Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τις οικογένειες [έρευνα ΙΚΕΑ]

Στην ΙΚΕΑ, το παιχνίδι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τόσο σοβαρή, ώστε να διεξάγουν τη μεγαλύτερη παγκόσμια ερευνητική μελέτη επί του θέματος με την ονομασία «Play Report».


Article featured image
Article featured image

Πήραν συνέντευξη από σχεδόν 30.000 γονείς και παιδιά σε 12 χώρες, για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το παιχνίδι και για το πώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο περνούν το χρόνο τους μαζί.

Όπως φαίνεται, μικροί και μεγάλοι ψάχνουμε συνεχώς λόγους να παίζουμε περισσότερο. Οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή με το παιδί που κρύβουν μέσα τους.

Για να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά αναπτύσσονται και παίζουν, η IKEA ξεκίνησε μια συνομιλία με σχεδόν 30.000 γονείς, νέους και παιδιά από 12 διαφορετικές χώρες, σχετικά με το παιχνίδι, την ανατροφή των παιδιών και τη ζωή στο σπίτι. Η όλη ενέργεια, αποτελεί συνέχεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2009 και διαφωτίζει το πώς έχει εξελιχθεί το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια.

Τα φετινά ευρήματα έχουν καταγραφεί σε μία έκθεση, η οποία δείχνει ότι το παιχνίδι δε σχετίζεται με την ηλικία. Πάνω από το ήμισυ (53%) των ερωτηθέντων γονέων  δήλωσαν ότι θα ήθελαν να  «ξαναγίνουν παιδιά» και να παίζουν περισσότερο με τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι γονείς, θα ήθελαν να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας και λιγότερο χρόνο δουλεύοντας.

 



 

«Το να είσαι γονιός σημαίνει και πολλές ευθύνες, αλλά η ηλικία δεν πρέπει να μας περιορίζει στο παιχνίδι. Χαιρόμαστε που διαπιστώνουμε ότι πάρα πολλοί γονείς αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι ποτέ δεν είναι  πολύ μεγάλοι για να σταματήσουν να παίζουν. Το παιχνίδι βοηθάει στην ανάπτυξη, μας διδάσκει πώς να συνεργαζόμαστε και να νοιαζόμαστε για τους άλλους και διευρύνει τον κόσμο για μικρούς και μεγάλους», λέει η Δρ Barbie Clarke, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού ερευνών Family Kids and Youth.

Οι περισσότεροι γονείς και νέοι άνθρωποι, αισθάνονται ότι η διασκέδαση και το παιχνίδι έχουν σημαντικό ρόλο στην οικογενειακή ζωή. Η έκθεση δείχνει ότι σχεδόν το ήμισυ (47%) από όλα τα παιδιά, θέλουν να περνούν περισσότερες ώρες παιχνιδιού με τους γονείς τους. Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο γονείς (49%) αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να παίξει με τα παιδιά του και άλλοι τόσοι αισθάνονται ένοχοι για αυτό. Ο αριθμός αυτός, έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2009.

«Το γεγονός ότι η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο αγχωτική, καθιστά αναγκαίο και πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε το παιχνίδι, αφού πιστεύουμε ότι μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να αναπτυχθούμε. Το παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να είναι τρόπος ζωής», λέει η Cindy Andersen, Business Area Manager του παιδικού IKEA.

Για πολλά παιδιά, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Τα μισά (45%) από τα παιδιά που ρωτήθηκαν, αναφέρουν ότι τους αρέσει να παίζουν δημιουργικά παιχνίδια και να επινοούν τις δικές τους δραστηριότητες. 

Η έκθεση «Play Report» κυκλοφόρησε στις 26 Ιουνίου στην έκθεση IKEA Temporary στο Μιλάνο και αποτελεί μια εξάμηνη εξερεύνηση της ζωής μέσα και γύρω από την κουζίνα. Στόχος είναι η διερεύνηση του τι μπορεί να συμβεί αν εντάξουμε περισσότερο παιχνίδι στη ζωή μας.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ