάττοντες αστέρες).

Πληροφορίες για αναχώρηση για επιστροφή:

α) Για όσους θέλουν να φύγουν νωρίς, στις 22:45 άτομα της οργάνωσης Φίλοι της Γησ θα σας συνοδεύσουν στο χώρο που θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα.

β) Για όσους θέλουν να παραμείνουν περισσότερο, στις 00:45 (13/08) θα ξεκινήσει δεύτερη ομάδα για επιστροφή.

γ) Αν άλλοι θέλουν να παραμείνουν περισσότερο ή να επιστρέψουν γρηγορότερα, άλλες ώρες εκτός από τις καθορισμένες, χωρίς να έχει προκύψει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, θα πρέπει να το πράξουν μόνοι τους και δε φέρουμε καμία ευθύνη!

Σημαντικά στοιχεία:

α) Φέρτε μαζί σας νερό ή άλλα προσωπικά αντικείμενα που θα θέλατε. Πολύ σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας φακό (φανάρι), καλύτερα φακό κεφαλής.

β) Στο σημείο παρατήρησης δεν έχει κάποιο έτοιμο χώρο για να καθίσουμε ή να ξαπλώσουμε! Έτσι για τη δική σας άνεση φέρτε μαζί σας υπόστρωμα για camping ή yoga mat.

γ) Φορέστε μποτάκια για να κινείστε πιο άνετα.

δ) Φέρτε μαζί σας και ένα μπουφάν.

ε) Πριν το σημείο που θα σταματήσουμε για παρατήρηση υπάρχει ανηφόρα 200 μέτρων εκτός μονοπατιού!

ζ) Μερικά λεπτά αφού φτάσουμε στο σημείο παρατήρησης, θα θέλαμε όλα τα φώτα από φακούς και κινητά, να σβήσουν.

η) Εντομοαπωθητικό για τροπικά έντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλε μήνυμα στο FaceBook page των Φίλων της Γης, ή email στο office@foecyprus.org ή τηλεφωνήστε στο 25347042.

 

 

Ακόμα μια σχετική εκδήλωση [Νυκτερινή πεζοπορία με στάσεις για Περσίδες] θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 13 Αυγούστου, στη Χιονίστρα, στο Τρόοδος, από τη Cyprus from Air. Δες περισσότερα εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ