«Κοίταξε τι ωραία που πέφτουν! Τι ωραία που πέφτουν...»

Article featured image
Article featured image

Είδα τον πόλεμο φάτσα, τη «φυλή» και τη «ράτσα»,

προδομένη από μέσα, απ’ τους πιο πατριώτες.

Να ‘χουν τη μάνα μου αιχμάλωτη με τ' όπλο στο στόμα.

Τα παιδιά τους στολίζουν σήμερα τη Βουλή.

 

Κάτω από ένα τραπέζι, το θυμάμαι σαν τώρα

με μια κούπα σταφύλι στου βομβαρδισμού την ώρα,

είδα αλεξίπτωτα χίλια στον ουρανό σαν λεκέδες.

Μου μιλούσε ο πατέρας μου να μη φοβηθώ.

 

«Κοίταξε τι ωραία που πέφτουν!

Τι ωραία που πέφτουν...»

 

Στους δυο τελευταίους στίχους του Αλκίνοου Ιωαννίδη, από το τραγούδι «Πατρίδα», εμπερικλείεται ολόκληρο το δράμα ενός λαού. Ενός προδομένου λαού. Ένα δράμα που αν δεν το έχεις ζήσει, δύσκολα μπορείς να το καταλάβεις το μέγεθός του. Άνθρωποι και από τις δυο κοινότητες να φεύγουν χωρίς τίποτα, θεωρώντας πως το απόγευμα θα επιστρέψουν ξανά σπίτι τους. Γυναίκες να χάνουν τα παιδιά και τους συζύγους τους και να περιμένουν πως από στιγμή σε στιγμή θα επιστρέψουν. Γυναίκες να βιάζονται με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Καταστροφή. Θάνατος. Προδοσία. Πόνος. Οργή.

 

 

Πιο κάτω, μερικοί σοκαριστικοί αριθμοί έτσι, για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας αλλά κυρίως για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας (όσοι κατά καιρούς κάναμε λάθη):

 

- 41 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 20η Ιουλίου του 1974.

- Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, 8 χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί.

- 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Nαυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Τούρκικη φάλαγγα  οχημάτων στο δρόμο της  Κερύνειας

- Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη. Παρ’ ότι το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Μόλις στις 8.40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί.

- Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων, που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Περίπου 200.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν δηλαδή πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 οι νεκροί, ενώ 1.619 δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι.

- Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ