Ο τάφος ήταν γεμάτος χρυσάφι, αγγεία και όπλα [από το φέρετρο ως την οροφή]

Article featured image
Article featured image

Καθώς το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πλέον στα συμπεράσματα των ανθρωπολόγων και των ερευνητών για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, ένα άλλο ερώτημα απασχολεί έντονα: Γιατί δεν βρέθηκαν κτερίσματα (τα αντικείμενα τα οποία τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με τον νεκρό, αντικείμενα αξίας) στον τάφο;

 

Από την πρώτη στιγμή (ήδη από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού όπου αναφέρεται ότι ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου) είχε καταστεί σαφές ότι οι τυμβωρύχοι είχαν περάσει από εκεί και είχαν σαρώσει κάθε κτέρισμα και αντικείμενο αξίας.  Και υπήρχαν πολλά και μεγάλης αξίας.

«Πρέπει να σήκωσαν πολύ χρυσάφι. Ο τάφος πρέπει να ήταν από το φέρετρο ως την οροφή γεμάτος αγγεία και πιθανόν όπλα. Πάντως σίγουρα ήταν πολυτελής, αν κρίνουμε από τα ελάχιστα διακοσμητικά του φέρετρου που βρέθηκαν», δηλώνει έμπειρος αρχαιολόγος σήμερα στα «Νέα» και τη Μαίρη Αδαμοπούλου.

Περιγράφει, μάλιστα, πώς έδρασαν οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι πρέπει να μπήκαν στον τάφο περισσότερες από μια φορές. Την πρώτη φορά μάλλον πήραν ένα πολύτιμο τεφροδόχο αγγείο και κτερίσματα που μάλλον υπήρχαν στον τρίτο θάλαμο. «Οι επόμενοι», συνεχίζει ο αρχαιολόγος, «αναζητώντας επίσης χρυσό κατέστρεψαν το ψηφιδωτό για να διαπιστώσουν αν κρύβεται από κάτω θησαυρός και στη συνέχεια πιθανόν να διαπίστωσαν ότι ήταν αδύναμο στο συγκεκριμένο σημείο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το έσπασαν και πήραν ό,τι βρήκαν».

Tασούλας: Προφανές το συμπέρασμα...

Το ότι ο τάφος έχει συληθεί επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας σε εκπομπή του Mega.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο σκελετός του νεκρού της Αμφίπολης βρέθηκε μισός εντός και μισός εκτός του τάφου, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Το ερμηνεύουν με την προφανή ερμηνεία. Οτι υπήρξε μια αναζήτηση μέσα στον τάφο. Η αναζήτηση δεν περιελάμβανε ενδιαφέρον για τα οστά, τα οστά μετακινήθηκαν και βρέθηκαν άλλα μέσα, άλλα έξω». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στον τάφο μπήκαν τυμβωρύχοι και πήραν τα πάντα, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουμε όταν έχουμε περισσότερα στοιχεία, αλλά είναι προφανές ότι «υπήρξε μετακίνηση των οστών και τα οστά δεν περπατάνε μόνα τους».

Μενδώνη: Ο,τι έχει βρεθεί είναι τα μοναδικά κινητά ευρήματα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας χθες στο βραδινό δελτίο του Μega και απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου «πλην του σκελετού δεν βρέθηκε τίποτα άλλο; Δηλαδή, όσοι τυμβωρύχοι πέρασαν από εκεί τα πήραν όλα και έφυγαν;», είπε πως «εκτός από αυτά τα ελάχιστα ευρήματα, ενδεχομένως η κυρία Περιστέρη να μίλησε και για κάποια σπασμένα αγγεία, μέχρι εκεί είναι τα κινητά ευρήματα», επιβεβαιώνοντας έτσι, εμμέσως, τη σύληση του τάφου.


πηγή: iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ