Πώς έγινε η μεταφορά του σκελετού από τον τάφο στο μουσείο

Article featured image
Article featured image

Η μεταφορά των οστών του νεκρού από τον τάφο στο μουσείο, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ήταν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία.

 

Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μη μολυνθεί.

Πώς τα έβγαλαν από το όρυγμα

Τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα, αφού δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι, γιατί αυτό θα μπορούσε να τα μολύνει.

Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο καθαρισμός τους δεν θα γίνει εκεί, αλλά από το εξιδεικευμένο εργαστήριο που θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους και την εξέταση DNA για να συνθέσει το προφίλ του νεκρού.

Ο παθολογοανατόμος Γιώργος Δελαπόρτας ανέφερε ότι όταν γίνεται μεταφορά σκελετικού υλικού πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτό, γιατί μπορεί να επιμολυνθεί με το DNA αυτών που τα μεταφέρουν. «Η στάνταρ τεχνική είναι να φορά κανείς χειρουργικά γάντια για να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό από ξένα στοιχεία», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα την εξέταση του σκελετού του τάφου της Αμφίπολης θα αναλάβει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ