Ωραία που ‘ναι η Κυριακή [για τους Sunday drivers]

Article featured image
Article featured image

Τον βλέπεις συχνά, τον ξέρεις καλά, τον έβρισες απανωτά και ασταμάτητα. Ευχήθηκες να στραμπουλήξει το πόδι του και να μετακινείται με ταξί, καταράστηκες να του πάρουν την άδεια και να την κάψουν στην πυρά. Είναι ο Sunday driver και κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Σου’ χει τύχει -δεν μπορεί- να βιάζεσαι να πας για φαγητό που σε περιμένουν / στο πάρκο με το παιδί σου πριν πλακώσει το σύννεφο / στην φίλη σου που χώρισε ψες το βράδυ και θέλει υποστήριξη. Εσύ να μπαίνεις βιαστικά στο αυτοκίνητο, να βλέπεις πως έβαλες διαφορετικό χρώμα κάλτσες και να μη σε νοιάζει [βιάζεσαι είπαμε], να γυρνάς κλειδί, ν’ ανάβεις ταυτόχρονα ραδιόφωνο και βάζεις βιαστικά ταχύτητα, να πατάς γκάζι, να βγαίνεις στην λεωφόρο και τσουπ… να’ σου ο sunday driver να σου χαλάει το πάρτι. Not again!

Θες να βρίσεις, δεν ακούει. Θες να του μεταφέρεις σε lip talking την ατάκα «Προχώρα ρε μα*άκα», δεν βλέπει το καθρεφτάκι. Θες να τον προσπεράσεις, κάνει έργα ο Δήμος Λευκωσίας. Σωτηρία καμία. Είναι ο Sunday driver και έχεις την ατυχία να οδηγεί το κάρο του μπροστά σου. Θέλει να απολαύσει το scenery [της Γρίβα Διγενή!], πιθανότητα ακούει Μπαχ σε D μινόρε [και θέλει να το κατανοήσει βαθιά], δεν βιάζεται [προφανώς!] να πάει πουθενά, χαλαρώνει, οδηγεί και κάτι σκέφτεται.

O Sunday driver οδηγεί αμυντικά, αναβοσβήνει αναποφάσιστα τον δείχτη του πως θα στρίψει -έξι συνεχόμενες φορές- δεξιά και εν τέλη στρίβει αριστερά, αναλύει το κυπριακό και την εξέλιξή του με τον συνοδηγό του και εσύ το δέχτηκες πως σε σαράντα χρόνια θα φτάσεις στον προορισμό σου. Τώρα, αν εσύ ο παράλογος του κορνάρεις, έπραξες λάθος μέγα και την έβαψες φίλε μου. Γιατί, με μαθηματική ακρίβεια, θα σε στραβοκοιτάξει απ’ το καθρεφτάκι, θα χαμογελάσει ειρωνικά, θα γυρίσει επιδεικτικά απ’ την άλλη και το 25άρι θα ελαττωθεί σε 15άρι και πτου που έσβησε η μηχανή.

Ο Sunday driver είναι γεγονός. Ανήκει σε μία κατηγορία ανθρώπων που πήραν –για κάποιο μεταφυσικό λόγο- άδεια για να κάθονται στην θέση του οδηγού. Η ζεν οδήγηση των 25 χιλιομέτρων την ώρα αφορούσε κάποτε σε συνταξιούχους ή ηλικιωμένους, των οποίων η πρώτη τους [οπτική] επαφή με αυτοκίνητο ήταν στα είκοσι τους χρόνια. Σήμερα αυξάνεται και πληθύνεται το ηλικιακό γκρουπ και ποιος στη χάρη μας. Άσε που η οδηγητική νόρμα έχει πάρει παράταση και εμφανίζεται και τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας.

Ναι, κυρίες και κύριοι, είναι ο Sunday driver και ο λόγος  για τον οποίο έχεις παρενέργειες hangover χωρίς να’ χεις πιει το Σάββατο. Είναι ο Sunday driver και η υγεία σου του χρωστάει πολλά. Γιατί αγάπησες το ποδήλατο, το περπάτημα και –για κοντινές αποστάσεις- το skateboard άμα λάχει, απλά και μόνο για να τον αποφύγεις. Είναι ο Sunday driver και είναι –αυτός τουλάχιστον- καλά!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ