Νέα λάμπα ζει για 37 χρόνια

Ο γιος του βρετανού εφευρέτη Σερ Τζέιμς Ντάισον –γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής σκούπας χωρίς σακούλα Dual Cyclon- δημιούργησε μια πρωτοποριακή λάμπα, η οποία όπως ισχυρίζεται ο ίδιος μπορεί να «ζήσει» κοντά τέσσερις δεκαετίες.

 


Article featured image
Article featured image

Ο λαμπτήρας CSYS που δημιούργησε ο Τζέικ Ντάισον, βγαίνει σε τρεις διαφορετικές μορφές και χρησιμοποιεί τεχνολογία «Heat Pipe», για να κατευθύνει τη θερμότητα μακριά από τα LEDs, έτσι ώστε να μη χάνουν τη φωτεινότητα και την αποτελεσματικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου.

Ο νεαρός εφευρέτης ξεκίνησε να εργάζεται στο νέο αυτό τύπο λαμπτήρων το 2006, όταν παρατήρησε ότι πολλά σχέδια είχαν μικρή διάρκεια ζωής, παρότι τα LEDs είχαν σχεδιαστεί αρχικά για να διαρκούν… για μια ζωή.

Η αντίθεσή του με τα συμβατικά φώτα είναι ότι αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα LEDS από τη θερμότητα, εκθέτοντάς τα σε θερμοκρασίες έως και 130 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η επίστρωση φωσφόρου, κάτι που σημαίνει ότι παράγουν χειρότερη ποιότητα φωτισμού με την πάροδο του χρόνου.

Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, ο Τζέικ σχεδίασε ειδικούς λαμπτήρες (CSYS task lights), που έχουν μια μοναδική τεχνολογία, προκειμένου να απομακρύνουν τη θερμότητα από τα LEDs.

«Λειτουργώντας στους 55 βαθμούς Κελσίου δε χάνουν την ποιότητα ή την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και για 37 χρόνια» υποστηρίζει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ