Συναρπαστικό το 2015 για το διάστημα [κατακτούμε Πλούτωνα και Δήμητρα]

Article featured image
Article featured image

Ακόμη πιο συναρπαστικό από το 2014 αναμένεται να είναι το 2015 αναφορικά με την εξερεύνηση του διαστήματος. 



Σύμφωνα με το περιοδικό Wired, ενώ το 2014 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος που γήινο σκάφος προσεδαφίστηκε σε κομήτη, το 2015 θα είναι μάλλον η χρονιά του Πλούτωνα και άλλων «νάνων πλανητών».

«Πλανήτης νάνος», όπως έχει οριστεί από τη Διεθνή Διαστημική Ένωση, είναι το ουράνιο σώμα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα και η ζώνη τροχιάς που διανύει δεν είναι «καθαρή» από άλλα σώματα.

Το ταξίδι του διαστημοπλοίου «New Horizons» για την κατάκτηση του Πλούτωνα ξεκινά εντός του Ιανουαρίου και η κορυφαία στιγμή του αναμένεται να σημειωθεί τον Ιούλιο. Τότε θα είναι σε θέση να τραβήξει τις πιο λεπτομερείς λήψεις που έχουν τραβηχτεί ποτέ από τον απόμακρο και παγωμένο Πλούτωνα.

Πάντως, πέρα από τους πάγους, επιστήμονες υπολογίζουν πως ίσως να αποκαλυφθούν στην επιφάνεια του υπό εξερεύνηση πλανήτη ηφαίστεια, βουνά και θερμοπίδακες!

Ταυτόχρονα, τον ερχόμενο Μάρτη το διαστημόπλοιο «The Dawn» θα προσεγγίσει τη «Δήμητρα», ακόμη έναν πλανήτη-νάνο που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία.

Εικάζεται πως η Δήμητρα είναι επίσης μια παγωμένη μάζα που ίσως, όμως, κάτω από τους πάγους να κρύβει νερό σε υγρή μορφή. Κάτι που θα προσφέρει ευλόγως σημαντικές ενδείξεις για ανάπτυξη ζωής.

Και το πράγμα δεν τελειώνει εδώ! Η Ροζέτα θα συνεχίσει το πολυετές ταξίδι της με ανοιχτή την πιθανότητα για νέες σπουδαίες ανακαλύψεις και εξερευνήσεις!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ