Αυτοί είναι οι 12 που σκοτώθηκαν στο Charlie Hebdo

Article featured image
Article featured image

Τα θύματα της αποτρόπαιας επίθεσης φανατικών μουσουλμάνων έκαναν σύσκεψη στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo την ώρα που οι οπλισμένοι ισλαμιστές μπήκαν μέσα με τα καλάσνικοφ.

 

Charb

Ο Stephane Charbonnier, γνωστός σκιτσογράφος με την επωνυμία "Charb", φαίνεται ότι ήταν ο βασικός στόχος των δραστών. Οταν μπήκαν στα γραφεία τον φώναξαν με το όνομά του και όταν τους απάντησε τον σκότωσαν πρώτο.

Διάσημη ατάκα του Charb: «Προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζω στα γόνατα».

Ο σκιτσογράφος ήταν 48 ετών και διευθυντής σύνταξης του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo ενώ υπερασπιζόταν την μαχητική και σατιρική άποψη του εντύπου με κάθε τρόπο.

Μετά την επίθεση εναντίον του περιοδικού το 2011 με βόμβες, ο Charb και δύο από τους συναδέλφους του είχαν τεθεί σε αστυνομική προστασία.

Ο διάσημος σκιτσογράφος βρισκόταν σε μια λίστα 10 μελλοθανάτων της al-Quaeda.

 

Cabu

Ενας από τους μεγάλους καλλιτέχνες και σκιτσογράφους του περιοδικού ο Jean "Cabu" Cabut, ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που σκότωσαν οι δύο τρομοκράτες.

Ο Cabu, 76 ετών, ήταν διάσημος γιατί είχε δημιουργήσει το προφίλ του μέσου Γάλλου υπό την επωνυμία «Mon Beauf» που ήταν η καρικατούρα ενός βλάκα, ρατσιστή, σεξιστή Γάλλου και η λέξη αυτή πέρασε στο γαλλικό λεξιλόγιο.

Το 2006 ήταν ένας από αυτούς που δημιούργησαν τα 6 σκίτσα του Μωάμεθ, στα οποία ο Προφήτης των Μουσουλμάνων εμφανίζεται με μαύρο χιούμορ. Ο  Cabu πήγε στα δικαστήρια για την υπόθεση. Πολέμησε στην Αλγερία το 1954, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της γαλλικής αποικίας και από τότε διατήρησε τα αντιστρατιωτικά του επιχειρήματα.

 

Wolinski

Η εφημερίδα Le Monde αποκαλούσε τον Georges Wolinski «μια ζωντανή βόμβα ελευθερίας του Τύπου». Ο 80χρονος ταλαντούχος σκιτσογράφος, ο οποίος γεννήθηκε στην Τυνησία, άρχισε να σχεδιάζει το 1960 και τα σκίτσα του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο σατιρικό-ερωτικό περιοδικό hara-Kiri, το οποίο είχε ιδρύσει ο Cabu.

Ο Wolinski θεωρείται πατέρας των περισσότερων σκιτσογράφων της Γαλλίας και όταν είχε ερωτηθεί για τον θάνατό του είχε δηλώσει: «Θέλω να αποτεφρωθώ. Λέω στη σύζυγό μου να ρίξει τις στάχτες μου στην τουαλέτα για να βλέπω τα οπίσθιά της κάθε μέρα».

 

Tignous

Ο Bernard Velhac, γνωστός ως Tignous (που σημαίνει μικρό παράσιτο) ήταν μέλος των Σκιτσογράφων για την Ειρήνη. «Θέλω να πιστεύω ότι κάθε φορά που κάνω ένα σκίτσο θα προλαβαίνω μια απαγωγη, έναν φόνο ή θα βγάζω μια βόμβα από ένα χωράφι».

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1957 ήταν γνωστός για τις επιθέσεις στον καπιταλισμό των αγορών καθώς και για τα αιχμηρά σκίτσα του εναντίον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Πέντε χρόνια υπό τον Σαρκοζί».

 

Bernard Maris

Οικονομολόγος, συγγραφέας και μέτοχος του Charlie Hebdo, ο Bernard Maris έγραφε μια στήλη για το περιοδικό υπό τον τίλτο «Θείος Μπερνάρ».

Ηταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Γαλλίας και αρθρογραφούσε στις εφημερίδες Le Monde και Figaro ενώ παρενέβαινε συχνά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ο 68χρονος διανοούμενος ήταν επίσης καθηγητής στο Institute of European Studies και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII.

 

Philippe Honore

Είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε το τελευταίο σκίτσο που ανέβασε σε tweet το περιοδικό Charlie Hebdo με το οποίο κορόιδευε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi.

Ο Honore ήταν 73 ετών και μόνιμος σκιτσογράφος του περιοδικού. Εργαζόταν εκεί από το 1992.

 

Mustapha Ourad

Ηταν υπεύθυνος ύλης στο Charlie Hebdo και μετακόμισε από την Αλγερία στο Παρίσι σε ηλικία 20 ετών. Ηταν αυτοδίδακτος και η εφημερίδα Le Monde θρήνησε τον θάνατό του λέγοντας ότι χάθηκε ένας «πολυαγαπημένος άνθρωπος».

 

Elsa Cayat

Η μόνη γυναίκα που σκοτώθηκε στην επίθεση ήταν συγγραφέας και ψυχαναλύτρια η οποία έγραψε μια δίμηνη στήλη στο Charlie Hebdo.

 

Michel Renaud

Ο Renaud επισκέφτηκε τυχαία εκείνη την ημέρα τα γραφεία του περιοδικού για να συζητήσει ένα σχέδιο που είχε κατά νου με τον φίλο του σκιτσογράφο Cabu. Συμμετείχε εκείνη την ώρα στην σύσκεψη. Ηταν πρώην διευθυντής του γραφείου του δημάρχου της πόλης  Clermont Ferrand, δημοσιογράφος και αγαπούσε τα ταξίδια.

 

Frederic Boisseau

Σεκιουριτάς στο κτίριο, 42 ετών και πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν εκείνη την ώρα. Τον σκότωσαν μπαίνοντας στο κτίριο αφού πρώτα τον ρώτησαν πού βρίσκονται τα γραφεία του περιοδικού.

Ο Boisseau εργαζόταν για την εταιρεία Sodexo group, η οποία αποκάλεσε την επίθεση «τραγική, άδικη και φρικτή».

 

Ahmed Merabat

Ο Merabat ήταν ο πρώτος αστυνομικός που σκοτώθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το κτίριο του περιοδικού. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του.

 

Franck Brinsolaro

Ο Brinsolaro ήταν αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων ο οποίος βρισκόταν εκεί για την προστασία του Charb. Οι συνάδελφοί του δήλωσαν στην εφημερίδα Le Fiagaro ότι ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και παντρεμένος.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ