Τι κάνει τώρα η Αθήνα; [η Τουρκία δέσμευσε το μισό Αιγαίο]

Μπουρδούκλωμα και αναστάτωση επικρατούν στην Αθήνα, μετά τη αγγελία (ΝΟΤΑΜ) της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία από σήμερα, Δευτέρα, 2 Μαρτίου μέχρι και το τέλος του 2015 δεσμεύει μια τεράστια έκταση στο Αιγαίο για πραγματοποίηση πολεμικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά!


Article featured image
Article featured image

Η έκταση αρχίζει από τη Σκύρο και καταλήγει στη Λήμνο και «κόβει» ουσιαστικά το Αιγαίο στα δύο για δέκα μήνες και παραβιάζει κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Ο σχεδιασμός της τουρκικής άσκησης αφορά τη χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής, αλλά πρόκειται για μια πρωτοφανής πρόκληση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις διπλωματικές πηγές και το ΥΠΕΞ.  

Στην Αθήνα αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ακολουθηθεί μια εντελώς διαφορετική διπλωματική τακτική σε σχέση με το παρελθόν.  

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αθήνα μέσω συντονισμένης κίνησης και αφού ενεργοποίησε το Σαββατοκύριακο τις αναγκαίες διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ , επισημαίνοντας ότι η Τουρκία: 

 1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ  

2. Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.  

3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο  

4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές. 

5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη. 

 6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημά της, κατήγγειλε ήδη την Τουρκία, με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ. Αργά απόψε επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. 

Η Αθήνα αναμένει τις τοποθετήσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΝΑΤΟ στο παρελθόν με την στάση του έχει ενοχλήσει την Αθήνα καθώς τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ