Εξαφανίζονται τα φοινικόδεντρα στην Κύπρο;

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καλεί την Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να πάρουν μέτρα για καθολική προστασία του φοινικόδεντρου.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κίνημα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει την Κυβέρνηση να καταρτίσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του φοίνικα (φοινικόδεντρο), που κινδυνεύει με πλήρη εξαφάνιση από την Κύπρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος, το Αιγυπτιακό σκαθάρι (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος), θερίζει κυριολεκτικά τα Κυπριακά φοινικόδεντρα και εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης και των τοπικών αρχών έχουν λάβει μέτρα με εντατικό ψεκασμό των δέντρων σε ότι αφορά την κρατική ή δημοτική περιουσία.

Ωστόσο, τα φοινικόδεντρα που βρίσκονται σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, συνεχίζουν να αποτελούν τροφή για το Αιγυπτιακό σκαθάρι.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η εξάπλωση του σκαθαριού σε καινούργιες περιοχές στην Κύπρο, να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για θεραπεία (ανεπιτυχή τις περισσότερες φορές) και πρόβλεψη σε μεγαλύτερη έκταση, αφού εκεί που εντοπίζεται η παρουσία του σκαθαριού, δεν γίνεται άμεση και καθολική καταπολέμηση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ