8 επαγγέλματα που απειλούνται από τα ρομπότ

Ο άνθρωπος, μπορεί πολύ σύντομα να ανταγωνίζεται ένα ρομπότ, διεκδικώντας μία θέση εργασίας.

 


Article featured image
Article featured image

Η Έιμι Γουέμπ, ειδική ψηφιακών μέσω που έχει ιδρύσει την Webbmedia Group, προβλέπει πως τουλάχιστον οχτώ επαγγέλματα, τα επόμενα 10-20 χρόνια θα φτάσουν στην εξάλειψη.

Σύμφωνα με την ίδια, τα οχτώ επαγγέλματα είναι τα ακόλουθα:

 

1. Θέσεις εργασίας σε σταθμούς διοδίων και ταμίες.

Η εξάπλωση των συσκευών που φοριούνται και του συστήματος πληρωμών από το κινητό θα κάνει τέτοιες δουλειές ουσιαστικά παρωχημένες. «Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει παντού ένας άνθρωπος», υποστηρίζει.

 

2. Διαφημιστές.

Τα ισχυρά εργαλεία διαφήμισης του μέλλοντος μπορεί να επιτρέπουν στις μάρκες να περνούν τα μηνύματά τους στους πελάτες με απόλυτη ακρίβεια. Ήδη, όπως εξήγησε η Γουέμπ, γίνονται νέα πειράματα με τεχνολογίες που μελετούν την συμπεριφορά του καταναλωτή, για να διαπιστωθεί το είδος των διαφημίσεων που θα είναι πιο αποτελεσματικές. Αν αυτά τα «εργαλεία» αποδώσουν, θα οδηγήσουν σε μικρότερες ομάδες στις εταιρείες διαφήμισης και μάρκετινγκ.

 

3. Εξυπηρέτηση πελατών.

Ήδη το Watson, ο υπερ-υπολογιστής της ΙΒΜ μπορεί μεταξύ άλλων να αντικαταστήσει τους πάντες που εργάζονται σε ένα τέτοιο τμήμα εταιρείας, σύμφωνα με την Γουέμπ.

 

4. Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο.

Τα ρομπότ θα «κλέψουν» ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από τους ανθρώπους, καθώς είναι πιο φτηνές λύσεις και δεν χρειάζονται... διαλείμματα.

 

5. Μεσάζοντες στα χρηματοοικονομικά.

Το Blockchain, το πρόγραμμα υπολογιστή του Bitcoin< έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αυτόματα συναλλαγές και να δημιουργεί ένα τέλειο, αξιόπιστο ψηφιακό αρχείο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους μεσάζοντες στο τραπεζικό σύστημα, τον ασφαλιστικό τομέα ή εκείνο των υποθηκών.

 

6. Δημοσιογράφοι.

Το διαδίκτυο «έσβησε» αμέτρητες εφημερίδες και τώρα η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να «σκοτώσει» ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Γουέμπ, πρώην δημοσιογράφος και η ίδια, αναφέρει ότι το επόμενο βήμα θα είναι αλγόριθμοι που θα επιτρέπουν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία να δημιουργούν αυτόματα θέματα και να τα τοποθετούν σε ιστοσελίδες, χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση.

 

7. Δικηγόροι.

Η Γουέμπ θεωρεί ότι αρκετοί θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιώσουν απλές εργασίες, όπως αιτήσεις για εμπορικά σήματα, διαθήκες ή ακόμη και διαζύγια.

 

8. Εργαζόμενοι στην τηλεφωνία.

Πολλοί δεν έχουν πλέον σταθερό τηλέφωνο, κάτι που αναμένεται να εξαπλωθεί με την πρόοδο της ψηφιακής επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν θέσεις όπως εκείνες για την έκδοση λογαριασμών ή χειριστών.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ