Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στη βία με χορό

Στις 14 αυτού του Φλεβάρη ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και άνδρες διαμαρτυρόμαστε, χορεύοντας ενάντια στη βία κατά των γυναικών.


Article featured image
Article featured image

Η εκστρατεία One Billion Rising ξεκίνησε ως μια πρόσκληση για δράση ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες ανθρώπινων δικαιωμάτων, πολιτικοί, τεχνοκράτες και καλλιτέχνες σε όλον τον κόσμο συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε περισσότερες από 186 χώρες και όλοι μαζί ενώνουμε τις φωνές μας απαιτώντας τέλος στη βία κατά των γυναικών.

Η εκστρατεία «One Billion Rising» είναι:

Μια παγκόσμια διαμαρτυρία.

Μια πρόσκληση για χορό.

Μια πρόσκληση για τους άνδρες και τις γυναίκες να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο παρόν status quo βιασμών, και να δοθεί ένα τέλος στην κουλτούρα της βίας.

Μια πράξη αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας τους κοινούς αγώνες των γυναικών και την αριθμητική τους δύναμη και αλληλεγγύη.

Μια άρνηση να δεχθούμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως δεδομένο.

Μια νέα εποχή και ένας νέος τρόπος ύπαρξης.

Οι στατιστικές στην Κύπρο

Σύμφωνα με στατιστικά της αστυνομίας, υπάρχει μια αυξητική τάση αναφορών περιστατικών βίας στην οικογένεια από το 719-2011 στις 777 το 2013.

Βάσει των αποτελεσμάτων της στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων που έχει συλλέξει ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) για το έτος 2013, 83% των θυμάτων ήταν γυναίκες και 52% υπέστησαν σωματική και ψυχολογική βία.

Τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους ως αποτέλεσμα της δομικής ανισότητας και των σχέσεων εξουσίας και ελέγχου που διέπουν παραδοσιακά τις σχέσεις των δύο φύλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποσοστό 22% Κυπρίων γυναικών έπεσαν θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Ο χορός διαμαρτυρίας στην Κύπρο θα γίνει αυτό το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία στις 11.00 το πρωί. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ