Ασθενείς του ΑIDS θεραπεύτηκαν χωρίς φάρμακα

Article featured image
Article featured image

Επιστημονική μελέτη για την περίπτωση δύο αντρών που ανάρρωσαν από AIDS χωρίς θεραπεία παρουσίασαν Γάλλοι επιστημόνες.

Σύμφωνα με αυτήν, ένα φυσικό φαινόμενο επέτρεψε στον οργανισμό των δύο φορέων να «ενσωματώσει» τον ιό στο DNA τους, και να τον αδρανοποιήσει με το φαινόμενο να είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται.

Και οι δύο περιπτώσεις είχαν προσβληθεί από τον ιό, αλλά ποτέ δεν παρουσίασαν συμπτώματα με τον γενετικό κωδικό του να έχει αλλοιωθεί.

Αν και η φύση έχει προβλέψει το ίδιο με άλλους ιούς, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο αμυντικός μηχανισμός παρατηρείται με τον ιό HIV, αναφέρει ο συγγραφέα της μελέτης, Γάλλος καθηγητής Ιβ Λεβί.  

Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην εξειδικευμένη επιστημονική επιθεώρηση Clinical Microbiology & Infection (Inserm) αναφέρεται πως οι δύο ασθενείς προσβλήθηκαν από τον HIV, όμως δεν ασθένησαν ποτέ και ο ιός δεν εντοπίζεται στο αίμα τους ενώ κανείς από τους δύο δεν χρειάστηκε να λάβει θεραπεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός έχει ενσωματωθεί στο DNA των δύο ανδρών, χωρίς όμως να μπορεί να πολλαπλασιαστεί εξαιτίας ενός ενζύμου που λέγεται Apobec, που ανήκει στο «οπλοστάσιο» του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του HIV. Συνήθως όμως το ένζυμο αυτό απενεργοποιείται από μια πρωτεΐνη του ιού.   Μια παρόμοια διαδικασία έχει παρατηρηθεί σε πληθυσμό κοάλα που κατάφερε να ενσωματώσει ένα ιό που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνον του ΑΙDS και να κληροδοτήσει τον μηχανισμό στους απογόνους του.

Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί προοπτικές για την εξεύρεση μιας θεραπείας με τη χρήση ενός ενζύμου που λέγεται Apobec και που ανήκει στο «οπλοστάσιο» του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του HIV.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ