Γιατί οι γυναίκες θυμούνται;

Article featured image
Article featured image

Οι γυναίκες θυμούνται πολύ καλύτερα από τους άντρες. Θυμούνται με ακρίβεια και λεπτομέρεια. Συχνά με εκνευριστική λεπτομέρεια (θα ισχυριστεί ένας άντρας). Γιατί;



Σε έρευνά τους, μελετητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rutgers αποδίδουν την πιο ανεπτυγμένη μνήμη των γυναικών στους διαλόγους που αναπτύσσουμε με τους γονείς μας κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Τα μικρά κορίτσια και οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να ανακαλούν μνήμες, κυρίως αυτοβιογραφικές, με μεγαλύτερη ταχύτητα και με περισσότερη λεπτομέρεια συγκριτικά με τα μικρά αγόρια και τους άντρες.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζεται με τον τρόπο που οι γονείς μιλούν στις μικρές τους κόρες σε σχέση με τους μικρούς τους γιούς, κατά τη διάρκεια που τα παιδιά αναπτύσσουν τη μνήμη τους. Συζητήσεις που μας διδάσκουν πώς να αφηγούμαστε μια ιστορία.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα, έδειξε πως όταν μια μητέρα ζητά από το παιδί της στην προσχολική του ηλικία να είναι αναλυτικό και αφηγηματικό, τότε αυτό το παιδί έχει καλύτερη μνήμη όταν μεγαλώσει.

Αρκετοί γονείς έχουν την τάση να προσαρμόζουν τη συζήτηση στο φύλο του παιδιού τους. Μια μητέρα, για παράδειγμα, θα ζητήσει από την κόρη της να της πει με λεπτομέρεια τι ακριβώς νιώθει ενώ από το γιό της τι πρέπει να κάνει για να διαχειριστεί αυτό που νιώθει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ