Παίζει cartoon [τα δημοφιλέστερα κινούμενα σχέδια των 80s και 90s]

Υπάρχει κανείς που στην παιδική ηλικία δεν του άρεσε το παιχνίδι; Προσωπικά, κάθε απόγευμα και για ολόκληρο το καλοκαίρι, που μ’ έχανες που μ’ έβρισκες, ήμουν σε μια «χωράφα» με τα παιδιά της γειτονιάς, -βόλευε και η περιοχή βλέπεις, ένα μικρό αδιέξοδο-, ενώ για να «με δει λλίο και το σπίτι μου» έπρεπε απαραίτητα να έρθει η μάνα μου να με μαζέψει.

Λάτρευα όμως και τα cartoons! Κάθε πρωινό σαββατοκύριακου, έπαιρνα θέση μπροστά απ’ το χαζοκούτι περιμένοντας με ανυπομονησία το τραγούδι έναρξης των αγαπημένων μου «μίκι μάους»!

 


Article featured image
Article featured image

Δεν είναι πως είχα και καμιά ιδιαίτερη υποψία και «έννοια» πως θα ήταν ο κόσμος όταν μεγαλώσω, μα τώρα που έγινε αυτό, νομίζω πως σε αρκετές περιπτώσεις προτιμώ τον κόσμο των παιδιών. Αυτόν που ο αστυνόμος Σαΐνης δεν κόβει πρόστιμα και πραγματικά κυνηγάει το κακό, που ο Σογκόκου ταξιδεύει τον κόσμο μ’ ένα  superspeed σύννεφο, τζάμπα, αυτόν που ο Καμπαμαρού μπορούσε να φάει όσες μακαρονάδες ήθελε χωρίς να νοιάζεται για τους υδατάνθρακες και που πάντοτε μα πάντοτε ήσουν σίγουρος πως το καλό θα υπερνικήσει το κακό!

Γι’ αυτό πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να επαναφέρει στη μνήμη του στιγμές από την παιδική ηλικία, με πολύ παιχνίδι και πολύ καρτούν, σαν κι αυτά που παρουσιάζονται πιο κάτω!

Θυμάσαι κάποια απ’ αυτά φαντάζομαι…

 

 

ΤΑ ΑΘΩΑ

Είχαν -τα πλείστα- και διδακτικό πέραν από ψυχαγωγικό σκοπό. Μέσα απ’ τις φιγούρες τους μαθαίναμε τι πάει να πει αληθινή αγάπη, πραγματικός φίλος, αθώες σκανδαλιές…

 

Οι φωτεινούληδες

Φώτιζαν τα πρωινά μας και τις καρδιές μας ενώ πολλοί από εμάς είχαμε αγοράσει τον «φωτεινούλη μέλισσα», τον «σκουληκάκι» και την υπόλοιπη παρέα για να μας κρατάει συντροφιά τις νύχτες, αφού φωσφόριζε!

 

Τα αρκουδάκια της αγάπης

Με μια καρδιά έτοιμη να τα δώσει όλα και με διαφορετικές δυνάμεις το καθένα, η οποία προερχόταν απ’ την κοιλίτσα τους! Το αγαπημένο παιχνίδι όλων στην «Αγαπούπολή» είναι να κάνουν τσουλήθρα στο ουράνιο τόξο!

 

Βαβουροπατάτες (Πατατούληδες)

Χοντρούληδες και θεότρελοι, η καθημερινότητα των «Πατατούληδων» δεν διέφερε καθόλου απ’ τη δική μας! Απλά φαντάσου γιγάντιες πατάτες στην θέση των ανθρώπων!

 

Μικρό μου πόνυ

Με τσαχπινιά, στυλ, τα πόνυ, φτερωτά και μη, ζούσαν σε μια παραμυθένια κοιλάδα και μαζί με την μικρή Μέγκαν μας χάριζαν κάθε φορά και μια νέα περιπέτεια.

 

Αστυνόμος Σαΐνης

Αποφασισμένος να αποδώσει δικαιοσύνη μα τόσο, τόσο άτσαλος σε κάθε του νέα απόπειρα να το κάνει! Ευτυχώς γι’ αυτόν, υπήρχε η πανέξυπνη ανιψούλα του, Penny, που ξελάσπωνε για λογαριασμό του και ο σκύλος της. Η πραγματική ταυτότητα του κακού της υπόθεσης, Dr.Claw δεν έγινε ποτέ γνωστή…

 

Mάγια η Μέλισσα

Αυτή η μέλισσα δεν θα σε τσιμπήσει ποτέ! Η Μάγια δεν μπορούσε με τίποτα να υπακούσει στους στρατιωτικούς κανόνες ενός κανονικού μελισσιού και έτσι το ελεύθερο πνεύμα της μας ταξίδευε, σε κάθε επεισόδιο, σε νέους μπελάδες! Ο καλός της φίλος, ο Φλιπ η ακρίδα και ο Μπίλυ είναι πάντα εκεί γι’ αυτήν.

 

Nτένις ο τρομερός

O μικρός αξιαγάπητος μπελάς, που πάντοτε κατάφερνε να μπλέκει σε περιπέτειες μαζί με τους φίλους του και για κάποιο λόγο, πάντα την πλήρωνε ο ηλικιωμένος, αλλά αγαπημένος του μικρού, γείτονας, Τζόρτζ Γουίλσον!

 

Τομ και Τζέρι

Ακόμη και σήμερα, πολύ πιθανόν ο Τομ να κυνηγάει τον Τζέρι χωρίς να τα καταφέρει, καθώς το μικρό ποντικάκι πέραν του ότι συνεχώς ξέφευγε απ’ τα νύχια του συμπαθέστατου κατά τα άλλα γατούλη, του την έφερνε, κι άσχημα μάλιστα! Κατά βάθος όμως εδώ, υπάρχει μεγάλη αγάπη!

 

Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται φυσικά και τα διαχρονικά και πολύ δημοφιλή ακόμη και σήμερα Στρουμφάκια, Pink Panther, Garfield, Winnie the Pooh,  τα σκιουράκια Chip and Dale, Flintstones, Popeye, τα Looney Tunes και όλα τα παιδικά της Disney, με τα οποία μεγαλώνουν τα μικρά, ακόμη και σήμερα.

 

 

ΤΑ MANGA

Για κάποιο λόγο, από ένα σημείο και μετά, το γυρίσαμε στο anime! Τα manga cartoons ήταν εντυπωσιακά, καθηλωτικά σχεδόν σε κάθε μορφή τους. Είτε φαντασίας, είτε με πλοκή σαπουνόπερας, περιπέτειας, δράσης… Η αρχή έγινε με την Candy-Candy και στην συνέχεια, τα ιαπωνικά πλασματάκια με τα εξωπραγματικά μεγάλα μάτια και τα περίεργα μαλλιά, σάρωναν, το ένα μετά το άλλο! Ας θυμηθούμε τα δημοφιλέστερα!

 

Candy-Candy

Στην Ελλάδα, θεωρείται το πιο επιτυχημένο παιδικό πρόγραμμα της δεκαετίας του ‘80 ενώ παρόμοια επιτυχία γνώρισε και στην Κύπρο. Η πλοκή είναι λίγο… drama! Η Κάντυ μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, το οποίο έφερε την ονομασία «Σπίτι του Μικρού Αλόγου», κάνοντας συνεχώς σκανδαλιές και σε όλη τη σειρά ήταν για την ηρωΐδα μας το καταφύγιο της. Ο έρωτας της με τον Αντονί, όταν δούλευε σαν υπηρέτρια των Άρντλεϋ ήταν παροιμιώδης και όταν αυτός πεθαίνει, μετά από ατύχημα από άλογο, προσωπικά έκλαιγα για καμιά εβδομάδα! H ίδια τότε πάει σε αγγλικό κολέγιο και γνωρίζει τον Τέρι, τον άνδρα που θα ερωτευτεί παράφορα για όλη της τη ζωή αλλά και αυτός ο έρωτας τελειώνει άδοξα, με τον Τέρι να παγιδεύεται στα δίχτυα της συμπρωταγωνίστριας του Σουζάνα (ηθοποιοί και οι 2) όταν αυτή τραυματίζεται. Η Κάντι εργάζεται για αρκετό χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο και υπηρετεί ως νοσηλεύτρια στον ‘Α Παγκόσμιο. Γενικώς, ψυχοπλάκωμα!

 

Sailor Μoon - Η πριγκίπισσα του φεγγαριού

Η δύναμη του φεγγαριού την μεταμόρφωνε και μαζί με το παρεάκι της, τις Sailor Ερμής με τη δύναμη του νερού (η σπασίκλω), Sailor Άρης με τη δύναμη της φωτιάς (η δυναμική), Sailor Δίας με τη δύναμη του κεραυνού (η  cool) και η Sailor Αφροδίτη με τη δύναμη του έρωτα (η ρομαντική) πολεμoύσανε κάθε λογής κακό που απειλούσε τη γη. Η Bunny Tsukino με τη γάτα της Λούνα, το μαγικό ραβδί της, την αγάπη της για τους ανθρώπους και τον καλό της Μαμόρου (ο μασκοφόρος με τα ρόδα) έγινε σύντομα anime icon και αγαπήθηκε πολύ. Δε συγχωρεί κακούς το φεγγάρι!

 

Dragonball

Πρέπει και μπορώ! Οι περιπέτειες του Sogoku και το ταξίδι του για να μαζέψει όλες τις μαγικές μπάλες, μόνο έτσι ο δράκος Σένρον θα πραγματοποιούσε μια του ευχή, τον έφεραν αντιμέτωπο με πολλές κωμικές και γεμάτες αδρεναλίνη καταστάσεις, κάνοντας φίλους και εχθρούς στο δρόμο του. Ο Σογκόκου (γνωστός και ως Γκόκου) σε κάθε επεισόδιο εμφανίζεται και πιο δυνατός ενώ μέσα σε τέσσερις σεζόν ενηλικιώνεται, αποκτάει 2 γιους, σκοτώνεται, επιστρέφει στη ζωή και γίνεται πάλι παιδί!  Με το κακό πάντα απέναντι του! Τούρμπο σειρά!

 

Kabamaru

Ένας μικρός νίντζα, με τρομερή δύναμη και ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία στις… μακαρονάδες, τις οποίες και καταβρόχθιζε σε δέκατα του δευτερολέπτου! Μετακομίζει στο Τόκιο μετά το θάνατο του παππού του, ζει με την περίπου… γιαγιά του (επιθυμία του παππού του να τον μεγαλώσει η γυναίκα που τον ερωτεύτηκε πιο πολύ απ' όλες) και μπλέκεται σε διάφορες τραγελαφικές ιστορίες! Παρεμπιπτόντως, ήταν ο καρδιοκατακτητής του σχολείου του!

 

Saber Rider - Ο σερίφης του διαστήματος και οι αστροφύλακες

Πολύ πριν οι Power Rangers είχαν τον MegaZord, οι αστροφύλακες είχαν τον Ramrod! Το διαστημόπλοιο τους σε κάθε δύσκολη στιγμή έπαιρνε θέση, μεταμορφωνόταν σ' ένα γιγάντιο ρομπότ πολεμιστή, το οποίο εξολόθρευε, με χαρακτηριστική ευκολία, κάθε αντίπαλο στο διάβα του.

 

Pokemon

Τα μικρά τερατάκια με πρωταγωνιστή τον Πίκατσου και τον εκπαιδευτή του, Ας Κέτσαμ, ήταν επίσης μεγάλο χιτ των 90s ενώ περιζήτητες είχαν γίνει και οι τάπες και ότι παιχνίδι κυκλοφορούσε γενικώς που να συσχετιζόταν με αυτά. Σκοπός όλων των εκπαιδευτών, να γίνουν ο «Αφέντης των Πόκεμον». To κυνήγι, απλωνόταν απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Gotta catch’ em all! Pokemon!

 

 

Τ’ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ

Με εξαίρεση τον Captain Planet, τα περισσότερα ήταν πολεμικής φύσεως, υπερπαραγωγές για την εποχή και πολύ light σε σύγκριση με σημερινά. Πολλά απ' αυτά έκαναν καριέρα λόγω του τοπικού videoclub, δεν έπαιξαν όλα στην κυπριακή TV.

 

Captain Planet and the Planeteers

Πέντε παιδιά από 5 διαφορετικές ηπείρους ένωναν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν καθετί που κατέστρεφε το περιβάλλον. Τα δαχτυλίδια της γης, της φωτιάς, του νερού, του αέρα και της καρδιάς, καλούσαν τον Captain Planet και αυτός σε κάθε επεισόδιο μέσα απ' τις περιπέτειες του μας μάθαινε και διαφορετικούς τρόπους να προστατε΄θουμε τον πλανήτη μας. Μεγάλος του εχθρός, ο Captain Polution. Ένα καρτούν που μπορούσε να περάσει τόσα πολλά και διαφορετικά μηνύματα όσα 100 ντοκιμαντέρ μαζί!

 

He-man

Είχε τεράστια φυσική δύναμη η οποία πολλαπλασιαζόταν όταν, ως Prince Adam, σήκωνε το σπαθί του με στόμφο και αναφωνούσε 'I have the power'. Είχε τη ευθύνη να προστατέψει το βασίλειο του, την Eternia από το υποχθόνιο και πολεμοχαρή Skeletor και τις δυνάμεις του.

 

She-Ra

Η δίδυμη αδερφή του He-man, η οποία απήχθη μικρή απ' τον κακό Hordak και μεταφέρθηκε στο βασίλειο της Etheria.  Μεγαλώνοντας κατάφερε να αποδράσει από τον Hordaκ και να επανενωθεί με τον αδερφό της. Η πριγκίπισσα Adora όμως επέλεξε να επιστρέψει στην Etheria και να προστατεύσει το βασίλειο των φίλων της ως She-Ra. To σπαθί της της έδινε υπερφυσικές ακροβατικές ικανότητες ενώ από μια χρονική περίοδο και μετά ξεπέρασε σε δημοφιλία τον ίδιο της τον αδερφό!

 

Spiderman and his amazing friends

Ο άνθρωπος-αράχνη δεν ήταν πάντα μόνος του! Μια φιλικότερη εκδοχή του Peter Parker συγκατοικούσε με την Angelica Jones και τον Bobby Brown, aka Firestar και Iceman. Tο σπίτι τους μετατρεπόταν με την μετακίνηση ενός αγαλματιδίου, σ’ ένα τελευταίας τεχνολογίας εργαστήριο και μαζί διέλυσαν τα επίδοξα σχέδια καταστροφής της γης των διαφόρων κακών της Marvel ενώ οι SpiderFriends κατά καιρούς πολεμούσαν πλάι στους Captain America, Iron Man Sunfire, The Incredilbe Hulk κ.α.

 

Χελωνονιντζάκια

Tέσσερις ανθρωπόμορφες μεταλλαγμένες χελώνες που με φάρο τις γνώσεις και την καθοδήγηση του δασκάλου τους, του αρουραίου Σπλίντερ κατοικούν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης πολεμάνε κάθε λογής εγκληματίες, από νορμάλ ψυχοπαθείς μέχρι και τερατώδεις εξωγήινους. Είναι άσοι στην τέχνη του ninjutsu, λατρεύουν την πίτσα και ο καθ' ένας έχει διαφορετικό χαρακτηριστικό χρώμα και όπλο. Ο Λεονάρντο με το μπλε μαντήλι και τα σπαθιά, ο Ντονατέλο με το μωβ και την ξύλινη ράβδο, ο Ραφαέλ με το κόκκινο και τα sai κσι ο Μικελάντζελο με το πορτοκαλί και τα nunchaku. Τα ονομάτα τους τιμούν 4 κορυφαίους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες.

 

Transformers

Τεράστια ρομπότ με καλή καρδιά και δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε διαφόρων ειδών αντικείμενα και οχήματα! Κάθε επεισόδιο παρακολουθούσε την προσπάθεια των Decepticons, των κακών και μοχθηρών μηχανών, να κερδίσουν και να πάρουν ενέργεια από τα γενναία και ατρόμητα Autobots, προσπάθειες πάντα ανεπιτυχείς!

 

Thundercats

Καταγόμενοι απ’ τον πλανήτη της Thundera, οι ανθρωπόμορφες γάτες Thunderians βρίσκουν καταφύγιο στην Τρίτη Γη, μετά από έκρηξη στον πλανήτη τους και αφού δέχθηκαν επίθεση από τους μεταλλαγμένους εχθρούς τους, οι οποίοι σκοπό έχουν να πάρουν το «Μάτι της Thundera»,  την πηγή δύναμης των Thundercats. Ο Lion-O και η παρέα του συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και να κερδίζουν κάθε μάχη με τα τέρατα της Mumm-Ra.

 

G.I. JOE

Μάχες σώμα με σώμα, όπλα με laser, χαρακτήρες typical αμερικανιές, που στην καθημερινή τους ατζέντα έβαζαν στη θέση τους και πίσω απ' τα κάγκελα κάθε εγκληματία!

 

Power rangers

Οι 5, και μετέπειτα 6, με την προσθήκη του μακρομάλλη πράσινου, Power ήταν απ’ τις πρώτες σειρές που συνδύαζε επιστημονική φαντασία με γύρισμα. Ο μάγος Zordon -το κεφάλι στον μεγάλο σωλήνα;- αφού τους επέλεξε, έδωσε στον καθένα τους ένα διαφορετικό Zord τα οποία σχημάτιζαν τον MegaZord και το ένα φρικιό μετά το άλλο διαλύονταν με σχετική ευκολία στις ορέξεις του. Από ένα σημείο και έπειτα, βασικά μετά τις 2 πρώτες σειρές, είχε γίνει βαρετό και δεν μπορούσες να το ακολουθήσεις.





Υ.Γ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα; Καλά, την πρώτη σεζόν, σχεδόν σε κάθε επεισόδιο η Ελλάδα ερχόταν τελευταία και καταϊδρωμένη, με την ομάδα από τον Πόρο να κάνει την εξαίρεση! Αλλά από τη δεύτερη χρονιά και μετά, πήραμε τα πάνω μας. Τρομερή παραγωγή που πραγματικά ένωνε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ελπίζουμε κάποτε να την ξαναδούμε στις οθόνες μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ