Εσένα τι συναισθήματα σου ξυπνά ο καρκίνος;

Οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν και θα απαντήσουν το ίδιο. Αν σου ζητήσουν να το αποτυπώσεις όμως σε μια φωτογραφία, τι θα απαθανάτιζες και πώς θα το φανταζόσουν;

 


Article featured image
Article featured image

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Feelings», ήδη τρέχει και οι συμμετέχοντες εδώ και μερικές μέρες έπιασαν δουλειά. Ζητούμενο να «κλειδώσουν» στον φωτογραφικό τους φακό 4 δυνατά συναισθήματα, την Αγάπη, τη Λύπη, τη Χαρά και τον Θυμό.  

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Φωτογραφικό Σωματείο «Όρασις» στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του καρκίνου με την υποστήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).  

Η Κατερίνα Parks, μια γυναίκα γεμάτη εμπειρίες και εικόνες από όλο τον κόσμο, αυτοπροσδιορίζεται ως ερασιτέχνης φωτογράφος. Αγγλοκύπρια, επέστρεψε στο νησί πριν από περίπου 3 χρόνια. Στο σωματείο «Όρασις» μπήκε τυχαία, και σήμερα κατέχει τη θέση γραμματέα.

Μιλώντας μαζί της για τον διαγωνισμό, η Κατερίνα μάς αποκάλυψε πώς αιτία για τη δημιουργία του «Feelings», δεν ήταν απλά η ανάγκη για ενημέρωση γύρω από το θέμα του καρκίνου και της υγιεινής διατροφής για την πρόληψη, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ και δυνατό.

 





«Ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτή την πορεία, έχει σχέση με τις προσωπικές ιστορίες μελών μας σχετικά με τον καρκίνο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κύρια έμπνευση πίσω από την δημιουργία του σωματείου, ήταν η μητέρα του Δημήτρη Φωτίου, Προέδρου του «Όρασις», η οποία έχασε την πάλη με τον καρκίνο τον Νοέμβριο του 2014.

Η πρώτη  αιμοδοσία που κάναμε, έγινε πέρυσι και πήρε το όνομα της, αιμοδοσία «ΕΥΑΝΘΙΑ». Είχαμε θετική ανταπόκριση από τα μέλη μας οι οποίοι χάρηκαν που μπορούσαν να προσφέρουν κάτι πίσω, το δώρο της ζωής, με αυτό τον τρόπο».

 



Παρόμοια εμπειρία όμως βίωσε και η ίδια, όταν πριν από λίγο καιρό μια παιδική της φίλη, τους ανακοίνωσε πώς πάσχει από καρκίνο. «Νοιώσαμε πως γκρεμίστηκε ο κόσμος γύρω μας. Κατάγομαι από μια μεγάλη και αγαπημένη κοινότητα, όπου όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Όταν συνέβη αυτό, έβλεπα αγαπημένα μου πρόσωπα να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν και τι να πουν, το ίδιο κι εγώ.

Στο χωριό μου δυστυχώς γνωρίζω αρκετά συγγενικά μου άτομα και φίλους που το περνούν αυτή τη στιγμή και πριν λίγα χρόνια χάσαμε μια απίστευτη γυναίκα που έμενε στο εξωτερικό, η οποία πριν φύγει μου έμαθε κάτι πολύ σημαντικό, να ακούω. Αυτή η γυναίκα πάλευε για δεύτερη φορά με τον καρκίνο και ξεπέρασε τις προσδοκίες των γιατρών της, γιατί έμαθε στον κόσμο γύρω της πως να της συμπεριφέρεται και τι να κάνει για να παίρνει δύναμη από αυτό».

Με τον διαγωνισμό «Feelings» η ομάδα του «Όρασις» και ο ΠΑΣΥΚΑΦ, επιθυμούν να ενημερώσουν και να στηρίξουν παράλληλα και τους συγγενείς και φίλους των ασθενών, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία θεραπείας.

 



Τι περιλαμβάνει η πορεία που διοργανώνετε;

Εκτός από το διαγωνισμό. θα γίνει και ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή για πρόληψη κατά του καρκίνου. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις με τα σχετικά θέματα για την ψυχολογική στήριξη και για την πρόληψη του καρκίνου μέσα από την διατροφή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μας θα πραγματοποιηθεί και η αιμοδοσία «ΕΥΑΝΘΙΑ» και θα είναι παρόν και η ΠΑΣΥΚΑΦ για να δεχτούν εισφορές.

Ξεκινήσαμε επίσης και το Ribbon Photo Challenge, το οποίο είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να μαζευτεί κόσμος και να δείξουν την στήριξη τους προς τα αγαπημένα τους άτομα.

 

Τι ακριβώς είναι το Ribbon Photo Challenge;

Η κύρια ιδέα πίσω από αυτό, είναι να μαζευτεί μια ομάδα ατόμων  και να σχηματίσουν το σχήμα της κορδέλας, το οποίο χρησιμοποιείται σαν σύμβολο ενημέρωσης κατά του καρκίνου και να βγάλουν μια φωτογραφία, ανεβάζοντας την στο Facebook, με το hash tag #ribbonphotochallenge.

Όσοι δημιούργησαν αυτή τη κορδέλα μέχρι στιγμής, μπορούν να σας πουν υπέροχο συναίσθημα είναι να κάνεις κάτι τόσο απλό, που δείχνει όμως τη στήριξη σου στα αγαπημένα σου πρόσωπα.







Τι θέλετε να δώσετε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία; 

Κάποιοι μας είπαν πως τα θέματα μας για το διαγωνισμό είναι δύσκολα. Συμφωνώ, είναι. Αλλά θέλαμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους να ξεκινήσουν ένα ταξίδι μαζί μας, όπου θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν μια διαφορετική οπτική γωνία και να ζήσουν και οι ίδιοι αυτή την εμπειρία με την βοήθεια του φακού τους και να ζήσουν αυτά τα αισθήματα από μόνοι τους.  

Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου θέλουμε το κοινό να καταλάβει πώς αυτά τα αισθήματα τα βιώνουν όλοι και πως η στήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική, τόσο για τους καρκινοπαθείς, όσο και για τα άτομα γύρω τους. 

Τα σεμινάρια που διοργανώσαμε δεν είναι τυχαία και θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν να τα παρακολουθήσουν για να τους βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι.

Με μεγάλη χαρά θα έχουμε κοντά μας και τον Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος θα μας κάνει μια σχετική διάλεξη με θέμα «Χτίζοντας το συναίσθημα. Η τεχνική και η τέχνη»

 

Θεωρείς πως οι εκστρατείες που γίνονται κατά καιρούς για τον καρκίνο εξυπηρετούν τον σκοπό τους; 

Ναι και έχω μεγάλο σεβασμό για τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την οργάνωση και υλοποίηση των εκστρατειών τους, είτε είναι για τον καρκίνο, είτε για κάποιο άλλο σκοπό.

Στην Κύπρο ειδικά η ανταπόκριση είναι υπέροχη και φαίνεται ξεκάθαρα πως ο κόσμος συνεχίζει να νοιάζεται. Πραγματικά ελπίζω να αγκαλιάσουν και τη δική μας εκστρατεία με την ίδια αγάπη.

 

Στη δική σας περίπτωση υπάρχει ανταπόκριση;

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση που λάβαμε ήταν πάρα πολύ θετική, ειδικά από τα άτομα που δέχτηκαν μετά χαράς να μας στηρίξουν στην υλοποίηση των διαλέξεων μας και άλλοι στις χορηγίες τους. Η ανταπόκριση από τα ΜΜΕ επίσης, ειδικά για τον διαγωνισμό είναι καταπληκτική και εδώ θέλω να ευχαριστήσω την City Free Press για την πολύτιμη στήριξη.





 

Επειδή ο διαγωνισμός ήδη τρέχει, θα μπορούσες να μας εξηγήσεις τη διαδικασία;

Αν θέλει να λάβει μέρος κάποιος στον διαγωνισμό, μπορεί να πάει στη σελίδα μας στο Facebook ή στην ιστοσελίδα μας για να κατεβάσει τους όρους συμμετοχής.

Ο διαγωνισμός χάρη στους χορηγούς μας, δεν έχει κόστος συμμετοχής. Οι χορηγοί θα καλύψουν επίσης και τα έξοδα εκτύπωσης των φωτογραφιών. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλους όσους μένουν στην Κύπρο και απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες, όσο και επαγγελματίες φωτογράφους.

Η τελευταία μέρα υποβολής φωτογραφιών, είναι στις 2 Νοεμβρίου 2016 και θα ακολουθήσει έκθεση με τις επιλεγμένες και βραβευμένες φωτογραφίες στον πολυχώρο ΡΟΔΙ στην Λεμεσό, στις 16 Νοεμβρίου 2016.

 



 

Οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν:

19-10-16 Λίντα Πενδάκη, Ψυχοθεραπεύτρια «Συναισθηματική υποστήριξη»

12-10-16 Μιχάλης Παπαδόπουλος «Χτίζοντας το συναίσθημα. Η τεχνική και η τέχνη»

26-10-16 Κωνσταντίνος Λάσπος «Διατροφή και πρόληψη του καρκίνου»

02-11-16 Τελευταία μέρα υποβολής φωτογραφιών για τον φωτογραφικό διαγωνισμό «ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ»

16-11-16 Βράβευση νικητών διαγωνισμού, Εγκαίνια έκθεσης και αιμοδοσία «ΕΥΑΝΘΙΑ»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ