Σοβιετικά κτίρια - φαντάσματα

Article featured image
Article featured image

Είναι γνωστό πως η αρχιτεκτονική δεν είναι καθόλου άσχετη με τις πολιτικοοικονομικές, τις κοινωνικές αλλά και τις πολιτισμικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή αλλά και εποχή.

Η ερευνήτρια Rebecca Litchfield ταξίδεψε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τράβηξε φωτογραφίες και έγραψε ένα βιβλίο για κτίρια της σοβιετικής εποχής που σήμερα είναι φαντάσματα, με τίτλο «Soviet Ghosts».

Σε όλα φανερώνονται οι τάσεις της αρχιτεκτονικής και της τέχνης που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο,  η φιλοσοφία της χρήσης των δημόσιων χώρων ως ιδεολογικών εργαλείων και η αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. 

 

 

 

Buzludzha, Βουλγαρία

Ένα τεράστιο κτίριο στη Βουλγαρία που θυμίζει την πυγμή εκείνης της εποχής. Το μεγάλο αμφιθέατρο είναι διακοσμημένο στα πρότυπα της τέχνης που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο, ωστόσο τώρα είναι εντελώς παρατημένο.

 

Σοβιετικό νοσοκομείο, Γερμανία

Χτισμένο το 1898, ήταν το νοσοκομείο για το στρατιωτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτό είχε νοσηλευτεί και ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ μετά από έναν τραυματισμό του.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από την ΕΣΣΔ. Μετά την πτώση του τείχους αφέθηκε στην εγκατάλειψη.

 

Skrunda, Λετονία

Από εγκαταστάσεις στην άγνωστη πόλη Scrunda της Λετονίας οι οποίες έχουν παραμείνει ακριβώς όπως ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες.

 

Pripyat, Ουκρανία

Μια πόλη περίπου 50.000 κατοίκων που εγκαταλείφθηκε εντελώς μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

Λόγω του φόβου της ακτινοβολίας έχουν μείνει από τότε όλα ανέγγιχτα και μάλλον έτσι θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμα.

Το σκηνικό είναι σχεδόν κινηματογραφικό. 

 

Young Pioneer Camp, Ρωσία

Ένα κίνημα νεολαίας που ιδρύθηκε από τον Λένιν για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη συλλογική ζωή και την εξάλειψη της ατομικότητας. Πολλά από τα βιβλία που είχαν χρησιμοποιηθεί τότε παραμένουν ανέπαφα. 


Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ