Πάμε Σύλλογο... για φαγητό;

Το ψάξιμο για καλό κυπριακό φαγητό δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση στις μέρες μας.

 


Article featured image
Article featured image

Ψάχνοντας για καλή κυπριακή κουζίνα αντιλήφθηκα πως, ανάμεσα στις επιλογές, εκτός από εστιατόρια και ταβέρνες,περιλαμβάνονται σίγουρα και οι συλλόγοι, των οποίων η κουζίνα είναι απόλυτα κυπριακή.

Παλαιότερα, οι αθλητικοί σύλλογοι στην Κύπρο ήταν χώροι όπου μαζεύονταν αποκλειστικά άντρες και συγκεκριμένα οπαδοί της εκάστοτε ποδοσφαιρικής ομάδας.

Με την πάροδο των χρόνων, όμως, από χώροι συνεύρεσης οπαδών εξελίχθηκαν σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης για τον κόσμο.

Αυτό που διατήρησαν άθικτο, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, είναι η παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα τους.



Μαζεύουμε, ως εκ τούτου, 10 από τους πιο δημοφιλείς κυπριακούς συλλόγους σε ότι αφορά στην ποιότητα του φαγητού αλλά και στη γενική εντύπωση, και σας τους παρουσιάζουμε.

Μια δοκιμή θα σας πείσει!



Εικονογράφηση: Αναστασία Ερωτοκρίτου

 

Αδούλωτη Κερύνεια [Λευκωσία]

Η Αδούλωτη Κερύνεια είναι ένας σύλλογος που λειτουργεί εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια στην πρωτεύουσα. Η λέξη που χαρακτηρίζει το σύλλογο είναι η ποιότητα, αφού όλα τα φαγητά που θα βρεις εκεί είναι της ώρας. Δεν υπάρχει τίποτα προψημένο. Στην επόμενη επίσκεψή σου σού συστήνουμε να παραγγείλεις τους μεζέδες, που αποτελούνται από 17 πιάτα και στοιχίζουν μόνο 13 ευρώ το άτομο. Στους μεζέδες θα βρεις μεταξύ άλλων χοιρινό σουβλάκι, πατάτες φρέσκες, συκώτι κρασάτο, παϊδάκια, μελιτζάνες στα κάρβουνα, κολοκυθάκι με γιαούρτι και σκόρδο κι άλλα φαγητά της ώρας. Για επιδόρπιο, η Αδούλωτη Κερύνεια σού προσφέρει μπουρέκι χωρίς φύλο με σιρόπι από γλυκό καρύδι, αλλά και μπανάνα τηγανιτή με παγωτό. Ο χώρος διατίθεται και για πάρτι αφού έχει χωρητικότητα 200 άτομα. Ο σύλλογος βρίσκεται στη Λεωφόρο Προδρόμου και συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Ιωάννη 7, στη Λευκωσία. Είναι ανοιχτός καθημερινά από 13.00 μέχρι 15.00 και 18.00 μέχρι 01.00. Τις Πέμπτες, Παρασκευές και Σάββατα, ο σύλλογος ανοίγει μόνο βράδυ. Για κρατήσεις: 22668464.

 



Πράξανδρος Ανθούπολη [Λευκωσία]

Αν τύχει να περάσεις από την Ανθούπολη, μην παραλήψεις να επισκεφτείς τον σύλλογο Πράξανδρος. Είναι ένας σύλλογος που λειτουργεί από το 1978 και όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνει να συνδυάζει ποσότητα όσο και ποιότητα στο φαγητό. Οι μεζέδες του Πράξανδρου στοιχίζουν μόνο 10 ευρώ το άτομο και αποτελούνται από 14 πιάτα, μεταξύ των οποίων, σουβλάκι, σιεφταλιά, συκώτι, κοτόπουλο, πατάτες, αφέλια, χαλούμι, λούντζά, spare rips και μανιτάρι. Εκτός από το φαγητό, οι θαμώνες του συλλόγου, μπορούν να περάσουν την ημέρα τους εκεί παίζοντας πιλόττα και βλέποντας ποδόσφαιρό από τις γιγαντοοθόνες του. Όσο για τη μουσική, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αφού το Juke Box του συλλόγου σού  επιτρέπει να επιλέξεις ότι τραγούδι επιθυμείς. Ο σύλλογος βρίσκεται στην οδό Αλίκης 10, στην Ανθούπολη. Είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 16.00 μέχρι αργά το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ανοίγει από τις 9.30 το πρωί. Για κρατήσεις: 99668116.

 

Κυνηγετικός Σύλλογος Φραγκολίνα [Λευκωσία]

Στον πρόσφατα ανακαινισμένο Κυνηγετικό σύλλογο Φραγκολίνα, που βρίσκεται στο Καϊμακλί, θα βρεις και του πουλιού το γάλα. Αν επιλέξεις να τον επισκεφτείς, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τους μεζέδες του, οι οποίοι αποτελούνται από 15 πιάτα και στοιχίζουν μόνο 13 ευρώ το άτομο. Στους μεζέδες θα βρεις μεταξύ άλλων, ταχίνι, ελιά, γιαούρτι, χαλούμι, μανιτάρι, πατάτες, χόρτα τηγανιτά με αυγά, σουβλάκι χοιρινό, σουβλάκι κοτόπουλο, σιεφταλιές, λουκάνικο, παϊδάκια κι άλλες πολλές νοστιμιές. Σε όσους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, μπορούν να παραγγείλουν την σπεσιαλιτέ της Φραγκολίνας, η οποία είναι το  μαριναρισμένο με γιαούρτι, σκόρδο και ρίγανη κοτόπουλο. Ο χώρος του συλλόγου είναι μικρός και συμπαθητικός με χωρητικότητα περίπου 50 ατόμων, ενώ υπάρχει ξεχωριστός χώρος για καπνιστές. Ο σύλλογος της Φραγκολίνας, βρίσκεται στο Καϊμακλί και συγκεκριμένα στην οδό Ηρακλείου 6. Είναι ανοιχτός καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 και από τις 18.00 μέχρι 23.00. Για κρατήσεις: 22346940.

 

Εθνικός Σύλλογος «Μαυρομάτης» [Λευκωσία]

Ένας απάχικος σύλλογος με το όνομα Μαυρομάτης, λειτουργεί από το 1962 στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Παύλου. Στον σύλλογο του Μαυρομάτη μπορείς να παραγγείλεις μεζέδες, σουβλάκια, όλων των ειδών φαγητά σχάρας, αλλά και την σπεσιαλιτέ του καταστήματος, η οποία είναι κοτόπουλο μαριναρισμένο με γιαούρτι. Οι μεζέδες εκεί στοιχίζουν 12 ευρώ το άτομο και αποτελούνται από 19 πιάτα, μεταξύ των οποίων πατάτες, πιλάφι, λουκάνικο, χαλούμι, σιεφταλιά, συκώτι, σουβλάκι χοιρινό, σουβλάκι κοτόπουλο και spare ribs. Ο σύλλογος σού δίνει την επιλογή να απολαύσεις το φαγητό σου είτε εκεί, ή στο σπίτι, αφού πρόσφατα πρόσθεσε το take away αλλά και το delivery στις υπηρεσίες του. Έχε υπόψη σου πως, στο σύλλογο του Μαυρομάτη, στις τρεις πίττες σουβλάκια τη μία την παίρνεις δωρεάν. Ο σύλλογος βρίσκεται στην οδό Αγίου Παύλου 87, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Παύλου. Είναι ανοιχτός Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 και από τις 17.00 μέχρι τις 23.00, ενώ το Σάββατο ανοίγει μόνο βράδυ. Τις Κυριακές προσφέρει μόνο ποτό. Για κρατήσεις: 22777355.

 

ΣΥΚΑ Ανθούπολης [Λευκωσία]

Ένας εξαιρετικός σύλλογος τον οποίο αξίζει να επισκεφτείς είναι και ο σύλλογος Σύκα στην Ανθούπολη. Τα φημισμένα σουβλάκια του συλλόγου, θα τα βρεις στα 5 ευρώ το άτομο, ενώ τους μεζέδες του, οι οποίοι αποτελούνται από περίπου 20 πιάτα, θα τους βρεις στα 12 ευρώ το άτομο. Στους μεζέδες θα βρεις μεταξύ άλλων, χαλούμι, μανιτάρι, λουκάνικο χωριάτικο, ραβιόλες, κολοκούθκια με τα αυγά, κοτόπουλο σχάρας, παϊδάκια αρνίσια, σουβλάκι και σιεφταλιά. Στον σύλλογο εκτός από φαγητό, μπορείς να περάσεις την ώρα σου παίζοντας χαρτί ή παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος βρίσκεται στην οδό Αιγαίου 26 Α, στην Ανθούπολη. Είναι ανοιχτός καθημερινά εκτός Κυριακή και σερβίρει φαγητό από τις 18.00 μέχρι τις 23.00. Για κρατήσεις: 22372396.

 

Ένωση Νέων Παραλιμνίου [Παραλίμνι]

Τους καλύτερους εποχιακούς μεζέδες θα τους βρεις στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Ο σύλλογος αυτός φημίζεται τόσο για το καλό του φαγητό, όσο και για τις χαμηλές τιμές του, αφού εκεί μπορείς να φας ότι φανταστείς και να πληρώσεις από 7 μέχρι 12 ευρώ το άτομο. Στους μεζέδες του συλλόγου θα βρεις σουβλάκια -τα οποία είναι και οι σπεσιαλιτέ του συλλόγου-, σιεφταλιά, παϊδάκια, διάφορά άλλα φαγητά της σχάρας αλλά και τηγανιτά. Στο συγκεκριμένο σύλλογο έχεις και την επιλογή να πάρεις το δικό σου φαγητό, το οποίο θα σου ψήσουν και θα σου το σερβίρουν μαζί με τα υπόλοιπα. Το σύλλογο θα τον βρεις στην οδό Παπαδοπούλου 17, απέναντι από το Δημαρχείο Παραλιμνίου. Για κρατήσεις: 99729022.

 

Ονήσιλος Σωτήρας [Σωτήρα]

Ο Ονήσιλος Σωτήρας, είναι ο κατάλληλος χώρος για ποτό και τσίμπημα. Οι μεζέδες του Ονήσιλου αποτελούνται από 15 μικρά πιατάκια, στοιχίζουν 13 ευρώ το άτομο και είναι απόλυτα κυπριακοί. Στα μικρά πιατάκια θα βρεις αγρέλια, μανιτάρια, παϊδάκια, λούντζα, λουκάνικο κι άλλες μικρές νοστιμιές. Εκτός από μεζέδες, στον σύλλογο του Ονήσιλου μπορείς να δοκιμάσεις και την σπεσιαλιτέ του, η οποία είναι τα αγρέλια και τα μανιτάρια δάσους. Το φαγητό σου εκεί μπορείς να το συνδυάσεις με ζιβανία και κρασάκι, καθώς στο αυτί σου θα φθάνουν μόνο λαϊκά ακούσματα. Τον Ονήσιλο Σωτήρας θα τον βρεις στην πλατεία της Σωτήρας. Είναι ανοικτός καθημερινά από τις 18.00 μέχρι και τις 23.00, εκτός Κυριακής. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 99102598.

 

Άρης Λεμεσού [Λεμεσός]

Αν θα επιλέξεις να επισκεφτείς τη Λεμεσό, σου προτείνουμε να βρεθείς στην Πλατεία Ηρώων, όπου θα βρεις τον ξακουστό Σύλλογο «Άρης Λεμεσού». Ο σύλλογος λειτουργεί από το 1930, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια προσφέρει και φαγητό κι απ’ ότι φαίνεται τα καταφέρνει περίφημα, αφού φημίζεται για τα εξαιρετικά κυπριακά πιάτα του. Ο σύλλογος υπόσχεται πως από εκεί αποκλείεται να φύγεις πεινασμένος, ειδικά αν παραγγείλεις τους μεζέδες του, οι οποίοι αποτελούνται από 15 πιάτα και στοιχίζουν 15 ευρώ το άτομο. Στους μεζέδες θα βρεις κυπριακό σουβλάκι και σιεφταλιά, παϊδάκια κρασάτα, χόρτα με αυγά, αγκινάρες, πατάτες, μανιτάρια, σπανακοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κι άλλα κυπριακά πιάτα. Ο σύλλογος σού επιτρέπει να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, ή στην καλοκαιρινή αυλή, με θέα την πιο ζωντανή πλατεία της πόλης. Καθώς απολαμβάνεις το φαγητό σου στον Άρη Λεμεσού, κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια θα σε κρατούν συντροφιά. Ο σύλλογος βρίσκεται στην οδό Κώστα Κουλάρη 8, Πλατεία Ηρώων Λεμεσός. Είναι ανοικτός καθημερινά, από πολύ νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Είναι κλειστός από τη 13.00 μέχρι τις 15.30. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις 99344237.

 

ΑΜΕΚ Καψάλου [Λεμεσός]

Κλασσική αξία για τους Λεμεσιανούς. Για το καλοκαίρι δε, η αυλή της ΑΜΕΚ είναι place to be. Ένας σύλλογος που λειτουργεί για περισσότερα από 40 χρόνια, προσφέροντας όλα τα καλούδια τα οποία μπορείς να παραγγείλεις από το μενού, όχι όμως με τη μορφή του μεζέ. Παραγγέλνεις ότι θέλεις, από σαλατικά, σουβλάκια, σεφταλιά, κρασάτο, συκώτι αρνίσιο, αγρέλια με αυγά, πατάτες κλπ και πληρώνεις αναλόγως. Ο σύλλογος βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου και συγκεκριμένα στην οδό Αγίας Φυλάξεως 158. Είναι ανοιχτός καθημερινά, από τις 19.30, μέχρι αργά το βράδυ. Για κρατήσεις: 25382744.

 

Καρπασία [Λεμεσός]

Ο μερακλής κύριος Μιχάλης διαχειρίζεται τον σύλλογο εδώ και σχεδόν μια 15ετία, βγάζοντας από την κουζίνα ότι επιθυμεί η ψυχή σου. Ο μεζές των 20 πιάτων είναι στα €13 το άτομο, ενώ σπεσιαλιτέ του μαγαζιού θεωρούνται τα σουβλάκια, οι σεφταλιές, το μαρινάτο φιλέτο κοτόπουλο αλλά και οι ποικιλίες. Ναι μεν δουλεύει πολύ με take away και delivery παραγγελίες, πλην όμως διαθέτει και 5-6 τραπεζάκια για εκλεκτούς θαμώνες. Ο σύλλογος Καρπασία, βρίσκεται στην οδό Ήβης 3, Ομόνοια, στη Λεμεσό. Είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 11.00 μέχρι και τις 23.00, ενώ τις Κυριακές από τις 17.00 μέχρι τις 23.00. Για κρατήσεις: 25333377.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ