Μαθητής από Λεμεσό βραβεύτηκε στο Μπάκιγχαμ

Βγήκε πρώτος στον παλαιότερο διεθνή σχολικό διαγωνισμό που υπάρχει, με μια έκθεση που έγραψε με τίτλο «Νιάτα έναντι εμπειρίας».

 


Article featured image
Article featured image

Στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για ειδική τελετή βράβευσης βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο 16χρονος Κύπριος μαθητής Παράσχος Καντ, ο οποίος αναδείχθηκε στα τέλη Αυγούστου Πρώτος Νικητής του ‘Διαγωνισμού Έκθεσης της Κοινοπολιτείας της Βασίλισσας 2015’ για παιδιά ηλικίας 14-18 ετών.Στην ειδική τελετή η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα βράβευσε τους νικητές των δύο ηλικιακών κατηγοριών του διαγωνισμού (14-18 ετών και έως 13 ετών) και τους δεύτερους ανά κατηγορία, εκ μέρους της Βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ο παλαιότερος διεθνής σχολικός γραπτός διαγωνισμός, καθώς εγκαινιάστηκε το 1883.

 

Η έκθεση του Κύπριου μαθητή, που είχε ως τίτλο «Νιάτα έναντι εμπειρίας», επιλέχθηκε για το πρώτο βραβείο ανάμεσα από περισσότερες από 5800 συμμετοχές στη κατηγορία του. Συνολικά φέτος υποβλήθηκαν συνολικά πάνω από 13000 εκθέσεις στις δύο ηλικιακές κατηγορίες, από περίπου 600 σχολεία σε 49 χώρες μέλη και εδάφη της Κοινοπολιτείας.

 

Ο νεαρός Παράσχος φοιτά στο Pascal English School της Λεμεσού. Ο πατέρας του είναι Βρετανός και η μητέρα του Κύπρια.


«Αγαπητέ Ηγέτη, ελπίζω να σε βρίσκω καλά και ότι όλοι οι άνθρωποι που εκπροσωπείς, γέροι και νέοι, είναι ευτυχισμένοι. Αν δεν είναι ευτυχισμένοι, ελπίζω να είναι καλά. Αν δεν είναι καλά, ελπίζω να βελτιώνεται η κατάστασή τους. Αν δε βελτιώνεται η κατάστασή τους, ελπίζω να έχουν ελπίδα»


Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε την έκθεση του Παράσχου ως «μία εκλεπτυσμένη και έξυπνα συντεταγμένη πρόκληση προς τους ηγέτες του κόσμου, ένα γράμμα που ζητά με τρόπο λεπτό από εκείνους με πολιτική εμπειρία και εξουσία να τιμήσουν τις ελπίδες των νέων».

 

Οι διοργανωτές της Βασιλικής Εταιρείας Κοινοπολιτείας έκαναν λόγο για μία «όμορφα δομημένη επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου, στην οποία με μία δυνατή και ευθεία κριτική φωνή συγκρίνει έξυπνα χώρες και πολίτες με τάξεις και συμμαθητές, αλλά καταφέρνοντας να το κάνει με ελαφρύ χιούμορ και νεανική αφέλεια».

 

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της νικήτριας έκθεσης είναι το εξής: «Αγαπητέ Ηγέτη, ελπίζω να σε βρίσκω καλά και ότι όλοι οι άνθρωποι που εκπροσωπείς, γέροι και νέοι, είναι ευτυχισμένοι. Αν δεν είναι ευτυχισμένοι, ελπίζω να είναι καλά. Αν δεν είναι καλά, ελπίζω να βελτιώνεται η κατάστασή τους. Αν δε βελτιώνεται η κατάστασή τους, ελπίζω να έχουν ελπίδα».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ