Γιατί το facebook γέμισε με μαυρόασπρες φωτογραφίες;

Μόλις δύο χρόνια μετά την viral καμπάνια του Ice Bucket Challenge για ευαισθητοποίηση της νόσου ALS, μια σειρά από διάφορες άλλες τέτοιου είδους καμπάνιες ευαισθητοποίησης για διάφορες ασθένειες ξεπηδούν καθημερινά στο timeline μας.

 


Article featured image
Article featured image

Τις τελευταίες ημέρες, όλοι έχουμε προσέξει διάφορους διαδικτυακούς μας φίλους να ντύνουν τις φωτογραφίες προφίλ τους, με μαυρόασπρο χρώμα και να τις κοινοποιούν με το λεκτικό «Challenge Accepted», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Συχνά μάλιστα στη φωτογραφία που κοινοποιούν, κάνουν tag και κάποιον φίλο για να ακολουθήσει το παράδειγμα τους.

Όταν το είδαμε πρώτη φορά θεωρήσαμε πώς είναι τυχαίο γεγονός. Στη συνέχεια όμως που όλο αυτό έγινε viral μας κίνησε την περιέργεια και θελήσαμε να μάθουμε επιτέλους για πιο σκοπό «σκοτείνιασε» όλο το facebook ξαφνικά. 

Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά την έρευνα που κάναμε οι εξηγήσεις που βρήκαμε σχετικά με την συγκεκριμένη καμπάνια, δεν είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές, για το πώς και από πού ξεκίνησε όλο αυτό. 

Η πιο πιθανή εκδοχή αναφέρεται σε μια καμπάνια αφύπνισης και ενημέρωσης για τον καρκίνο και η κεντρική ιδέα είναι να γεμίσει το timeline με μαυρόασπρες φωτογραφίες με σκοπό την «καταπολέμηση της ασθένειας». 

Το περίεργο σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι πως δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποιο γνωστό οργανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, ενώ ούτε υπάρχει κάποια ένδειξη για εισφορές χρημάτων, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.   

Το πιο πιθανόν, όπως όλα δείχνουν, είναι πώς όλο αυτό ξεκίνησε από κάποιον χρήστη ο οποίος ήθελε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την συγκεκριμένη ασθένεια, χωρίς να θέλει ο ίδιος να φανεί πουθενά. 

Πώς μπορεί κάποιος να σε προκαλέσει; Η διαδικασία απλή, αφού με το που κάνεις «like» στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που έχει κοινοποιήσει κάποιος φίλος, αυτός θα σου στείλει σε προσωπικό μήνυμα το λεκτικό που ακολουθεί, και έπειτα εσύ πρέπει να αποφασίσεις, εάν θα δεχτείς την πρόκληση για να κάνεις την φωτογραφία προφίλ σου ασπρόμαυρη. 

«Since you liked my picture, you now have to post a black & white picture of you and write Challenge Accepted. Let's fill Facebook with black & white pictures to show our support for the battle against cancer. That is the challenge. When your friends like your post, you send them this message. I'm waiting».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ