Διεθνές συνέδριο για την αναταραχή στη γειτονιά μας [την Παρασκευή στη Λευκωσία]

Article featured image
Article featured image

Την πιο ασταθή περιοχή στον πλανήτη αποτελεί σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η γειτονιά μας δηλαδή.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Σουννιτισμού και Σιιτισμού βρίσκεται σε έξαρση ενώ η τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών και η ανακήρυξη του λεγόμενου ισλαμικού χαλιφάτου εκτιμάται πως αποτελούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή διεθνή τάξη και ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, η γειτνιάζουσα περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές στον κόσμο λόγω του ενεργειακού της πλούτου. 

Τα κράτη της περιοχής αποβλέπουν στην εκμετάλλευση του θείου δώρου για οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην ενεργειακή απεξάρτηση από το Ρωσία με την κάλυψη μέρους των αναγκών της από υδρογονάνθρακες της Λεβαντίνης. Οι ΗΠΑ αποτελούν παραδοσιακό παίχτη με αυξημένη επιρροή στην περιοχή ενώ και η Κίνα λόγω της εξάρτησής της από την εισαγωγή ενέργειας επιθυμεί να διασφαλίσει τη σταθερή ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης οργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Σε αναζήτηση ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο: Καιρός για νέες συνεργασίες;» στο οποίο θα μιλήσουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί  και πολιτικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λιβύη, Λίβανο, Ελλάδα και Κύπρο. 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία από τις 09.00 μέχρι τις 19.00.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα www.thoukidides.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ