«Ελάτε να εκστασιαστούμε μαζί»

Article featured image
Article featured image

Σήμερα ζουν και οι 5 στο Λονδίνο αλλά προέρχονται από τρεις διαφορετικές ηπείρουςΟι «Family Atlantica» ενώνουν ρυθμούς, μοτίβα και ανόμοια στυλ που μετρούν αιώνες ζωής σε διάφορες πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Συνδυάζουν αφρικανικούς ρυθμούς, latin, κουβανέζικη rumba, blues από Αιθιοπία και calypso και επιρροές από Βενεζουέλα με psychedelia και spiritual Jazz.

Οι νικητές του «Songlines Music Awards 2014» για το βραβείο «Best Newcomer World Band» μιλούν στη City Free Press και στον Mr. Fox, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο The Afro Banana Republic Festival αυτό το Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου και την εμφάνιση τους στο Sousami Bar στη Λεμεσό, την ερχόμενη Κυριακή, 21 του Σεπτέμβρη.

 

Που είσαστε αυτή τη στιγμή και πώς περνάτε τον χρόνο σας αυτές τις μέρες;

Είμαστε πίσω στο Dalston στο Ανατολικό Λονδίνο όπου ζούμε. Μόλις γυρίσαμε από μια  περιοδεία που κάναμε στη Σλοβενία, Γαλλία και Ελβετία. Αυτόν τον καιρό περνούμε πολύ χρόνο σε περιοδείες στην Ευρώπη και στον ελεύθερο μας χρόνο κάνουμε ηχογραφήσεις για τον δεύτερο μας δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσο της Soundway Records το 2015.

Πώς θα περιγράφατε τις εμφανίσεις σας και τι να περιμένει κανείς να δει και να ακούσει;

Οι ζωντανές μας εμφανίσεις δεν είναι πάντα ίδιες, αυτό εξαρτάται από ποια μέλη του συγκροτήματος συμμετέχουν κάθε φορά (έχουμε σχηματισμό του συγκροτήματος με 7 άτομα, κουαρτέτο και duo).

Σε κάθε περίπτωση όμως η παράσταση εκτελείται πολύ συνειδητά και ως μια τελετουργία. Δημιουργούμε και προκαλούμε μια ρυθμική και ηχητική ενέργεια για να μαγνητίσουμε το κοινό μας και να το κάνουμε να χορέψει.

Ακολούθως η Luzmira, η ιέρειά μας, κάνει τον κόσμο να τραγουδά και να ψάλλει μαζί μας, προκαλώντας μια εκστασιακή, μαγική κατάσταση.

Τον ήχο μας θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως «ατλαντικό», αφού το στυλ μας έχει επηρεαστεί από αφρικανικές κουλτούρες που σε προηγούμενους αιώνες μεταφέρονταν μέσω του Ατλαντικού ωκεανού και υπό καθεστώς δουλείας, από την αφρικανική στην αμερικανική ήπειρο. (Trans-atlantic slavery).

Στη μουσική σας είναι ξεκάθαρο ότι οι διαφορετικοί τόποι προέλευσης των μελών του συγκροτήματος σας έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ήχο που δημιουργήσατε. Πώς κατά τη γνώμη σας επηρέασε το στυλ σας αυτό το γεγονός και τι προκλήσεις παρουσιάζει;

Ο πυρήνας της μπάντας αποτελείται από τρία άτομα που προέρχονται από τρεις διαφορετικές ηπείρους: την Αφρική, τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη.

Ακριβώς όμως το γεγονός πως όλοι μεγαλώσαμε ως μουσικοί στις ξεχωριστές αυτές κουλτούρες μας έχει προσφέρει έναν τεράστιο πλούτο από μουσικά ερεθίσματα και αυτό είναι κάτι που χρησιμοποιούμε όταν πλάθουμε τους δικούς μας ήχους.

Κάποιες φορές είναι πρόκληση να επικοινωνήσουμε, ζούμε όμως μαζί και μαθαίνουμε ο ένας τις γλώσσες και τις συμπεριφορές του άλλου.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι έτσι πρέπει να συμβαίνει, η μουσική να ενώνει τους ανθρώπους.

Ενσωματώνοντας διαφορετικούς ήχους στο στυλ σας από διαφορετικές τοποθεσίες όπως κουβανέζικο rumba, tambor και tonada από την Βενεζουέλα, highlife από την Γκάνα και blues και calypso από την Αιθιοπία, έχετε φτιάξει ένα πολύ ιδιαίτερο ήχο. Αυτό έγινε προσχεδιασμένα ή πιο οργανικά;  

Το στυλ μας εξελίχτηκε πολύ οργανικά, βασικά είναι η αντανάκλαση των εαυτών μας καθώς μοιραζόμαστε τις ζωές μας ο ένας με τον άλλο.

Όλα τα διάφορα στυλ μουσικής που μας εμπνέουν ενώνονται από μια ξεχωριστή ρυθμική ενέργεια που συνδέεται με τη Δυτική Αφρική.

Πώς προέκυψε το όνομα «Family Atlantica»;  

Γνωριστήκαμε τυχαία σε ένα φεστιβάλ όπου παίζαμε κρουστά μαζί για ώρες. Ήταν πολύ έντονη εμπειρία. Μαζεύτηκε πολύς κόσμος γύρω μας και όταν τελειώσαμε μας ρωτούσαν ποιο είναι το όνομα της μπάντας μας. Εκείνη τη στιγμή έγινε ξεκάθαρο σε όλους μας πως ήταν γραφτό να σχηματίσουμε ένα συγκρότημα.

Όταν έπρεπε να σκεφτούμε το όνομα της μπάντας θέλαμε κάτι στα αγγλικά και στα ισπανικά..

Αφού λοιπόν ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο και τη Βενεζουέλα και η ευρύτερη μουσική μας οικογένεια αποτελείται από ανθρώπους που προέρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το «Family Atlantica» λειτουργεί για εμάς σε διάφορα επίπεδα.

Πώς νιώσατε όταν σας προσέγγισαν τα παιδιά από το ABR για να παίξετε στο φετινό Φεστιβάλ και τι περιμένετε να βρείτε σε αυτό;

Ήμασταν πολύ χαρούμενοι όταν μας ζήτησαν να παίξουμε στο φεστιβάλ του Afro Banana Republic. Παρά το γεγονός ότι ζούμε στο Λονδίνο, νιώθουμε πολύ πιο άνετα σε πιο ζεστά και τροπικά κλίματα. Κρίνοντας από το όνομα του φεστιβάλ, περιμένουμε να βρούμε κόσμο που θα κατανοήσει και θα συνδεθεί με τον «αφρο-ατλαντικό» μας ήχο και που θα είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στην τελετουργία μας, χορεύοντας μαζί μας μέχρι να φτάσουμε όλοι μαζί με μια κατάσταση έκστασης.  

Όπως αναφέρει και το όνομα του φεστιβάλ, το ABR δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ μουσικής, είναι μια πολιτεία και μια ιδέα που έχει της ρίζες της στα πρότυπα της κοινότητας ή μιας φυλής. Ποια τέσσερα στοιχεία θα επικρατούσαν στην δική σας ιδανική πολιτεία και πώς θα την ονομάζατε;   

Θα την ονομάζαμε «Τhe Free Atlantic Community» και τα τέσσερα επικρατέστερα στοιχεία θα ήταν να μην υπάρχουν χρήματα, να καλλιεργούμε και να μοιραζόμαστε το φαγητό μας, οι μεγαλύτεροι να καθοδηγούν και να διδάσκουν τους νεαρούς και καθημερινή μουσική και χορό για τελετουργική και συναδερφική σύνδεση.  

Πατήστε εδώ για να ακούσετε τους Family Atlantica στο Soundcloud


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ