Από τις υπερβολές... στην εγκράτεια [νέος δίσκος από τους Monsieur Doumani]

«Sikoses» είναι ο τίτλος του δεύτερου δίσκου του κυπριακού γκρουπ Monsieur Doumani.

 


Article featured image
Article featured image

Ο πρώτος τους δίσκος «Grippy Grappa», με την τολμηρή και πρωτοποριακή προσέγγιση στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική, ήταν αυτός που έκανε το γκρουπ δημοφιλές ανά το παγκόσμιο, χαρίζοντας τους μάλιστα την υποψηφιότητα για καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ στα διεθνή μουσικά βραβεία Songlines 2014, καθώς και συμμετοχές σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ όπως το WOMAD 2014 (Charlton Park), το Telemarkfestivalen (Νορβηγία), το Sommarschen (Σουηδία) κ.ά.

Παρά την επιτυχία του ντεμπούτου τους οι Monsieur Doumani δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν την ήδη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή, αλλά αντιθέτως, διεισδύσουν σε ανεξερεύνητα για αυτούς μονοπάτια.

Στο δίσκο «Sikoses» οι Monsieur Doumani, διατηρώντας ως βάση τους την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, συνθέτουν νέα κομμάτια με επιρροές από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα μουσικές της Νοτίου Ιταλίας (pizzica), σκανδιναβικές και βαλκανικές μουσικές παραδόσεις, ενώ την ίδια ώρα πειραματίζονται και εμπλουτίζουν τον ήχο τους με ηλεκτρονικά στοιχεία.

Οι στίχοι των κομματιών είναι άμεσα συνυφασμένοι με την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου την οποία σχολιάζουν με σατιρική και χιουμοριστική διάθεση, η οποία άλλωστε είναι και το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Αυτό το στοιχείο, καθώς και η αποδοχή τους από ένα ευρύ κοινό, τους καθιστά μια ενεργή φωνή ακτιβισμού κατά της διαφθοράς, της κοινωνικής αδικίας και κάθε είδους ρατσισμού.

 



Η εθνομουσικολόγος Νικολέτα Δημητρίου γράφει: «Ο τίτλος είναι αποκαλυπτικός: στην ελληνοκυπριακή παράδοση, οι «Σήκωσες» σηματοδοτούν την τελευταία μέρα της διασκέδασης και της κρεατοφαγίας πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Σαρακοστή. Σημαντικό είναι το ότι οι Σήκωσες σηματοδοτούν επίσης την περίοδο του αποκριών, όταν επιτρέπεται -και ενθαρρύνεται- κανείς να μασκαρευτεί. Η αλληγορία που επέλεξαν οι Monsieur Doumani -το πέρασμα από τις υπερβολές της προηγούμενης περιόδου στην εγκράτεια και την περισυλλογή, και από το μασκάρεμα στην αποκάλυψη του αληθινού προσώπου του καθενός- είναι χαρακτηριστική».

 



Η παραγωγή του δίσκου «Sikoses» έγινε στη Λευκωσία από τους Monsieur Doumani και αποτελείται από 13 κομμάτια, 10 εκ των οποίων είναι δικές τους συνθέσεις και 3 διασκευές κυπριακών παραδοσιακών κομματιών. «Το βυζίν το ππαλαζίν» είναι μια σύνθεση του Σύμη Σουκιούρογλου ο οποίος είναι και ο κύριος ερμηνευτής του τραγουδιού. Η σύνθεση αυτή, μαζί με το «Μιτσικουρίν» που ερμηνεύει η Ευθυμία Άλφα, είναι αποτέλεσμα διαφορετικής μουσικής προσέγγισης η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρονικά στοιχεία. Το κομμάτι «Τους φρένιμους κρινίσκουν οι πελλοί» είναι ένα ποίημα του γνωστού Κύπριου ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη (1866-1937) ενώ ο Μάριος Επαμεινώνδας έχει γράψει τους στίχους του κομματιού «Έτσι θέλει το καττίν». Τα 2 αυτά κομμάτια έχουν σατιρική χροιά και σχολιάζουν τις ταξικές διακρίσεις στην κυπριακή κοινωνία. Το μοναδικό ορχηστρικό κομμάτι στο δίσκο είναι η «Μάντρα» το οποίο προσεγγίζεται ενορχηστρωτικά από το γκρουπ στο στυλ «Σπουδής».

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στη Λευκωσία και η μίξη έγινε από τον Μάκη Πελοπίδα και τον Χρίστο Κυριακούλη. Το μάστερινγκ έγινε στο Masterlab Masteringstudios στο Βερολίνο από τον Andreas Balaskas. Το εξώφυλλο του δίσκου είναι μια παλιά φωτογραφία από την Κύπρο επεξεργασμένη από τον Αντώνη Αντωνίου και την Λάρα Άλφα. Ο σχεδιασμός του δίσκου είναι της Λάρας Άλφα και του Ορέστη Λάμπρου.



Παρουσίαση δίσκου

Οι Monsieur Doumani θα περιοδεύσουν στην Κύπρο τον Μάρτιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάη/Ιούνιο.

Παραστάσεις στην Κύπρο:

Σάββατο 28 Μαρτίου, Τεχνόπολις, Πάφος. Πληρ. 70002420.

Κυριακή 29 Μαρτίου, Θέατρο Ένα, Λεμεσός. Πληρ. 96458399.

Τρίτη 31 Μαρτίου, Εξάντας, Λευκωσία. Πληρ. 97770787.

Τετάρτη 1 Απριλίου, Εξάντας, Λευκωσία. Πληρ. 97770787.

Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο €10 με δωρεάν το δίσκο «SIKOSES».

www.monsieurdoumani.com

info@monsieurdoumani.com

Facebook

Soundcloud

Twitter

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ