Ανοίγει για το κοινό το καταφύγιο του Μουσολίνι

Article featured image
Article featured image

Ανοίγει για το κοινό και για πρώτη φορά φέτος, στις 31 Οκτωβρίου, το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι που βρίσκεται έξι μέτρα κάτω από τη γη, κάτω από την πολυτελή του βίλα στη Ρώμη.

Οι φωτογραφίες του Reuters που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν το καταφύγιο που ο Ιταλός δικτάτορας είχε ζητήσει να του κατασκευάσουν, για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς, αυτός και η οικογένειά του, σε περίπτωση απόπειρας δολοφονίας του από τους Συμμάχους. 

Ωστόσο, ο Ιταλός δικτάτορας και σύμμαχος του Χίτλερ δεν πρόλαβε να δοκιμάσει τις δυνατότητες του καταφυγίου που είχε επιμελώς κατασκευάσει.

Ο Ντούτσε υπήρξε επικεφαλής της Ιταλίας από το 1922 ως το 1943. Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τάχθηκε στο πλευρό του Χίτλερ.

Τότε, ήταν που αποφάσισε να μεταμορφώσει την κάβα κρασιών που διέθετε στη βίλα του, σε έναν υπόγειο λαβύρινθο, ο οποίος έκλεινε με πόρτες προστασίας από δηλητηριώδη αέρια, ενώ οι τοίχοι του ήταν κατασκευασμένοι από μπετόν αρμέ πάχους 4 μέτρων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καταφύγιο κτίστηκε, παρόλο που ο Ιταλός δικτάτορας δήλωνε πως δεν επρόκειτο ποτέ να κρυφτεί κάτω από το έδαφος και ότι θα έμενε αγέρωχος «μέχρι να έρθουν οι βόμβες».

Το καταφύγιο είναι ένας τόπος για να θυμίζει στους Ρωμαίους, αλλά και στους τουρίστες, μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της Ιστορίας, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, ενόψει του ανοίγματος για το κοινό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ