Ακυρώθηκε έκθεση φωτογραφίας με Ε/Κ πρόσφυγες [από την ΟΥΝΕΣΚΟ]

Η ΟΥΝΕΣΚΟ ακύρωσε έκθεση φωτογραφίας στο Παρίσι με Ελληνοκύπριους πρόσφυγες του 1974, μετά από αντίδραση της τουρκικής πρεσβείας.



 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για την έκθεση του διάσημου Ελβετού φωτογράφου Ζαν Μορ υπό τον τίτλο «Πόλεμος από την οπτική των θυμάτων». Η έκθεση περιλάμβανε εικόνες από διάφορες πληγείσες από πόλεμο χώρες.

Οι εικόνες από την Κύπρο περιλάμβαναν φωτογραφίες από καταυλισμούς Ελληνοκυπρίους προσφύγων το 1974 και κατείχαν εξέχουσα θέση στην έκθεση, η οποία θα άνοιγε στις 30 Μαρτίου στα γραφεία της ΟΥΝΕΣΚΟ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της μόνιμης ελβετικής αντιπροσωπείας της ΟΥΝΕΣΚΟ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι οι δεκαπέντε επηρεαζόμενες χώρες έπρεπε να ενημερώνονταν, γιατί με βάση το καταστατικό οι φωτογραφίες δεν πρέπει να αποτελούν προσβολή για κανένα κράτος.

Στη συνέχεια, η ελβετική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε την ακύρωση της έκθεσης χωρίς να δώσει κανένα λόγο για την απόφασή της.

Να σημειωθεί πως η έκθεση ταξίδευσε ήδη σε 40 χώρες και φιλοξενήθηκε στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η κίνηση αυτή σαφώς προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.

Πέρα από τη προφανή και κατάφωρη αδικία της υπόθεσης, υποτίθεται πως μιλάμε κιόλας για έναν οργανισμό που δίνει προτεραιότητα σε ανθρωπιστικά και πολιτισμικά θέματα και όχι στα πολιτικά.

Δείτε ένα βιντεάκι - αφιέρωμα στον σπουδαίο Ελβετό φωτογράφο και τη δουλειά του, με αρκετές από τις λογοκριμένες φωτογραφίες που έβγαλε στην Κύπρο το 1974.

Avec les victimes de guerre, photographies de de Jean Mohr / War from the VIctims' Perspective, Photographs by Jean Mohr from Elysee Lab on Vimeo.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ