«Η γοητεία του μύθου» [η εικαστική πρόταση του Ανδρέα Χρυσοχού]

Article featured image
Article featured image

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Ανδρέα Χρυσοχού με γενικό τίτλο «Η γοητεία του μύθου-μια αέναη κίνηση προς εξεύρεση νοήματος».

Ο Ανδρέας Χρυσοχός είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της κυπριακής τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα. Η ιδιοπρόσωπη εικαστική του γλώσσα διαμορφώθηκε μέσα από την εμβάθυνση των κατακτήσεων της μακραίωνης τέχνης της καθ’ ημάς Ανατολής –κλασικής, βυζαντινής, λαϊκής- και των μεγάλων στιγμών της ευρωπαϊκής τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι την ανεικονική τέχνη. Δεξιοτέχνης στο σχέδιο και στο χειρισμό της φόρμας και του χρώματος χαρίζει αισθητική απόλαυση στο βλέμμα, προχωρώντας όμως πάντοτε στη διέγερση της νόησης του θεατή. Φιλόσοφος και στοχαστής χειρίζεται άριστα τη σημειολογία και αφηγείται με σύμβολα και έννοιες δίνοντας έργα που οι μορφικές τους εικόνες εμπεριέχουν ένα ιδιαίτερο σημασιολογικό περιεχόμενο.

Στην παρούσα έκθεση χρησιμοποιεί το μύθο και το ρόλο του ανθρωπίνου ειδώλου στην αέναη κίνηση προς εξεύρεση νοήματος. Όπως ο ίδιος αναφέρει επιγραμματικά: «Η αγάπη για τους μύθους είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης/διατύπωσης συνέπειας και νοήματος στο χαώδη κόσμο των φαινομένων. Ας θυμηθούμε την παιδική ηλικία. Το συνήθως ευτυχισμένο τέλος (Happy ending) επιφέρει αίσθημα ικανοποίησης της δικαιοσύνης.

Όλοι εμπλουτίζουμε την κατ’ αίσθηση αντίληψη των πραγμάτων με δικές μας προβολές προς κάποια τελειότητα. Βλέπετε και τη σημασία των καλλιστείων! Στη γλώσσα της πολιτιστικής απεικόνισης πρωτεύοντα ρόλο παίζει το είδωλο του ανθρώπινου σώματος. Οι θεοί, οι άγγελοι, οι άγιοι, οι ήρωες, οι επίλεκτοι αλλά και οι πληβείοι, καθώς και οι αρετές, τα αισθήματα, οι επιθυμίες, όλες οι ανθρώπινες καταστάσεις απεικονίζονται με το ανάλογο ανθρώπινο σώμα. Νομίζω πως το σχήμα του ανθρώπου αποτελεί το κατ’ εξοχήν μοτίβο στην αναπαράσταση ενός κόσμου που υπερβαίνει την πραγματικότητα και δημιουργεί ανοίγματα προς άλλους κόσμους, τους κόσμους του μύθου και της τελειότητας, ακόμη και όταν αυτή μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτη καθώς συνήθως υπενθυμίζει το εφήμερο».

Ο Ανδρέας Χρυσοχός ζωγραφίζει με εικαστική γνώση και σοφία. Στα έργα του συνυπάρχουν αρμονικά η μορφική πληρότητα και η πνευματική διάσταση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ