Σαουδάραβας συγγραφέας, κάθε Παρασκευή... μαστιγώνεται

Article featured image
Article featured image

O Ραΐφ Μπαντάουι είναι ένας συγγραφέας και αρθρογράφος που έκανε το «λάθος» να εκφράσει την άποψη του για την κοινωνική κατάσταση στην Σαουδική Αραβία.

 

Ο 31χρονος συνελήφθη για πρώτη φορά το 2012, κατηγορούμενος για προσβολή του Ισλάμ, και αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου για τα γραπτά του στα όποια διατύπωνε τις απόψεις του για προσωπική ελευθερία και απεξάρτηση από το θρησκευτικό κράτος.

Η φράση που προκάλεσε την μήνη του καθεστώτος  ήταν μια έκκληση για ελευθερία: «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο στις αραβικές κοινωνίες είναι το κράτος να δεχτεί την αξία του κάθε ατόμου και να υποστηρίξει την ελευθερία έκφρασης και το σεβασμό της. Τα κράτη, τα οποία βασίζονται σε μια θρησκευτική βάση περιορίζουν τους πολίτες τους στον κύκλο της τυφλής πίστης και του φόβου».

Ο Μπαντάουι αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου αλλά το Ανώτατο δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας μετέτρεψε τις κατηγορίες σε προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος και υποκίνηση εξέγερσης.

Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης και σε 600 μαστιγώσεις αλλά άσκησε έφεση, γεγονός που εκνεύρισε τους δικαστές που τον καταδίκασαν σε 10 χρόνια φυλάκισης και 1000 μαστιγώσεις.

Ο Ραΐφ υποβάλλεται σε μαστιγώσεις κάθε Παρασκευή μετά το τέλος της προσευχής και η υπόθεση του έχει αρχίσει να απασχολεί σοβαρά την διεθνή κοινότητα, που έχει κινητοποιηθεί μετά την καταγγελία της γυναίκας του Ενσάφ Χαϊντάρ, που έχει διαφύγει με τα τρία παιδιά τους στο Καναδά καθώς στην Σαουδική Αραβία είχαν δεχθεί απειλές για την ζωή τους.

 

}

 

Η κατάσταση της υγείας του Σαουδάραβα αρθρογράφου απασχολεί την διεθνή κοινότητα. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσε τις κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών να πάρουν θέση και να ασκήσουν πιέσεις στην Σαουδική Αραβία.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και των ΗΠΑ κάλεσαν την Σαουδική Αραβία να δώσει ένα τέλος στην «βάναυση» ποινή, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση. Η γυναίκα του Μπαντάουι ελπίζει ότι η διεθνής εκστρατεία θα αποδώσει καρπούς και ότι θα μπορέσει να ξαναδεί τον άντρα της: «Δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα. Είναι ένα ζήτημα της ελευθερίας του λόγου.».

Μια ακτίδα ελπίδας φάνηκε να λάμπει χθες όταν ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ζήτησε την Πέμπτη  από τον βασιλιά τηςΣαουδικής Αραβίας. να δώσει χάρη στον Ραΐφ Μπαντάουι.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ