«Είναι άτακτος, μάλλον έχει ΔΕΠΥ» [Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας]

Article featured image
Article featured image

Τα πράγματα δεν πάνε έτσι και πρέπει να το χωνέψουμε. Πριν ανοίξεις το στόμα σου για να δικαιολογήσεις στη φίλη σου γιατί το παιδί σου είναι άτακτο ή αφηρημένο, καλό θα ήταν να μιλήσεις πρώτα με κάποιον ειδικό.


«Τα τελευταία χρόνια οι ψυχίατροι ενηλίκων είναι σε εγρήγορση για την αναγνώριση της διαταραχής, ως συνέχεια από την παιδική και εφηβική ηλικία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έτυχαν έγκαιρης διάγνωσης. Είναι γεγονός ότι σε περισσότερο από 50% των παιδιών με ΔΕΠΥ, η διαταραχή συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή, σε κάποιες περιπτώσεις με μερική ύφεση».


Η παιδοψυχίατρος Δρ Μάχη Κλεάνθους, επιμελήτρια στο παιδονευροψυχιατρικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Örebro της Σουηδίας, μας ενημερώνει για τους βασικούς τύπους της ΔΕΠΥ, απαντά στο ερώτημα εάν η ΔΕΠΥ αφορά στη νέα πανδημία της σύγχρονης κοινωνίας και εξηγεί σχετικά με την θεραπευτική προσέγγιση που απαιτείται, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί διάγνωση από διεπιστημονική ομάδα.


«Σήμερα, γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι πολύ πιο διαβασμένοι, ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την ΔΕΠΥ. Απ’ την άλλη όμως, είναι και γονείς οι οποίοι πιέζουν τους ειδικούς για το… 'μαγικό χαπάκι', το οποίο ευσεβοποθούν οτι θα βοηθήσει το παιδί τους, που ενδεχομένως να μην συγκεντρώνεται λόγω πολλαπλών ενδοοικογενειακών προβλημάτων. Προβλημάτων που οι γονείς επιμένουν να τα κρύβουν κάτω απ’ το χαλάκι και που δικαιολογούν μέσω της ΔΕΠΥ».


Και για να καταλαγιάσει το άγχος των γονιών, η Δρ Κλεάνθους παραθέτει παραδείγματα ανθρώπων με ΔΕΠΥ όπως αυτό του Michael Fred Phelps, του αμερικανού Ολυμπιονίκη της κολύμβησης.


«Ο Michael αδυνατούσε να συγκεντρωθεί, πόσο ακόμα να ελέγξει την υπερκινητικοτητά του. Ένιωθε απαίσια για τον εαυτό του και η μαμά του επίσης. Μέχρι που έτυχε να πέσει στα χέρια του ένα περιοδικό της αδερφής του, περί κολύμβησης. Πρώτη έκπληξη, το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε για να… διαβάσει κάτι. Κι αυτό γιατί τον ενδιέφερε! Δεύτερη έκπληξη, το γεγονός ότι ο προπονητής του τον χαρακτήρισε ως το πιο πειθαρχημένο και αφοσιωμένο παιδί που γνώρισε. Ο Phelps είναι σήμερα Ολυμπιονίκης».




Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο Sigma Live.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ