Από λίμνη μετατράπηκε σε έρημο [η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη;]

Article featured image
Article featured image

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο, η λίμνη Αράλη που βρίσκεται μεταξύ Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.

Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί ποτέ από ανθρώπινο παράγοντα.

Η λίμνη έχει ουσιαστικά «στεγνώσει», κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στις δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ και που δείχνουν πως ήταν η λίμνη το 2000 και πως είναι σήμερα.  

Η καταστροφή ξεκίνησε με την εκτροπή των υδάτων στις άνυδρες πεδιάδες του Καζακστάν, τη δεκαετία του 1960.  

Στη συνέχεια η λίμνη δέχτηκε τα λύματα από εργοστάσιο κατασκευής βιολογικών όπλων ενώ το  νερό μολύνθηκε επίσης με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθιστώντας την περιοχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η περιοχή, όπου κατοικούν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.  

Σύμφωνα με τη NASA, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανατολική πλευρά της λίμνης Αράλης έχει αποξηρανθεί ολοκληρωτικά.

Η εξαφάνιση της λίμνης εκτός από την καταστροφή της πανίδας, έχει προκαλέσει και αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, φέρνοντας θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ