«Το Δασούδι να γίνει κατασκηνωτικός χώρος»

Αντί όλων των υπόλοιπων «αναπτύξεων» που συζητιούνται κατά καιρούς, το Δασούδι στη Λεμεσό θα μπορούσε απλώς να γίνει κατασκηνωτικός χώρος, προτείνει το μέλος της ΕΔΕΚ, Γιώργος Σταματίου.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Λεμεσού και το μεγαλύτερο αστικό παραθαλάσσιο πάρκο στην Κύπρο.

Βασικά δεν είναι καν πάρκο. Δάσος είναι ουσιαστικά και εδώ ακριβώς είναι που εντοπίζεται η σημαντικότητά του: ανάμεσα σε δεκαεφτά συνεχόμενα χιλιόμετρα κτισμένης ακτογραμμής είναι το μόνο που έχει διατηρηθεί φυσικό και ανέπαφο.

Είναι το μόνο απομεινάρι από το μεγάλο παραθαλάσσιο δάσος με τις ακακίες και τους ευκάλυπτους που κάποτε ξεκινούσε από το κέντρο της Λεμεσού και εκτεινόταν μέχρι την αρχαία Αμαθούντα.

Διάφορες «αναπτύξεις» με μπετόν που κατά καιρός είχαν σχεδιασθεί τελικά δεν έγιναν ποτέ, αφού συνάντησαν σθεναρή αντίδραση από πολλούς πολίτες της Λεμεσού, που αγαπούν και χαίρονται το Δασούδι και θέλουν τη διατήρηση και την προστασία του.

Τώρα, το μέλος της ΕΔΕΚ Γιώργος Σταματίου προτείνει πως η καλύτερη ανάπτυξη για το Δασούδι θα ήταν η «μηδενική» ανάπτυξη και η μετατροπή του σε κατασκηνωτικό χώρο, κάτι που θα μπορούσε να φέρει και αρκετά έσοδα στις γύρω μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.

Είναι για να διερωτάται κανείς, γράφει χαρακτηριστικά, γιατί δεν μας αρκούν τα υπόλοιπα χιλιόμετρα παραλιακού που έχουν ήδη αξιοποιηθεί και πρέπει ντε και καλά να αλλάξει έστω και κατά το ελάχιστο η φυσιογνωμία και η μοναδικότητα της περιοχής του Δασουδιού.

 

 

«Κατά την άποψή μου το Δασούδι μπορεί να αξιοποιηθεί με μηδενική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν αξιοποιηθεί ως δημόσιος παραλιακός κατασκηνωτικός χώρος. Η έκταση του Δασουδιού αλλά κυρίως η θέση του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει έναν υπέροχο κατασκηνωτικό προορισμό. Οι κατασκηνωτές θα ήταν απλά υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα αντίτιμο για τη χρήση του χώρου που θα κατασκηνώσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την καθαριότητα του δάσους και την ασφάλειά του. Η αξιοποίηση του δάσους, ως κατασκηνωτικού χώρου θα δώσει πνοή και στις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Επιπλέον αν αξιοποιηθεί σωστά τότε θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έσοδα στο διαχειριστή της περιοχής, δηλαδή στο κράτος ή στον οικείο δήμο και παράλληλα θα βοηθήσει τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ