Αυτή είναι η «νέα λίρα»

Τέσσερα χαρτονομίσματα της «νέας λίρας» σχεδιασμένα από την γραφιστική ομάδα της CITY και δη από την Αναστασία Ερωτοκρίτου, με σπουδαίες προσωπικότητες του νησιού να τα κοσμούν.

 


Article featured image
Article featured image

Τα σενάρια για το Grexit δίνουν και παίρνουν, ενώ στο πρόσφατο Eurogroup, και σύμφωνα με το Spiegel, συζητήθηκε (ως ακραίο σενάριο) ακόμα και η έξοδος Ελλάδας και Κύπρου από την ευρωζώνη.

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις ειπώθηκε πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει θα αναγκαστεί να το πράξει και η Κύπρος, καθώς οι δύο χώρες είναι «οικονομικά πολύ στενά συνδεδεμένες», έγραφε το Spiegel, με το ρεπορτάζ να καταλήγει με τη διαπίστωση πως η έξοδος των δύο χωρών από τη ζώνη του ευρώ θα είναι μάλιστα διαχειρίσιμη.

Ποιος ξέρει αν τελικά χρειαστεί να γυρίσουμε στη λίρα… Σε περίπτωση όμως που γίνει αυτό, θα θέλαμε σίγουρα να κρατάμε στα χέρια μας ωραία και καλαίσθητα χαρτονομίσματα!

Αυτό θα σκέφτηκε πιθανόν και η γραφίστρια Αναστασία Ερωτοκρίτου, εξ ου και με πρωτοβουλία της, η γραφιστική ομάδα της CITY αποφάσισε μεταξύ σοβαρού και αστείου να φτιάξει τη νέα λίρα.

Το συζητήσαμε με την ομάδα, καταλήξαμε στις προσωπικότητες που θα κοσμούσαν τις «νέες λίρες» και αναμέναμε με ανυπομονησία το αποτέλεσμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πάνω στα 4 χαρτονομίσματα, θέλαμε να βάλουμε σημαντικές προσωπικότητες του νησιού. Άτομα που η ζωή και τα επιτεύγματά τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους τους Κύπριους.

Ένας κάτοχος Νόμπελ (οικονομίας), ένας Ολυμπιονίκης (με αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα), ένας σπουδαίος Ποιητής (ο οποίος έχει τον ανεπίσημο χαρακτηρισμό του «εθνικού ποιητή της Κύπρου») αλλά και μια Γυναίκα, μια ηρωίδα Δασκάλα, που με τον αγώνα και τη στάση ζωής της εξελίχθηκε σε σύμβολο, ταυτίζοντας τη φιγούρα της με τον αγώνα για επιστροφή στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τα 4 χαρτονομίσματα της μιας λίρας, του πεντόλιρου, του δεκάλιρου και του εικοσάλιρου φέρουν, ως εκ τούτου, τις εικόνες των Ελένης Φωκά, Χριστόφορου Πισσαρίδη, Βασίλη Μιχαηλίδη και Παύλου Κοντίδη, αντίστοιχα.

 



 



 



 



* Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε και η «νέα δραχμή» που σχεδίασε το 2013 ο Παύλος Βατικιώτης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ