Αυτός είναι ο άνθρωπος-αίνιγμα [ανακάλυψη νέου ανθρωποειδούς;]

Article featured image
Article featured image

Ένα νέο, άγνωστο είδος ανθρωποειδούς ίσως να έχουν ανακαλύψει επιστήμονες στη βόρεια Κίνα.



Οι σύγχρονες γνώσεις της Βιολογίας στον τομέα της Εξέλιξης καταλήγουν στο ότι, την περίοδο που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε ως είδος στη Γη και η εξάπλωσή του περιοριζόταν στην περιοχή της Αφρικής, συνυπήρχαν παράλληλα άλλα 4 είδη ανθρωποειδών του ίδιου γένους, προτού αυτά εκλείψουν.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ είχαν καταλάβει την Ευρώπη, οι Ντενίσοβαν την Ασία και τα «χόμπιτ» (Homo floresiensis) την Ινδονησία, ενώ υπήρχε και μια τέταρτη μυστηριώδης ομάδα από την Ευρασία που διασταυρώθηκε με τους Ντενίσοβαν. 

Νέες μελέτες σε απολιθώματα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν ακόμα πιο σύνθετα, αφού από ότι φαίνεται, ένα άγνωστο είδος ανθρώπου έζησε στη βόρεια Κίνα, περίπου 60.000 με 120.000 χρόνια πριν.

Τα απολιθώματα δεν ανήκουν ούτε στους Νεάτερνταλ ούτε στον σύγχρονο άνθρωπο, εναλλακτικά μπορεί να προέρχονται από διασταύρωση μεταξύ τους, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε βέβαια συμπεράσματα.

Τα κινέζικα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην τοποθεσία Xujiayao, το 1976. Περιλαμβάνουν θραύσματα από κρανία και εννέα δόντια από τέσσερα διαφορετικά άτομα. Ανάλυτική εξέταση των δοντιών μόλις δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Ανθρωπολογίας, όπως μεταδίδει το BBC.

Η María Martinón-Torres και οι συνεργάτες της από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Μπούργος της Ισπανίας ανέλυσαν το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών και τα συνέκριναν με αρχείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 δοντιών τα οποία αντιπροσωπεύουν όλα τα γνωστά είδη ανθρωποειδών.

Θωρούν βέβαιο ότι τα δόντια δεν προέρχονται από σύγχρονο άνθρωπο. Πάντως, διαθέτουν μερικά πρωτόγονα χαρακτηριστικά από το παλιότερο είδος Homo erectus, ενώ κάποια μοιάζουν να προέρχονται από τον Νεάντερταλ. Και τα υπόλοιπα σκελετικά ευρήματα που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία και περιγράφηκαν πέρσι, δεν ταιριάζουν στα γνωστά είδη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ