Καλλιτέχνης έκοψε τον λοβό του αυτιού του [μετά που κάρφωσε τους όρχεις του]

Article featured image
Article featured image

Συχνά, η γραμμή μεταξύ του τι θεωρείται τέχνη και τι όχι είναι αρκετά θολή και οι απόψεις διίστανται. Στην περίπτωση, ωστόσο, του Ρώσου «καλλιτέχνη» Petr Pavlensky τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

Ο Παβλένσκι είχε γίνει γνωστός πέρσι, όταν καρφώνοντας τους όρχεις του στην Κόκκινη Πλατεία, στο κέντρο της Μόσχας είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε διεθνή ΜΜΕ.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο νεαρός Ρώσος περφόρμερ επανέρχεται. Αυτήν τη φορά ανέβηκε γυμνός στην οροφή ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου της Μόσχας και έκοψε τον λοβό του αυτιού του με ένα κουζινομάχαιρο.

Οι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν ενώ η performance είχε ήδη ολοκληρωθεί και ο Pavlensky παρέμενε ψύχραιμος με το αίμα να κυλά στο γυμνό του σώμα.

Ο καλλιτέχνης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται ενώ όπως αναμεταδίδουν τα ρωσικά μέσα, πρόκειται να περάσει ακόμη μια ψυχολογική εξέταση.  

Η διαμαρτυρία φέρει τον τίτλο «Διαχωρισμός» και αμέσως μετά τη σύλληψή του δόθηκε στον Τύπο η δήλωση του Pavlensky ο οποίος αναφέρει πως: «Το μαχαίρι αποκόβει τον λοβό του αυτιού από το υπόλοιπο σώμα. Ο τσιμεντένιος τοίχος του ψυχιατρείου χωρίζει τους λογικούς από τους τρελούς. Η αστυνομία χρησιμοποιεί την εξουσία της για να καθορίσει την γραμμή ανάμεσα στη λογική και την τρέλα, για πολιτικούς σκοπούς».  

 

 

Από την περσινή του «διαμαρτυρία»

 

Φέτος

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ