Η επαγγελματική κατάρτιση στη ψηφιακή εποχή

Article featured image
Article featured image

Σήμερα, η ψηφιακή και τεχνολογική επανάσταση αλλάζει διαρκώς κάθε τομέα που αγγίζει με αποτέλεσμα οι οργανισμοί να προσαρμόζονται στις μεγάλες αλλαγές των εποχών, να εμφανίζονται νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις και να παρατηρούνται σημαντικές ανακατατάξεις στα ήδη υπάρχοντα επαγγέλματα.

 

Αυτό που παραμένει αδιάλλακτο σε κάθε περίπτωση είναι η επιτακτική ανάγκη των οργανισμών αυτών να οργανώνουν και να διαχειρίζονται την επικοινωνία τους. Επικοινωνία η οποία τους τοποθετεί στην αγορά, δημιουργεί σχέσεις με τα σημερινά κατακερματισμένα κοινά, χτίζει τη φήμη του οργανισμού, τους διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, δίνει συνοχή στη ροή του λόγου και προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η επικοινωνία είτε σε περιόδους οικονομικής ευφορίας είτε σε περιόδους οικονομικής σήψης είναι αναπόσπαστο κομμάτι των οργανισμών.

Η επικοινωνία είναι αναγκαία σε startups και ώριμες επιχειρήσεις, οργανισμούς και σωματεία, σε πρόσωπα ή οργανωμένες πρωτοβουλίες. Ως κλάδος που χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, στρατηγική και καινοτομία η επικοινωνία και κατ’ επέκταση οι δημόσιες σχέσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε επιχειρηματικής λύσης.

Σήμερα οι κοινωνίες βρίσκονται ανάμεσα σε δύο άκρα: από τη μια υπάρχουν οι επιχειρήσεις που πάσχουν από έλλειψη εξειδίκευσης στον τομέα της οργανωμένης επικοινωνίας και από την αντίπερα όχθη βρίσκονται οι νέοι επιστήμονες που καλούνται να βρουν επαγγέλματα που θα τους αναδείξουν και θα τους βοηθήσουν στην άμεση απορρόφηση στην αγορά.

Τα μυαλά αυτά μπορούν με την επιλογή τους να σπουδάσουν επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις να τύχουν επιστημονικής εξειδίκευσης και να απασχοληθούν με ως στελέχη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων επιχειρήσεων με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην Κύπρο.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Διαφήμισης και Μάρκετινγκ, οι νέοι σήμερα, στο ταξίδι προς την επαγγελματική τους κατάρτιση, έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση η οποία θα τους μετατρέψει σε άξια στελέχη αγοράς, θα τους δώσει την ευκαιρία να καινοτομήσουν και να βρουν θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα μειώσει την ανασφάλεια της ανεργίας μετά την φοίτηση.



Νικόλας Νικολή

Ast. Professor of Communication, Coordinator of the PR, Advertising and Marketing BA programme, University of Nicosia.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ