«Σημασία έχει να δίνεις περισσότερο βάρος στο έργο παρά στην εικόνα σου»

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν ο Pueblo Franco (Ηρακλής Φράγκος) προσκάλεσε τον The Mighty Scoop (Γιώργο Κωνσταντίνου) για ένα back 2 back σετ στο μαγαζί Π&Φ που διατηρούσε ο πρώτος στην παλιά Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

«Δεν τον γνώριζα καν την συγκεκριμένη περίοδο, απλώς τον είχα ακούσει σε διάφορα DJ sets και θεώρησα ότι οι μουσικές μας ταιριάζουν ακουστικά. Έτσι κι έγινε. Όλα πήγαν τέλεια από το πρώτο event, με τον κόσμο να χορεύει ασταμάτητα και με εμάς να κάνουμε στο τέλος μια μεθυσμένη συμφωνία ότι αυτό θα επαναληφθεί» λέει ο Ηρακλής.

Η επαγγελματική σχέση εξελίχθηκε στην πορεία σε φιλία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να απολαμβάνουν, όπως λένε, τις ώρες προετοιμασίας και να διασκεδάζουν τις ώρες του live.

«Αυτό, πιστεύουμε, είναι που άρεσε και στον κόσμο -πέρα από τις μουσικές μας-, ότι δηλαδή, όταν είμαστε στο booth, περνάμε ωραία και το δείχνουμε» καταλήγουν τα παιδιά.

Το τελευταίο διάστημα το όνομά τους παίζει πολύ στην πόλη και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο timing για μια κοινή κουβέντα.

 

Παίζετε funky, afro, jazz, electro μουσικές. Πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας με μια λέξη;

Freestyle. Δεν κολλάμε σε συγκεκριμένα είδη μουσικής και γενικά έχουμε ένα εύθυμο ύφος στη μουσική μας. Ο χαρακτήρας που αναφέρουμε πιο πάνω είναι τόσο γενικός, κυρίως γιατί προσαρμόζουμε τη μουσική μας ανάλογα με τον χώρο και τον κόσμο.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Γιώργος: Είναι πάρα πολλές και πολύ random. Αν πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εγώ (The Mighty Scoop) έχω μια πιο ροκ ταυτότητα, ενώ ο Ηρακλής (Pueblo Franco) μια πιο hip hop / r&b, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός να είναι ένα blend από διάφορα είδη μουσικής.


Όταν γίνεσαι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος περνά ένα ωραίο βράδι, αυτό πάντα σε κάνει να νοιώθεις υπέροχα.


Σε τι είδους μαγαζιά ταιριάζει το είδος της μουσικής που παίζετε ή σε ποια συναισθηματική κατάσταση θα πρέπει να είναι κάποιος για να ακούσει τη μουσική σας;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, δεν έχουμε ενδοιασμούς σε σχέση με τους χώρους -δεν θα μας δεις και σε σκυλάδικο- αφού προσαρμοζόμαστε αναλόγως, αρκεί να το νοιώθει το crowd. Θεωρούμε ότι η μουσική είναι από τα πράγματα που επηρεάζουν την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου άρα δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος συναισθηματικά προετοιμασμένος για να ακούσει τη μουσική μας, φτάνει να είναι χαλαρός και ανοικτός για να τα απολαύσει!

 

Πατήστε εδώ για να ακούσετε τη μουσική του Pueblo Franco μέσω του καναλιού του στο Mixcloud



Όταν παίζετε μουσική, θεωρητικά δουλεύετε. Περνάτε πάντοτε καλά ή είναι και φορές που μοιάζει με αγγαρεία;

Είναι αλήθεια ότι, τα πάντα όταν γίνουν ρουτίνα κάποιες φορές σε κουράζουν. Η ρουτίνα όμως που δημιουργείται μέσα από κάτι που σε συναρπάζει είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανά το παγκόσμιο, κάνοντας καθημερινά κάτι που δεν τους αρέσει απλώς και μόνο για να εξασφαλίσουν τα εφόδια για να επιβιώσουν, άρα δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Όπως και να ‘χει, όταν βλέπεις τον κόσμο να αναγνωρίζει αυτό που κάνεις και να γίνεσαι ένας από τους λόγους για τους οποίους περνά ένα ωραίο βράδι, αυτό πάντα σε κάνει να νοιώθεις υπέροχα.

Δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο να βλέπεις δύο DJs να συνεργάζονται πίσω από την κονσόλα, ακόμα και με back to back παίξιμο. Αλήθεια, πως τα καταφέρνετε; Τι σας ενώνει;

Θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό είναι η χημεία που υπάρχει μεταξύ μας, κάτι που συνειδητοποιήσαμε από την πρώτη μας συνεργασία και το καλλιεργήσαμε φτάνοντας σήμερα σε ένα επίπεδο να προσαρμόζουμε τις μουσικές μας εντελώς αρμονικά. Και αυτό είναι κάτι που μας βγαίνει εντελώς φυσικά.

Που παίζετε σταθερά αυτό το διάστημα;

Ηρακλής: Κάθε Πέμπτη είμαστε στο Γρανάζι, από τις 18.00 μέχρι τις 23.00, ενώ κάθε Σάββατο εγώ (Pueblo) παίζω στο Canteen και ο Mighty στο Kitron. Επίσης, τις Παρασκευές θα μας βρείτε σε πολλά μπαράκια της πόλης όπως New Division, Notes & Spirits, Παλαιά Πινέζα και Square με τους Reservoir Dawgs, αλλά και σε αρκετά events που διοργανώνονται στο νησί.

Έχετε ηχογραφήσει ή σκοπεύετε να ηχογραφήσετε υλικό;

Αυτό ακριβώς είναι που διαχωρίζει τον DJ από τον παραγωγό. Εμείς, προς το παρών, είμαστε DJs. Ο Mighty έχει ένα συγκρότημα, τους Sometake, αλλά ακόμη δεν έχουν ηχογραφήσει κάτι.


Οι περισσότεροι DJs έχουν ψευδώνυμο ίσως γιατί, με αυτό τον τρόπο σού δίνεται, για πρώτη φορά στη ζωή σου, η ευκαιρία να διαλέξεις το όνομά σου.


Παράλληλα με το DJing τι άλλο κάνετε;

Γιώργος: Όπως προανέφερε ο Ηρακλής, έχω φτιάξει τους Sometake, ενώ είμαι και μέλος στους Three Cocks Down, ενός project που ασχολείται με την διοργάνωση events.

Ηρακλής: Εγώ αυτό τον καιρό προσπαθώ να κάνω τα πρώτα μου βήματα ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Γιατί οι περισσότεροι DJs έχουν ψευδώνυμο;

Ίσως γιατί με αυτό τον τρόπο σου δίνεται, για πρώτη φορά στη ζωή σου, η ευκαιρία να διαλέξεις το όνομά σου.

Ποιος DJ θεωρείται καλός κατά την άποψή σας; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει και τι είδους εξοπλισμό;

Πιστεύουμε ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τον εξοπλισμό, αλλά θεωρούμε ότι ο καλός DJ είναι αυτός που μπορεί να διαβάζει τον κόσμο και να έχει διαχυτικότητα ώστε να δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα.

 

Πατήστε εδώ για να ακούσετε τη μουσική του The Mighty Scoop μέσω του καναλιού του στο Mixcloud

 

Για ποιο λόγο θεωρείτε πως έχει πάρει τα πάνω της η εναλλακτική σκηνή το τελευταίο διάστημα;

Πέραν από όλα τα κακά που έφερε η οικονομική κρίση, έκανε τον κόσμο να ψάχνει πιο εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας και να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μουσική και τις τέχνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του internet, έδωσαν έναυσμα να στραφεί ο κόσμος προς την ποιότητα και να γίνει πιο αυστηρός κριτής αναφορικά με το τι καταναλώνει.

Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει στην Κύπρο για να καταφέρουν άτομα όπως εσείς να βγάλουν τη δουλειά τους εκτός συνόρων;

Εκτός από DJ πρέπει σίγουρα να έχεις και δικές σου παραγωγές και εμείς δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

Είναι περιπτώσεις που αυτό που μας αφήνει πίσω μπορεί να είναι και ο ναρκισσισμός ορισμένων από εμάς;

Σίγουρα, το να υπερεκτιμάς τον εαυτό σου έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να τον υποτιμάς… Σημασία έχει να δίνεις περισσότερο βάρος στο έργο που παράγεις παρά στην εικόνα σου.

Σας αρέσει η Κύπρος της κρίσης;

Ρητορική η υπόθεση. Αναφερθήκαμε πιο πάνω σε κάποια καλά που έφερε η κρίση και μπορεί να μην ασχολούμασταν ποτέ επαγγελματικά με το DJing αν είχαμε σοβαρές εναλλακτικές επιλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι μας αρέσει η Κύπρος ή πιο σωστά η Ευρώπη της κρίσης, αφού στερεί από ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού το δικαίωμα της ελπίδας και της ασφάλειας σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Διαβάστε ΕΔΩ για τις Πέμπτες στο Γρανάζι, όπως επίσης και για το επερχόμενο Loud Music Festival ΕΔΩ, στο οποίο θα παίξει ο Pueblo Franco.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ