Νέα μπαταρία φορτίζεται μέσα σε μόλις ένα λεπτό

Όσοι δεν αντέχουν μακριά από το κινητό τους ούτε για την ώρα που απαιτεί η φόρτιση της μπαταρίας, μπορούν να πανηγυρίσουν. Οι επιστήμονες βρήκαν τη λύση.

 


Article featured image
Article featured image

Αμερικανοί έφτιαξαν μία φτηνή, μεγάλης διάρκειας, εύκαμπτη μπαταρία από αλουμίνιο, η οποία θα φορτίζεται μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Αυτή, θα μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες λιθίου, που χρησιμοποιούνται σε laptop και κινητά τηλέφωνα.

Πέρα από τη γρήγορη φόρτιση, η μπαταρία αλουμινίου είναι και πιο ασφαλής, καθώς δεν υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης, όπως με εκείνη από λίθιο. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν καιρό να φτιάξουν μία μπαταρία από αλουμίνιο, που είναι ένα ελαφρύ και σχετικά φθηνό μέταλλο με υψηλή ικανότητα φόρτισης.

Ο καθηγητής χημείας Χόνγκιε Ντάι, του πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, παραδέχθηκε ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την μπαταρία κατά τύχη, όταν διαπίστωσαν πόσο καλά «συνεργαζόταν» ο γραφίτης με το αλουμίνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κίνδυνος να πιάσει φωτιά η νέα μπαταρία, ακόμη κι αν κάποιος την τρυπήσει με τρυπάνι.

Επιπλέον, θα είναι πιο ανθεκτική, καθώς η μπαταρία λιθίου έχει «χρόνο ζωής» περίπου 1.000 κύκλους, ενώ εκείνη από αλουμινίου 7.500 κύκλους, χωρίς μειωθεί η απόδοσή της.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ