Μπεν Άφλεκ: Πόσο ταλαντούχος είναι ο νέος Batman;

Article featured image
Article featured image

Λένε ότι «ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Μια από αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων που έζησαν στιγμές δόξας στην αρχή της καριέρας τους (έκανε τα πρώτα του βήματα ως παιδί το 1981), αλλά στην πορεία επικρίθηκαν για τις επιλογές τους, αμφισβητήθηκαν όσο λίγοι και για ένα διάστημα έμειναν στα αζήτητα, είναι ο Μπεν Άφλεκ.

 

Ο Άφλεκ έγινε ευρύτερα γνωστός το 1998, όταν μαζί με τον κολλητό του φίλο Ματ Ντέιμον, κέρδισαν από κοινού το πρώτο τους βραβείο Όσκαρ για τη συγγραφή του πρωτότυπου σεναρίου της ταινίας «Good Will Hunting» με τον Ρόμπιν Ουίλιαμς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Εκείνη τη βραδιά κουβαλούσα διαρκώς το βραβείο μαζί μου σε όλα τα πάρτι που ακολούθησαν. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που τόσες πολλές γυναίκες με ρωτούσαν: ‘Μπορώ να το αγγίξω;’. Δυστυχώς, αναφέρονταν στο αγαλματίδιο!» δήλωσε ο 41χρονος Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας.

Οι ρόλοι του στη συνέχεια σε blockbuster παραγωγές όπως «Armageddon» και «Pearl Harbor» εκτόξευσαν τη φήμη του στα ύψη και τον έκαναν ένα από τους πιο περιζήτητους εργένηδες, ενώ ο αρραβώνας του με την Τζένιφερ Λόπεζ έκανε όλα τα σκανδαλοθηρικά έντυπα να ασχολούνται μαζί του. «Ένιωθα σαν χάμστερ στο κλουβί που γυρίζει χωρίς λόγο στη ρόδα του όλη μέρα» είπε χαρακτηριστικά για εκείνη την περίοδο της ζωής του.





 

Σαν ηθοποιός δεν απέσπασε ποτέ ιδιαίτερα καλές κριτικές. Μάλιστα οι ερμηνείες του σε μέτριου επιπέδου ταινίες όπως «Daredevil» (εκεί γνώρισε την σύζυγο και μητέρα των τριών του παιδιών Τζένιφερ Γκάρνερ), «Gigli» και «Jersey Girl» έσπρωξαν την καριέρα του στον κατήφορο. Το 2010 όμως έμελλε να κάνει δυναμικό comeback, με το «The Town» (τη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα μετά το «Gone Baby Gone» στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αδελφός του Κέισι). Το 2013 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του. Η ταινία του «Argo», κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Bafta Καλύτερης Σκηνοθεσίας, γεγονός που σηματοδότησε τη δυναμική του επιστροφή στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ.

 


Η ταινία του «Argo», κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Bafta Καλύτερης Σκηνοθεσίας, γεγονός που σηματοδότησε τη δυναμική του επιστροφή στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ.


Και εκεί που όλα έμοιαζαν να κυλούν ήρεμα, χαλαρά και όμορφα, μάθαμε ότι δύο τρομερά δημοφιλείς σούπερ-ήρωες, ο Superman και ο Batman, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους το 2016 στη μεγάλη οθόνη, στο sequel του «Man of Steel» που φέρει τον τίτλο «Batman vs. Superman: Dawn of Justice», σε σκηνοθεσία Ζακ Σνάιντερ. Το ότι ο Χένρι Κάβιλ θα υποδυόταν και πάλι το ρόλο του Superman το ξέραμε. Ποιος θα ενσάρκωνε όμως τον ρόλο του Batman μετά τον Κρίστιαν Μπέιλ; Η αλήθεια είναι ότι μας ήρθε ο ουρανός σφοντύλι μετά την ανακοίνωση του ονόματος! Ο Μπεν Άφλεκ συμφώνησε με την Warner να είναι αυτός που θα φορέσει το ακριβό κουστούμι (αλλά και τη μαύρη κάπα) του γοητευτικού δισεκατομμυριούχου Μπρους Γουέιν, αφήνοντας τους απανταχού υποστηρικτές του σκοτεινού ήρωα άφωνους (και όχι αδίκως αν θυμηθείς το απογοητευτικό «Daredevil»). Τρελό κράξιμο! Τόσο, που οι φαν του Batman δημιούργησαν και μια σχετική αίτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Remove Ben Affleck as Batman/Bruce Wayne in the Superman/Batman movie», απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση του από το καστ, ενώ ακόμα χειρότερα, κάποιοι είπαν ότι θα προτιμούσαν να τον δουν νεκρό (!) παρά να υποδύεται το ρόλο του Batman!


Ο Άφλεκ έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο προσκήνιο, ότι όταν βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, κάνει πολύ καλύτερη και πολύ ποιοτική δουλειά.


«Ξέρω να διαχειρίζομαι κωλοκαταστάσεις. Είμαι σκληρός τύπος» απάντησε στους επικριτές του ο Άφλεκ στη βραδινή εκπομπή του Τζίμι Φάλον. Η ταινία ‘Batman vs. Superman: Dawn of Justice’ θα ενώσει πολλούς σούπερ-ήρωες μαζί (και φυσικά και αρκετούς αντι-ήρωες) και μπορεί να μην ξέρουμε πολλά πράγματα ακόμα για την υπόθεση, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι το ρόλο της Wonder Woman θα υποδυθεί η Ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ (η οποία έχει γίνει γνωστή μέσα από τη σειρά ταινιών «The Fast and the Furious»), ενώ ανακοινώθηκε και ο τίτλος του sequel που θα ονομάζεται «Justice League».

 



Ο Άφλεκ μιλά στο «The Tonight Show» του Jimmy Fallon  για το κράξιμο που έχει φάει που θα υποδυθεί τον Μπάτμαν



Όλα αυτά φυσικά θα μας απασχολήσουν περισσότερο μελλοντικά, αφού για την ώρα ετοιμαζόμαστε να δούμε τον Άφλεκ να πρωταγωνιστεί στο θρίλερ «Gone Girl». Μετά τον Terrence Malick και το «To the Wonder», o Αμερικανός ηθοποιός συνεργάζεται με έναν ακόμα σπουδαίο σκηνοθέτη, τον Ντέιβιντ Φίντσερ («The Social Network», «Fight Club»), στη μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Γκίλιαν Φλιν, το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που εξαφανίζεται την ημέρα της πέμπτης επετείου του γάμου της.

 



 

Τελικά τι είναι ο Άφλεκ; Ένας καλός ηθοποιός και ένας πολλά υποσχόμενος ανερχόμενος σκηνοθέτης ή ένας μέτριος ηθοποιός που απλά είχε την τύχη να σκηνοθετήσει το οσκαρικό (και εξαιρετικό) «Αrgo»; Προσωπικά πιστεύω ότι ο Άφλεκ έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο προσκήνιο, ότι όταν βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, κάνει πολύ καλύτερη και πολύ ποιοτική δουλειά. Το «Good Will Hunting» και το «Αrgo» άλλωστε το αποδεικνύουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ