CNN: Η Αμφίπολη έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Article featured image
Article featured image

«Φανερή σχέση» του Τύμβου Καστά με τον Μέγα Αλέξανδρο «βλέπει» το CNN. Πώς συνδέει την Αμφίπολη, τη Βεργίνα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την Ελλάδα της κρίσης.

Η Αμφίπολη και τα νέα ευρήματα στον τύμβο Καστά, το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αφορμή την επίσκεψη Αλαμουντίν στην Αθήνα, η επιβεβαίωση από ειδικούς ότι τα οστά του τάφου της Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας ανήκουν στον Φίλιππο Β΄ και η ... οικονομική κρίση συνδυάζονται με ένα εκτεταμένο άρθρο στο CNN.

  «Περίτεχνο» και «εκθαμβωτικό» χαρακτηρίζει το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο το ψηφιδωτό που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης και παρουσιάζει ένα – ένα τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά. «Με χρονολόγηση τον 4ο αιώνα π.Χ. (το μνημείο) έχει φανερό συσχετισμό με τον Μέγα Αλέξανδρο. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι η γυναίκα του, Ρωξάνη, ή η μητέρα του, Ολυμπιάδα. Και ενώ ιστορικές πηγές δείχνουν ότι ο Αλέξανδρος έχει ταφεί αλλού, ο τύμβος του δεν έχει βρεθεί ακόμα... », αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο. Τι επίδραση έχουν στην Ελλάδα της κρίσης οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις;

« Όσο η Ελλάδα κοιτά στο παρελθόν της για να κάνει βήματα μπροστά σε έναν καιρό κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολιτιστικό μπρα ντε φερ: την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αφαιρέθηκαν παράνομα και ζητά τον επαναπατρισμό τους», αναφέρει το CNN χωρίς να παραλείψει να αναφέρει το ρεπορτάζ από τη Βεργίνα:

«Λίγες ημέρες πριν, σε παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε από τους ειδικούς ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Βεργίνας είναι του βασιλιά Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Τονίζοντας πως «υπάρχει πολιτιστικός πλούτος στην Ελλάδα και δεν αρνείται κανείς ότι οι αρχαιότητες είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας, με τον τουρισμό να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά τη ναυτιλία», το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» για το «Σύνδρομο της Αμφίπολης». Πρόκειται, άραγε, για ένα μεγάλο προϊόν της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια, ή πρόκειται για μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της “τσαλακωμένης” εικόνας της χώρας και ενίσχυσης της εθνικής υπερηφάνειας και του ηθικούq

«Τρεις επιφανείς δικηγόροι έφτασαν στην Ελλάδα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί η νομική οδός για την επιστροφή των Γλυπτών. Και είναι λίγοι εκείνοι που θα τραβήξουν περισσότερο την προσοχή από την 36χρονη Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία προσφάτως έγινε σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ».

To άρθρο καταλήγει «και ο ίδιος ο Κλούνεϊ είχε προκαλέσει έκπληξη όταν τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ταινία του «Μνημείων Άνδρες» τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Αμάλ Αλαμουντίν δεν ασχολείται πρώτη φορά με το ζήτημα, καθώς το 2011 είχε εμπλακεί σε σύνταξη έκθεσης, και τώρα, με το υψηλό προφίλ της και μετά τον γάμο της με τον Κλούνεϊ, αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές αρχαιότητες»


Πηγή: Thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ